Home Fitness Διατροφή Coffee Pixels: Μπάρες espresso από biohackers της Λετονίας!

Coffee Pixels: Μπάρες espresso από biohackers της Λετονίας!

Πριν από μερικά χρόνια, ο Raivis Vaitekuns και τα ξαδέρφια του Andris και Gundars Vaitekuns θέλησαν να φέρουν ειδικό καφέ στο λετονικό κοινό. Το τρίο είχε ανοίξει ένα coffee shop,  που ονομάζεται Miit Coffee, στη Ρίγα το 2010, αλλά ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν το πάθος τους με μια μεγαλύτερη αγορά.

 

Πρώτον, προσπάθησαν εμφιαλωμένο κρύο βραστό καφέ, αλλά δεν απογειώθηκε. “Κάναμε ένα πείραμα για μια εποχή, η οποία δεν ήταν πραγματικά επιτυχημένη λόγω των καιρικών συνθηκών στη Λετονία”, λέει ο Raivis Vaitekuns. “Το καλοκαίρι δεν κρατάει πολύ και οι άνθρωποι δεν προτιμούν τον κρύο καφέ.”

 

Έτσι τους ήρθε με μια άλλη ιδέα: Τι κι αν θα μπορούσαν να κάνουν τον καφέ βρώσιμο; Μετά από μερικούς πειραματισμούς – και ένα αρχικό σκεύασμα που λέει ο Vaitekuns ήταν “όχι νόστιμο” – η ομάδα έφτιαξε μια συνταγή που ανακατεύει καφέ κόκκους με βούτυρο κακάο και μερικά άλλα συστατικά για να παράγει ένα μικρό μπαρ που έχει την αδιαμφισβήτητη γεύση μιας δυνατής κούπας καφέ και περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης ως εσπρέσο shot. Το Δεκέμβριο του 2016 ίδρυσαν τη Solid Coffee και ονόμασαν το προϊόν τους, Coffee Pixels!

 

Οι Coffee Pixels μπάρες είναι μικρές – η κάθε μία μόνο 10g. Υπάρχουν δύο γεύσεις, γάλα και κασκάρα. Το Cascara είναι στην πραγματικότητα ό,τι απέμεινε από τα φρούτα του καφέ, ή “κεράσι”, μόλις απομακρυνθούν οι κόκκοι του καφέ – ένα παραπροϊόν που σε ορισμένα σημεία στεγνώνει και μετατρέπεται σε ένα είδος τσαγιού.

 

Ο Vaitekuns εξηγεί ότι το Solid Coffee είχε αρχικά κυκλοφορήσει με γάλα από το Pixel Coffee, αλλά δεν ταιριάζει αρκετά στη γεύση τους για την οξύτητα και τη φρεσκάδα του καφέ φίλτρου. Ωστόσο ήταν πρόθυμοι να αναπτύξουν ένα προϊόν που ελαχιστοποίησε το “άχρηστο υλικό” που παράγει η βιομηχανία καφέ. Προσθέτοντας cascara σε μια συνταγή χωρίς γάλα τους επέτρεψε να αναπτύξουν μια γεύση που μοιάζει περισσότερο με “βρώσιμο” καφέ ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν ένα μέρος των φρούτων του καφέ που συνήθως πετιέται.

 

Η Solid Coffee γνωρίζει το status του cascara αλλά δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πώληση καφέ pixels μέχρι στιγμής. Η εταιρεία αποφεύγει τις πωλήσεις σε χώρες που έχουν υιοθετήσει μια πιο προορατική γραμμή για την επιβολή του κανονισμού της ΕΕ και την κατάργηση των προϊόντων cascara από την πώληση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Vaitekuns λέει ότι το cascara ήταν διαθέσιμο σε ειδικά καταστήματα καφέ πριν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι θα χρειαζόταν νέα άδεια διατροφής και ότι η Solid Coffee άρχισε να φτιάχνει Coffee Pixels πριν μάθει ότι μπορεί να είναι ένα θέμα.

 

Η Solid Coffee παράγει τις μπάρες Coffee Pixels, σε μια εγκατάσταση παραγωγής λίγο έξω από τη Ρίγα. Δεδομένου ότι το βούτυρο του κακάου είναι το κύριο συστατικό, τα Coffee Pixels είναι παρόμοια με τη σοκολάτα, σύμφωνα με τον Vaitekuns.

 

 

coffeepixels.jpg

 

 

 

Δεν το ονομάζουν σοκολάτα, εν μέρει επειδή η τιμή μπορεί να φανεί υπερβολικά υψηλή για ένα τόσο μικρό κομμάτι, αν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι συγκρίσιμο με μια μπάρα σοκολάτας (στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ένα πακέτο με τέσσερις μπάρες κοστίζει 7.20 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά). “Ένας άλλος λόγος είναι ότι περιέχει καφεΐνη όπως ο καφές”.

 

O Vaitekuns λέει ότι οι online αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο νέοι επαγγελματίες που έχουν επίγνωση της διατροφής τους και του περιβάλλοντος και ότι οι μισές από τις online παραγγελίες προέρχονται από τις ΗΠΑ. Ήταν έκπληκτος, ωστόσο, να δει πόσο δημοφιλή ήταν τα Coffee Pixels στα πρατήρια καυσίμων. “Υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι επιλέγουν τα Coffee Pixels μόνο και μόνο επειδή είναι ένας κινητός τρόπος να έχουν καφέ”.

 

 

Η Solid Coffee παράγει σήμερα περίπου 10.000 μπάρες το μήνα, με μέγιστη χωρητικότητα 40.000. Η εταιρεία ανέλαβε αρχικά χρηματοδότηση από έναν επενδυτή, τον Jurgis Sedlenieks, ο οποίος αργότερα ανέλαβε το ρόλο του CEO. Η ομάδα αναζητά πλέον ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και την επέκτασή της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

 

Επιθυμούν επίσης να αναδείξουν ορισμένα νέα προϊόντα Coffee Pixel, με βλέψεις για τη δυτική ακτή των ΗΠΑ: μία μπάρα καφέ με κάνναβη. (Η ομάδα της Solid Coffee υποστηρίζει το κίνημα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.) Άλλα πιθανά μελλοντικά προϊόντα περιλαμβάνουν νέες γεύσεις, μια φιλική, για τα παιδιά, καφετιέρα με λιγότερη καφεΐνη, μια επιλογή χωρίς ζάχαρη και μια vegan έκδοση μπάρας με γεύση γάλακτος.

 

O Vaitekuns ισχυρίζεται ότι η ομάδα δεν θα θέλει ποτέ να αφαιρέσει το “τελετουργικό” του καφέ από τους ανθρώπους και τη ρουτίνα τους . Αντίθετα, βλέπει τα Coffee Pixels ως εναλλακτική λύση για όταν ένα κατάστημα που πουλάει special είδη καφέ δε θα είναι κοντά. Αντί να καταφύγετε στα Starbucks, θα μπορούσατε να μεταφέρετε την εξάρτηση σας για την καφεΐνη στην τσέπη σας: “Σας προτείνουμε να έχετε τον καφέ σας υψηλής ποιότητας όταν μπορείτε και, όταν δεν μπορείτε, προτιμήστε μια μπάρα καφέ υψηλής ποιότητας.”

Δείτε επίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ