Home Fun Ο οικονομικός αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο οικονομικός αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μεγάλο μέρος της κάλυψης των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) επικεντρώνεται στις φανταστικές νέες δυνατότητες που παρέχουν ενεργοποιημένοι, ανθρώπινοι υπολογιστές.

 

Αλλά πέρα ​​από τα πρωτοσέλιδα για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα μηχανοκίνητα οχήματα βρίσκεται ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Εάν η ατμομηχανή άνοιξε το δρόμο για τη βιομηχανική επανάσταση και η ηλεκτρική ενέργεια άλλαξε για πάντα το σύγχρονο εργοστάσιο, πώς θα επηρεάσει η εποχή του ΑΙ την παραγωγή;

 

Creation Technology

 

Η Accenture, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων, εκτίμησε το 2016 ότι η AI θα είναι υπεύθυνη για τον διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης σε 12 ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ του τότε και του 2035.1 Για να δώσουμε μια τιμή στην πρόβλεψη αυτή, ας εξετάσουμε την υπόθεση των ΗΠΑ: Η Accenture προβλέπει ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χώρας (παρόμοιο με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) θα επιταχυνθεί σε ετήσια αύξηση 4,6% το 2035 από 2,6% τώρα, δημιουργώντας πρόσθετα $ 8.31 τρις .

 

Στο περιβάλλον αργής ανάπτυξης του κόσμου μετά την κρίση, αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα. Πώς είναι εφικτό;

 

 

Παραδοσιακά, λέει οη Accenture, το κεφάλαιο και η εργασία είναι οι παράγοντες παραγωγής που οδηγούν την ανάπτυξη. Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ιστορικά βελτιώσει την παραγωγικότητα του συνολικού παράγοντα (TFP-Total Factor Productivity), όπως συνέβη με την ηλεκτρική ενέργεια και τους σιδηροδρόμους.

 

Ωστόσο, η Accenture αναφέρει ότι το πεδίο εφαρμογής της μετασχηματιστικής ισχύος της AI δεν την καθιστά απλώς έναν άλλο οδηγό του TFP, αλλά έναν εντελώς νέο παράγοντα παραγωγής. Μετά από όλα, το AI μπορεί να βελτιώσει τις εργασιακές δραστηριότητες και ακόμη και να εκτελέσει καθήκοντα πέρα ​​από τις δυνατότητες των ανθρώπων. Ομοίως, το AI λειτουργεί ως φυσικό κεφάλαιο με τη μορφή ρομπότ, το οποίο, αντί να υποτιμάται, μπορεί πραγματικά να διδάξει τον εαυτό του να αναβαθμίσει την πάροδο του χρόνου.

 

Οι νικητές του 21ου αιώνα

 

Ποιος πρόκειται να επωφεληθεί από αυτή την προστιθέμενη αξία και την οικονομική αποδοτικότητα; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των ατμομηχανών και των γεννητριών του 21ου αιώνα;

 

Οι γίγαντες των τεχνολογιών, όπως το Google και το Baidu, οδηγούν το δρόμο στις επενδύσεις του AI. Ο McKinsey εκτιμά ότι οι εταιρείες αυτές επένδυσαν μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ΑΙ το 2016 μόνο.2 Οι δαπάνες υποδηλώνουν ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι εκείνες που κυριαρχούν τα έσοδα από τον κόσμο της ΑΠ.

 

Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των βιομηχανιών. Σύμφωνα με την Recode, 3 οι κορυφαίοι εταιρικοί επενδυτές στην AI κατά αριθμό συμφωνιών περιλαμβάνουν την εταιρία καλωδιακής Comcast, την ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας General Electric.

 

Η Google πρόσφατα έφερε την ετικέτα της ως εταιρεία “AI-first”, λέγοντας ότι όλα τα βασικά προϊόντα της θα επικεντρωθούν στη μηχανική μάθηση και την έξυπνη τεχνολογία για την ενίσχυση της εμπειρίας των καταναλωτών. Η εταιρεία ξεπερνά αρκετούς καταλόγους εξαγορών της AI. Η βιασύνη για την απόκτηση της τεχνογνωσίας του AI αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες δυνατότητες της τεχνολογίας.

 

Οι καινοτόμοι όπως η Google στοιχηματίζουν ότι το λογισμικό τους για το AI μπορεί να τρέξει τα δικά του προϊόντα, αλλά ότι θα βοηθήσει όλο και περισσότερο τη διαχείριση άλλων, πολύ διαφορετικών εταιρειών.

 

Η Tractica, μια εταιρεία πληροφοριών της αγοράς, προβλέπει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τα ετήσια παγκόσμια έσοδα από τεχνολογίες AI θα αυξηθούν από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 89,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025.4 Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν συστήματα βασισμένα στη γνώση στις επιχειρήσεις τους, θα επιταχύνουν τις πωλήσεις και θα μειώσουν το κόστος.

 

Μια νέα πηγή εσόδων για τους chipmakers

 

Τον τελευταίο καιρό, οι επενδυτές αξιολόγησαν τις δυνατότητες των εταιρειών ημιαγωγών ως προμηθευτές της επεξεργαστικής ισχύος από ό, τι επιτρέπει την τεχνολογία AI.

Με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπολογιστές και τα smartphones, τα συστήματα AI απαιτούν την τροφοδοσία του υπολογιστή και τη μνήμη. Η UBS έχει προβλέψει ότι η αγορά chip chip AI θα αυξηθεί στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021, από περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για έξυπνες συσκευές και ρομπότ, ανέφερε το BusinessNews Daily.

 

Ένας αλγόριθμος για την εύρεση των πιονέρων της AI

 

Για να επιτρέψει την έκθεση σε εκείνες τις εταιρείες που επενδύουν ειδικά στην AI, η STOXX ξεκίνησε τον STOXX AI Global Artificial Intelligence Index στις Jan.23. Ο δείκτης είναι ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που σχετίζεται με το AI για να επιλέξει εταιρείες που εκτίθενται σε ευρεσιτεχνίες τεχνητής νπημοσύνης.

 

Για την επιλογή των συστατικών στοιχείων του δείκτη, η STOXX έχει συνεργαστεί με την Yewno, μια βραβευμένη εταιρία AI, η οποία εφάρμοσε την τεχνολογία της τεχνογνωσίας για την αξιολόγηση της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) των εταιρειών. Το βασικό κριτήριο είναι ο προσδιορισμός των αρχειοθετημένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το AI, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει τους κορυφαίους καινοτόμους της AI καθώς και τους υιοθετώντες την AI.

 

Ο δείκτης υπολογίζει επί του παρόντος τους ηγέτες της AI, όπως το γονικό αλφάβητο της Google και το Amazon.com ως μέλη. Περιλαμβάνει επίσης λιγότερα αναμενόμενα ονόματα όπως τα καταστήματα Wal-Mart Stores, JPMorgan Chase και Volkswagen.

 

Η πρόσβαση στον χώρο της ΑΙ μέσω μιας παθητικής επένδυσης παρέχει στους επενδυτές ένα διαφανές και υγρό όχημα που προσφέρει επίσης διαφοροποίηση μεταξύ περιφερειών και βιομηχανιών.

 

 

Ένα νέο οικονομικό παράδειγμα

 

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα φέρει μια αποδιοργανωτική τεχνολογία όπως η AI, καθώς η επιστήμη των έξυπνων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών εξελίσσεται πολύ γρήγορα, αναδεικνύοντας νέες δυνατότητες όλη την ώρα. Αλλά η εκπαιδευμένη συναίνεση είναι ότι η ΑΠ μπορεί να είναι τόσο μετασχηματιστική όσο οτιδήποτε έχουμε βιώσει μέχρι τώρα.

 

Οι χώρες και οι εταιρείες που θέτουν τις βάσεις στον τομέα είναι πιθανό να αποκομίσουν τα οικονομικότερα οφέλη από αυτό.

 

Δείτε επίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ