Thumbs-up: Πώς ένα τόσο απλό αλλά πολυσήμαντο σύμβολο “κατέκτησε” τον κόσμο

0
1391

Από όλα τα emoji της online επικοινωνίας, το thumbs-up έχει τον πιο βαθύ αντίκτυπο!

 

Εάν ζητούταν από κάποιον να κάνει trends report (αναφορά τάσεων) πριν από 20 χρόνια, αμφιβάλλω ότι θα είχε πει πολλά για την επικείμενη σημασία του περίφημου και απανταχού παρόντος, συμβόλου, thumbs-up.

 

Ο ανυψωμένος αντίχειρας απέκτησε έντονη παρουσία στην ψηφιακή ζωή, όπως είναι το σύμβολο του like στο facebook. Το Facebook σταδιακά άνοιξε μια πύλη σε ένα βαθύτερο φάσμα των «σκέφτομαι κάτι» emojis που κυμαίνονται από αγάπη σε θυμό. Από μόνος του, ένας αντίχειρας δε θα μπορούσε να κάνει αρκετά, ήταν πολύ απλό.

Όμως, καθώς τα emoji έχουν διεισδύσει στην textual life (κειμενογραφική ζωή) και εμφανίζονται ξαφνικά σε μηνύματα και emails, η αλήθεια είναι ότι το thumbs up προσφέρει χαρά και ευελιξία ως σημείο στίξης. Πραγματικά “επεκτείνει” κατά κάποιο τρόπο τη γλώσσα, συμπυκνώνοντας το νόημα και την ουσία σε ένα μόνο κλικ ή πάτημα.

 

Προφανώς, μερικές φορές είναι απλώς «ναι» ή «ΟΚ», αλλά πολύ συχνά κάνει κάτι που δεν μπορείτε να γίνει με λίγες λέξεις – μπορεί να “δηλώσει”, για παράδειγμα: “Έλαβα το μήνυμά σας, δεν συμφωνώ κατ ‘ανάγκη με αυτό, αλλά αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει και είμαι ευγνώμων για τη συμμετοχή σας”.

 

Συνήθως αυτό είναι δύσκολο ή άβολο να το επικοινωνήσουμε. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε με ένα κλικ.

 

Ένα μέρος που δεν περίμενα ποτέ να δω σε μεγάλη συχνότητα, thumbs-ups, είναι στον post future κόσμο του τώρα, δηλαδή σε τηλεδιασκέψεις ή σε εικονικές συναντήσεις με ομάδες ανά τον κόσμο.

 

 

giphy_2.gif

 

 

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το Skype ή το Hangout, ενώ πολλοί κάνουν mute (σιωπούν) τον εαυτό τους, καθώς τα audio streams τρελαίνονται από τους έντονους θορύβους του φυσικού περιβάλλοντος (γαβγίσματα, τρυπάνια, τηλεόραση, κίνηση). Αυτό απαιτεί ένα είδος “προφορικής σιωπής” από τους ήδη σιωπηρούς συμμετέχοντες. Όπως οι κλόουν ή και οι μίμοι πρέπει να επιστρατεύσουν τη γλώσσα του σώματος τους για να διατηρήσουν την ενέργεια στα ίδια επίπεδα με την πραγματική αλληλεπίδραση μιας σύσκεψης.

 

Οπότε εάν είσαι κι εσύ ένας muted watcher και συμμετέχεις σε μια ανοιχτή συνομιλία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απαντήσεις με thumbs-ups. Σίγουρα καλύτερο από το να ψάχνεις το κουμπί απενεργοποίησης, χύνοντας καφέ στο πληκτρολόγιό.

 

Μου αρέσει. Αγαπώ τους τρόπους με τους οποίους η φυσική πραγματικότητα προσκολλάται ακόμη και στα πλέον διαμεσολαβημένα τεχνολογικά περιβάλλοντα. Μοιράζουμε διαρκώς βίντεο ο ένας στον άλλο σε όλο τον κόσμο και μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να “μαζέψουμε” κάπως το μυαλό μας είναι να αρχίσουμε να χαιρετάμε ο ένας τον άλλο ψηφιακά (μα μια στιγμή, το κάνουμε ήδη). κυματίσουμε τα ψηφία μας ο ένας στον άλλο. Οπότε…THUMBS-UP EMOJI όλοι!