Skip to main content

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας το απόλυτο προφανές: Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Κατανοητό; Ωραία. Πάμε πάμε παρακάτω. Αν αυτό ισχύει μια φορά γενικά και σε κάθε έκφανση της κοινωνίας, φανταστείτε πόσο ισχύει στο ποδόσφαιρο. Εκεί που όλοι, λίγο – πολύ, έχουμε και από μια ιδέα (σωστή ή λάθος, δεν έχει σημασία) για το πως πρέπει να είναι τα πράγματα. 

Μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού και την πρόκριση στους 16 του μουντιάλ, δημιουργήθηκε μια σελίδα στο facebook, η οποία έχει γίνει, πλέον, διάσημη. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η περίφημη “Όχι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα”. Ο τίτλος της σελίδας είναι ξεκάθαρος. Ζητάει, έστω και μέσω facebook, να μην παίξει ο διεθνής ποδοσφαιριστής στο κρίσιμο ματς με τους Κοσταρικανούς. Οι λόγοι είναι προφανείς. Στο πρώτο ματς του μουντιάλ με την Κολομβία, ο Κώστας Κατσουράνης ήταν ένας από τους χειρότερους (αν όχι ο χειρότερος) παίκτης του γηπέδου. Δεν φάνηκε καθόλου στον αγώνα, αφού ούτε προσέφερε κάτι ιδιαίτερο στο δημιουργικό κομμάτι της επίθεσης, ούτε βοήθησε στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας από τον ρόλο του σαν αμυντικός χαφ. “Μα η στατιστική έγραψε πως έτρεξε 9 χιλιόμετρα”, είπαν κάποιοι. Ε ΚΑΙ; Αφενός μεν κάτι τέτοιο είναι λίγο δύσκολο να ισχύει αφού ολοι ψάχναμε να δούμε αν πατάει γκαζόν ή βρίσκεται αλλού, αφετέρου δε, ακόμα και αν όντως έτρεξε τόσα χιλιόμετρα, αυτά ήταν όχι απλώς μακριά από τη μπάλα, αλλά εντελώς εκτός φάσεων. Πάμε παρακάτω. Στον αγώνα με την Ιαπωνία που ψάχναμε απεγνωσμένα αποτέλεσμα, ο Κατσουράνης έκανε σε γρήγορο χρόνο δυο σκληρά μαρκαρίσματα τα οποία ανάγκασαν τον διαιτητή να του δείξει σωστά δυο κίτρινες κάρτες και να τον αποβάλλει με κόκκινη. Εν ολίγοις σε ένα τόσο κρίσιμο ματς, ο εμπειρότερος παίκτης που βρισκόταν στο γήπεδο, το παράδειγμα για τους υπολοίπους, εκείνος που, στην τελική, ξέρει καλύτερα από τον κάθε ένα τι να κάνει σε ειδικές περιπτώσεις, υπέπεσε σε μέγα ολίσθημα. “Μα έπρεπε να σταματήσει τον αιφνιδιασμό της Ιαπωνίας!” θα πειτε πάλι. Όχι, δεν άξιζε να αφήσει την ομάδα του με 10 παίκτες κάτι τέτοιο, το οποίο έκανε άνω-κάτω την ομάδα και άλλαξε εντελώς τα όποια σχέδια είχαμε για το παιχνίδι. Υπενθυμίζω πως δεν πήρε την κόκκινη κάρτα στο… 70ο λεπτό αλλά στο πρώτο ημίχρονο. Στο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού ο Κατσουράνης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Κερδίσαμε. Με γκολ και γενικότερη άψογη παρουσία ενός παίκτη, του Σάμαρη, ο οποίος “σκουπίζει” πάγκο, για να παίζει ο Κατσουράνης, γενικά. Κάπου εκεί δημιουργείται η σελίδα στο facebook που αναφέρουμε παραπάνω. Και αρχίζει ένας χαμός…

Ενώ η σελίδα αποκτά το ένα “like” μετά το άλλο (φτάνοντας πλέον περίπου τα 100 χιλιάδες) αρχίζει μια…ένας πόλεμος ενάντια στη σελίδας και παράλληλα μια διαφημιστική καμπάνια άνευ προηγουμένου υπέρ του Κατσουράνη. Γιατί; Γιατί όπως λένε κάποιοι, η σελίδα δέιχνει ασέβεια. Αλήθεια, ο Κατσουράνης δείχνει σεβασμό, πλέον, προς την Εθνική; Άλλοι λένε πως δεν γίνεται να είμαστε τόσο αρνητικοί με έναν παίκτη που προσέφερε τόσα στην ομάδα. Μα τα στερνά τιμούν τα πρώτα κύριοι. Και ο Καραγκούνης δεν είναι ο παίκτης που ήταν κάποτε, αλλά είναι εμφανές πως τα δίνει όλα στο γήπεδο. Επειδή, λοιπόν, ο σεβασμός αρχικά κερδίζεται και μετά συντηρείται, είναι ο ίδιος ο Κατσουράνης που έχει βάλει το λιθαράκι του στο να προξενήσει την αντιπάθεια του κόσμου σε σημείο του να δημιουργείται ολόκληρη σελίδα εναντίον του, κάτι πρωτοφανές. Και φτάνουμε στην ουσία των πραγμάτων:

Τα λάθη πληρώνονται παιχταρά!

Τέσσερις μήνες εκτός γηπέδων ο Suarez!

Ποιοι είστε εσείς που ζητάτε, έως απαιτείτε να κατέβει η συγκεκριμένη σελίδα; Με ποιο δικαίωμα προσβάλλετε όσους τη δημιούργησαν και έχουν κάνει like; Αλήθεια, εσείς που κάνετε τόση κριτική στη σελίδα, έχετε κάνει τη μισή από αυτή στον Κατσουράνη; Έχετε γράψει όσα βλέπει ο περισσότερος κόσμος και πάτε να τον βγάλετε τυφλό, “ποδοσφαιρικά άσχετο”, ή κακόβουλο;Έχετε σκεφτεί τι μπορεί να προκάλεσε τους οπαδούς της Εθνικής, ώστε να φτιάξουν μια τέτοια σελίδα ή απλά να κάνουν like σε αυτή; Και… μήπως παίρνετε πολύ σοβαρά κάποια πράγματα; Στη σελίδα ελοχεύει και το στοιχείο του χαβαλέ. Να τον καταργήσουμε και αυτόν, για να είναι ο (κάθε) Κατσουράνης ήσυχος. Αυτός, φυσικά, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει χαβαλέ με την Εθνική ομάδα, αλλά όχι εμείς με αυτόν. Α μιας και είπαμε την έκφραση “Εθνική Ομάδα”, σίγουρα το λέμε σωστά ή έγινε “Εθνική Κατσουράνη” και δεν το καταλάβαμε; Και ακόμα να θέλουμε να αγιάσουμε και να πούμε “άστο να πάει στο καλό, εντάξει, βγάλαμε το άχτι μας”, όταν βλέπουμε άρθρα στα οποία γράφεται πως “η χαρά του Κατσουράνη είναι σημαντικότερη από την πρόκριση επί της Κόστα Ρίκα”, ε, είναι να τρελαίνεσαι και να θες να φτιάξεις άλλες 1000 ανάλογες σελίδες στο facebook! Γουστάρουμε τη συγκεκριμένη σελίδα γιατί αφενός μεν προάγει τον χαβαλέ, αφετέρου δε, γιατί άμα μερικοί θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να λιβανίζουν τον Κατσουράνη, τότε κάποιοι άλλοι γουστάρουν να ειπωθεί και η άλλη άποψη. Και…. αποφασίστε επιτέλους. Αν η Εθνική είναι “κομμάτι μας” και μας αφορά όλους, ε τότε και η οποιαδήποτε κριτική και αντίδραση στα κακώς κείμενά της που ενοχλούν, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Δεν γίνεται να έχετε ενθαρρύνει με κάθε δυνατό τρόπο τη σχέση Εθνικής Ελλάδος/Έλληνα οπαδού και να στηλιτεύετε με τέτοιο τρόπο την κριτική; Συμπερασματικά… λέμε ΝΑΙ στη σελίδα “ΟΧΙ Κατσουράνη με την Κόστα Ρίκα” και ΟΧΙ σε όσους θέλουν να φιμώσουν ακόμα και αυτού του είδους την έκφραση του ποδοσφαιροφιλου, και όχι μόνο, κοινού.