Skip to main content

Έχεις συνομιλήσει ποτέ με μηνύματα με κάποια που δεν είναι η ερωτική σου σύντροφος; Έχεις παρακολουθήσει το προφίλ της πρώην σου για να τσεκάρεις αναρτήσεις και κυρίως φωτογραφίες; Έχεις μοιραστεί προσωπικά μυστικά με γυναίκα συνάδερφο από τη δουλειά που νιώθεις τρομερή οικειότητα;

Πολλές γυναίκες μόνο και μόνο γι’αυτούς τους λόγους θα σε αποκαλούσε άπιστο. Κι εδώ εμφανίζεται το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους άνδρες να θεωρήσουν τέτοιες συμπεριφορές ύποπτες μέχρι και προδοσία.

Γι’αυτό έχει εφευρεθεί κι ο όρος microcheating που ταιριάζει ακριβώς στις παραπάνω περιπτώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι η λαγνεία και ο ερεθισμός (ακόμα και νοητά) είναι διαχρονικά συναισθήματα και ειδικά στις μέρες μας, όπου οκ θεωρείτε ότι ζούμε σε μια modern life era, οι δυνατότητες να συμβούν αυτά και πολλά παραπάνω και να υποκύψουμε σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τη σχέση μας έχουν αυξηθεί εκθετικά.

 

180112-stadtmiller-microcheating-tease_a3udxy.jpg

 

Βέβαια σε όλα υπάρχουν όρια και κάποια πράγματα χαρακτηρίζονται αντικειμενικά ως σωστό ή ως λάθος. Εκτός εάν ανήκεις-ανήκετε στην κατηγορία των polyamours ανθρώπων που έχουν παραπάνω από ένα ερωτικό σύντροφο συμφωνημένα, νόμιμα και ειλικρινά. Δεν κρύβονται και οριοθετούν εκείνοι τη σχέση τους κατά το δοκούν. Μμμ πολύ ουτοπικό-ή δυστοπικο- για τη δυτικοευρωπαϊκή σκέψη και ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα αλλά λέμε τώρα.

Επιστημονικά, μιλάμε για απιστία όταν κάνεις κάτι (παράλληλη σχέση, σωματική διείσδυση) που για σένα είναι σημαντικό και εάν το γνώριζε η σύντροφος σου θα το αποδοκίμαζε.

Στο βιβλίο της, The State of Affairs: Rethinking Infidelity, η Esther Perel επισημαίνει ότι μια παράλληλη σχέση ή περιπέτεια δε σημαίνει ότι η σχέση σου είναι κακή ή αυτός που την κάνει είναι. «Δεν ψάχνουμε τόσο για ένα άλλο πρόσωπο, όσο για έναν άλλο εαυτό».

 

cheating-960x540.jpg

 

Το πορνό είναι απιστία;

Είναι πολύ αντικρουόμενες οι απόψεις επί του θέματος είναι έντονες. Είναι πιθανό εάν σου έχει κάνει σκηνή γι’αυτό να μην είναι το πορνό ή οι τσόντες το κύριο πρόβλημα της, αλλά η αφορμή για να καβγαδίσει και να σε «αφυπνίσει» για κάτι άλλο. Γυναικείο μυαλό.

 

Δείπνο με κάποιον που σε ελκύει

Ε ναι δεν είναι απιστία προφανώς, αλλά είναι δείγμα ότι φλερτάρεις με την ιδέα και όχι μόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα δεν κρίνει εκ του αποτελέσματος, εάν το μάθει την έβαψες.

Το να έχεις μια έμπιστο «σύζυγο» στη δουλειά

Μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, αλλά είναι πιθανό. Και εάν δεν τη γνώριζες από πριν, δεν ήσασταν φίλοι δηλαδή, το να ανοίγεσαι σε εκείνη ή να την ψάχνεις για να της μιλήσεις ή να επιδιώκεις συνεχώς να βρίσκεσαι μαζί της, υποδηλώνει μια αδυναμία, που φυσικά δε σημαίνει ότι τη βλέπεις ερωτικά, πόσο μάλλον ότι προδίδεις την κοπέλα σου. Νομίζεις ότι εκείνη δεν έχει κάποιον φίλο-συνάδερφο-εξομολογητή αντίστοιχα;

 

Το sexting

Ό,τι και να πούμε πάνω σε αυτό το θέμα. Ε είναι κάπως cheating να γράφεις σε κάποια άλλη σε μικρή ή μεγάλη συχνότητα και να την καυλαντίζεις. Το ότι δεν έχει συμβεί η απονενοημένη πράξη δε σε κάνει αθώωο. Και το θες και-μάλλον-με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνεις. Μεατξύ μας.

 

istock-613532674.jpg

 

Η αποστολή kinky φωτογραφιών;

Ισχύουν κι εδώ όλα τα παραπάνω. Επαναδιατύπωση. Έχεις περάσει σε άλλο level, άρα είσαι πιο κοντά στην απιστία.

 

Πρώην στα social media

Το να stalkάρεις (παρακολουθείς) την πρώην σου στο facebook μπορεί να γίνεται κι από συνήθεια, γιατί και πριν την παρούσα σχέση σου το έκανες (προφανώς σε επηρέασε αρκετά με κάποιο τρόπο), αλλά και από ανάγκη να μάθεις εάν έχει κι εκείνη σχέση, με ποιον, πώς δείχνει αυτός, αυτή, πού βγάινουν, τι κάνουν, πώς περνάνε…για τον πρώτο καιρό δικαιολογημένο αλλά εάν το συνεχίζεις-ειδικά μέσα σε σχέση-λίγο pathetic. Δεν είναι η απιστία το πρόβλημα, αλλά η εμμονή, η εξάρτηση που σου έχει δημιουργηθεί.