Η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας που διέκοψε τον αγώνα ΑΕΚ- ΠΑΟΚ

0
11153

Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία.

 

 

Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

 

 

Ο χουλιγκανισμός και η βία στα γήπεδα είναι δυο κυρίαρχα στοιχεία που αποτελούν «αρρώστια» για τον ελληνικό αθλητισμό. Τα συναντάμε περισσότερο στα δημοφιλή αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Πρωταγωνιστές τους οπαδοί των «μεγάλων» αθλητικών σωματείων όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, κλπ.

 

 

 

4f03a1f78c4958c5c7ba87950e964fca.jpgπ[

 

 

 

Με αφορμή λοιπόν την παράνομη είσοδο, του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, χθες στο γήπεδο της Τούμπας, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, γεγονός που θεωρείται βαθύ πλημμέλημα, ανοίγει για ακόμα μία φορά το πανδωρικό κουτί της βίας στα γήπεδα, όμως αυτή τη φορά ιδωμένο από την οπτική των ιθυνόντων και της βίας που ασκείται από εκείνους κι όχι από τυχαίους χούλιγκαν, ή φανατικούς οπαδούς, είτε οπαδούς που ανήκουν σε συνδέσμους.

 

 

Το σφύριγμα του διαιτητή προκάλεσε το ξέσπασμα του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος έκανε έφοδο στον αγωνιστικό χώρο και, όπως καταγγέλλει η ΑΕΚ, είπε στον διαιτητή Κομίνη «είσαι νεκρός».

 

Το γκολ, η απόφαση του διαιτητή, η εισβολή Σαββίδη και η αποχώρηση της ΑΕΚ

 

Μέχρι και το 90ο λεπτό της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το παιχνίδι παιζόταν στο χορτάρι της Τούμπας. Τότε όμως η ομάδα του ΠΑΟΚ σκόραρε με αμφισβητούμενο γκολ. Αρχικά ο διαιτητής, Γιώργος Κομίνης το ακύρωσε και τότε επικράτησε το απόλυτο χάος στο γήπεδο. Οι πάγκοι των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στο χορτάρι κατέβηκε με συνοδεία μπράβων και ο Ιβάν Σαββίδης. Μάλιστα σοκ προκάλεσαν οι εικόνες που έδειχναν τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να φέρει επάνω του περίστροφο!

 

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε έξαλλη κατάσταση βρισκόταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκε προς το μέρος του διαιτητή, ενώ έκανε νόημα στους ποδοσφαιριστές της ομάδας του να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο. Χαρακτηριστικές ήταν οι κινήσεις του αρχηγού της ομάδας του ΠΑΟΚ Αντελίνιο Βιεϊρίνια, ο οποίος είπε όχι στον κ. Σαββίδη στην προτροπή για αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ του ζήτησε να ηρεμήσει.

 

 

savvidis1.jpg

 

Την ίδια ώρα άτομα της προσωπικής φρουράς του Ιβαν Σαββίδη ήταν σκιά του και προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν, όχι ιδιαίτερα πιεστικά πάντως, η παρουσία τους περισσότερο ήταν για να μην πλησιάσει κάποιος τον Σαββίδη. Και τα έκτροπα δεν σταμάτησαν εκεί, αφού εκτός από τα όσα κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός ο διαιτητής Γιώργος Κομήνης τα κατέγραψε και στο φύλλο αγώνος, το οποίο παρατίθεται πιο κάτω:

 

«Στο 10ο λεπτό του αγώνα απομάκρυνα για την μεν γηπεδούχο τον εκπρόσωπό της κύριο Παντελή Κωνσταντινίδη για την δε φιλοξενούμενη τον κύριο Καλτσίδη Γεώργιο ο οποίος βρίσκονταν στον επιπλέον πάγκο με την ιδιότητα ως ποδοσφαιρικό τιμ διότι διαμαρτυρήθηκαν έντονα σε απόφαση μου εγκαταλείποντας την τεχνική περιοχή. 

Στο 50ο λεπτό του αγώνα έγιναν οι συστάσεις από τα μεγάφωνα για την χρήση λέιζερ από φιλάθλους της γηπεδούχου ομάδας. Στο 83ο λεπτό του αγώνα απομάκρυνα από τον πάγκο της φιλοξενούμενης ομάδας τον προπονητή Χιμένεθ Εμάνουελ διότι στην απόφασή μου εξήλθε της τεχνικής περιοχής διαμαρτυρόμενος έντονα. 

Στο 89ο λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδας αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β’ βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του. Προτού ανακοινώσω την απόφαση μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με την συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια. 

Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε. You are finished today. Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στο χώρο των αποδυτηρίων διότι η κατάσταση που επικρατούσε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα. Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στα αποδυτήρια ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου μου δήλωσε ότι: Μετά την βίαιη είσοδο του κύριου Σαββίδη ο οποίος οπλοφορούσε και τα όσα επακολούθησαν μαζί με τους συνοδούς του στον αγωνιστικό χώρο (τα οποία αναγράφονται παραπάνω) εμείς ως ΑΕΚ αδυνατούμε να εισέλθουμε στον αγωνιστικό χώρο λόγω μεγάλης έντασης και ανασφάλειας και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας είναι τρομοκρατημένοι από τα ανωτέρω γεγονότα. Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ομάδων ότι την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδος». 

 

Αυτή τη στιγμή τόσο ο Σαββίδης όσο και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα (μέλη της προσωπικής του φρουράς) αναζητούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο και παραβάσεις αθλητικής νομοθεσίας.