Home Fun Είναι καιρός να κάνουμε μια νέα αρχή με το Google Chrome

Είναι καιρός να κάνουμε μια νέα αρχή με το Google Chrome

Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, σχεδόν μια δεκαετία πριν, το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google αποτελεί ένα συνεπές κομμάτι της τεχνολογίας στη ζωή μας. Μπορεί να αλλάζουμε συνεχώς gadgets, κινητά, συσκευές, ακουστικά και πάει λέγοντας, αλλά σπάνια αμφιβάλλουμε για την επιλογή του προγράμματος περιήγησης.

 

Εάν κάποιος φίλος με ρωτούσε ποιος είναι ο καλύτερος web browser, θα απαντούσα το “Chrome” σε δευτερόλεπτα. Ακόμα το θεωρώ ως την πιο πλήρης και χωρίς προβλήματα επιλογή για εξερεύνηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχουν λόγοι να μην χρησιμοποιήσετε την απόλυτη καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.

 

Αυτό που με “έβγαλε” από την υπερβολική εξάρτηση από το Chrome ήταν όταν η Google εισήγαγε έναν αποκλεισμό διαφημίσεων απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης. Είχα συνήθως την ευχαρίστηση να αποκλείω την αυτοματοποίηση των διαφημίσεων, αλλά η συνομιλία γύρω από το Google που επηρεάζει τις διαφημίσεις και δεν είναι αποδεκτή για τους χρήστες, με έπεισε ότι υπήρξε πρόβλημα.

 

Σύμφωνα με το NetMarketShare, το Chrome χρησιμοποιείται τώρα από το 60% των χρηστών του διαδικτύου, τόσο σε κινητές συσκευές όσο και σε σταθερούς υπολογιστές, ενώ ο Firefox φαίνεται με το 12% των υπολογιστών γραφείου. Το Safari της Apple και το Edge της Microsoft δεν φαίνονται πολύ καλύτερα, αν και είναι η προεπιλεγμένη επιλογή στις αντίστοιχες πλατφόρμες λειτουργιών τους.

 

Προτού ισχυριστώ ότι μάλλον προτιμώ στο Firefox ως το Escape μου από την εναλλακτική λύση του Chrometown, χρησιμοποίησα το Safari για δύο μήνες ως κύριο πρόγραμμα περιήγησης. Αν είχα δεσμευτεί να χρησιμοποιώ μόνο iPhones, iPads και Macs για την υπόλοιπη tech ζωή μου, θα μπορούσα να είμαι ακόμα στο Safari.

 

Η απόδοσή του είναι μεγάλη τόσο στο iOS όσο και στο macOS – παρόλα αυτά θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι μπορώ να ξεχωρίσω τη διαφορά ταχύτητας μεταξύ οποιουδήποτε σύγχρονου προγράμματος περιήγησης – και προσφέρει μια επιλογή από ad blockers μεταξύ μιας λογικής επιλογής επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης. Οι επιλογές δεν είναι πουθενά τόσο διαφορετικές όσο το library extension του Chrome, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για μένα, αφού δεν εξαρτώσαμε ποτέ από τις επεκτάσεις.

 

Επιπλέον, μέσω Firefox υπάρχει συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών. Πρόσφατα δημιούργησα ένα νέο φορητό υπολογιστή με Windows και έπρεπε να ασχοληθώ με ένα πρόγραμμα περιήγησης που δεν γνωρίζει εμένα ή τις προτιμήσεις μου ήταν απλώς μια άσκηση απογοήτευσης. Το Safari είναι ωραίο, και είμαι βέβαιη ότι είναι αρκετά καλό για να αντικαταστήσει το Chrome για τους χρήστες των συσκευών της Apple. Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα περιήγησης που με ξέρει και σε smartphone της Huawei ή Lenovo ThinkPad, καθώς με καταλαβαίνει το iPhone X.

 

Όπως το Chrome και το Safari, ο Firefox διαθέτει έναν ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος αποθηκεύει τις συνδέσεις μου και τους κωδικούς πρόσβασης κατά την περιήγησή μου, την οποία μπορώ να προστατέψω με κύριο κωδικό πρόσβασης. Ένας κωδικός πρόσβασης, θυμάμαι. Δεκάδες παράξενα αλφαριθμητικά παρασκευάσματα; Αυτό είναι που χρειάζομαι το πρόγραμμα περιήγησης για να μπεί και να βοηθήσει και ο Firefox ήταν εξαιρετικός σε αυτό το θέμα. Με το Safari, είχα μερικές περιπτώσεις όπου το πρόγραμμα περιήγησης είτε θα ξεχάσει έναν κωδικό πρόσβασης είτε θα μπερδευτεί για το πού θα το αποθηκεύσει όταν, για παράδειγμα, συνδέομαι σε περισσότερους από έναν λογαριασμούς Google. Ο Firefox κρατά όλα αυτά τα πράγματα ευθεία και, όσο μπορώ να πω, ασφαλής. (Οι επαγγελματίες ασφαλείας θα σας ενημερώσουν ότι ένας ειδικός διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι ο καλύτερος, βέβαια.)

 

Στο να εξετάσω το browser switch, έκανα το προφανές πράγμα και εξέτασα τις συγκριτικές συγκρίσεις μεταξύ των δημοφιλέστερων φυλλομετρητών, ενώ ταυτόχρονα διαβάσαμε τις πραγματικές εμπειρίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και άλλες λιγότερο προφανείς επιπτώσεις. Αυτό μου άρεσε το ενδιαφέρον για την Opera, η οποία διαθέτει ενσωματωμένο VPN και, όπως τον Firefox, πολλές δυνατότητες προστασίας και anti-tracking επιλογές. Μου αρέσει η φιλοσοφία που ενσωματώνει το Opera, αλλά δεν μου αρέσει ότι οι εκδόσεις Android των φυλλομετρητών της προβάλλουν διαφημίσεις στην οθόνη κλειδώματος μου.

 

Αφού ξοδέψαμε έναν ποιοτικό χρόνο που συγκρίνει την πραγματική εμπειρία χρήσης του Chrome, του Safari και του Firefox σε διάφορους ιστότοπους. Η αλήθεια είναι ότι οι διαφορές απόδοσης δεν είναι αρκετά σημαντικές για να παρατηρηθούν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανότερο να έρθετε σε σύγκρουση με τις ασυμβατότητες “μόνο οι εργασίες στο Chrome”, αλλά αυτό είναι όλο το λόγο για να αποφύγω το Chrome: κάποιος πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εναλλακτικές λύσεις για να τους δώσει λόγο ύπαρξης.

 

Το κύριο πράγμα που έχω μάθει από τη μετάβαση μεταξύ μερικών browsers τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ότι οι διαφορές σχεδιασμού και απόδοσης μεταξύ τους είναι μικρότερες από ποτέ. Εάν είστε σαν εμένα και θέλετε να απομακρύνετε το πρόγραμμα περιήγησης σε μια γυμνή γραμμή διευθύνσεων και μερικά βέλη, μπορείτε να το κάνετε τόσο εύκολα με το Chrome, το Firefox, την Opera, το Safari ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση όπως Edge και Vivaldi.

Οι σελιδοδείκτες σας μπορούν να περιηγούνται μαζί σας σε λειτουργικά συστήματα και συσκευές με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Συντομεύσεις πληκτρολογίου όπως Cmd / Ctrl + Shift + T για την αναβίωση του τελευταίου κλειστού παραθύρου του προγράμματος περιήγησης προσεγγίζουν την καθολικότητα. Το Chrome και ο Firefox έχουν και οι δύο “κλειστές καρτέλες προς τα δεξιά [αυτής]”. Μπορείτε να σβήσετε τις μεμονωμένες καρτέλες και στα δύο προγράμματα περιήγησης.

 

Το σημαντικότερο που έχω μάθει από τη μετάβαση από τον ένα browser στον άλλο τους τελευταίους δύο μήνες είναι ότι οι διαφορές σχεδιασμού και απόδοσης μεταξύ τους είναι μικρότερες από ποτέ. Εάν είστε σαν εμένα και θέλετε να απομακρύνετε το πρόγραμμα περιήγησης σε μια γυμνή γραμμή διευθύνσεων και μερικά βέλη, μπορείτε να το κάνετε τόσο εύκολα με το Chrome, το Firefox, την Opera, το Safari ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση όπως το Edge και Vivaldi. Οι σελιδοδείκτες σας μπορούν να ταξιδεύουν μαζί σας σε λειτουργικά συστήματα και συσκευές με τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Συντομεύσεις πληκτρολογίου όπως Cmd / Ctrl + Shift + T για το revive του τελευταίου κλειστού παραθύρου του προγράμματος περιήγησης προσεγγίζουν την καθολικότητα. Το Chrome και ο Firefox έχουν και τα δύο “κλειστές καρτέλες προς τα δεξιά”. Μπορείτε να σβήσετε τις μεμονωμένες καρτέλες και στα δύο προγράμματα περιήγησης.

Δείτε επίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ