Αισθάνεστε πληγωμένοι από ένα πρόσφατο χωρισμό; ; Το να πιστεύετε ότι κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας ώστε να ξεπεράσετε τον πρώην σας μπορεί να επηρεάσει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική ρύθμιση και να μειώσει την αντίληψη του πόνου όντως!
Αυτό είναι και το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που μέτρησε τις νευρολογικές και συμπεριφορικές επιδράσεις του εικονικού φαρμάκου 9placebo) σε μια ομάδα νεαρών εθελοντών.
«Η κατάρρευση με έναν σύντροφο είναι μια από τις πιο συναισθηματικά αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να έχει κάποιος και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό λόγο για την ανάπτυξη ψυχολογικών προβλημάτων», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής Leonie Koban, σημειώνοντας ότι ένας τέτοιος κοινωνικός πόνος συνδέεται με 20 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης κατά το επόμενο έτος. “Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι ένα εικονικό φάρμακο μπορεί να έχει πολύ ισχυρές επιπτώσεις στη μείωση της έντασης του κοινωνικού πόνου”.
Για δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει ότι οι εικονικές θεραπείες με ψευδάργυρο χωρίς δραστικά συστατικά μπορούν να μετριάσουν ευδιάκριτα τον πόνο, τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες σωματικές ασθένειες.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 40 εθελοντές που είχαν βιώσει μια «ανεπιθύμητη ρομαντική διάλυση» τους τελευταίους έξι μήνες. Ζητήθηκε από αυτούς να φέρουν μια φωτογραφία του πρώην τους και μια φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου καλού φίλου σε ένα εργαστήριο απεικόνισης εγκεφάλου.
Μέσα σε μια μηχανή λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, οι συμμετέχοντες έδειξαν εικόνες από τον πρώην σύντροφο τους και ζήτησαν να ανακαλέσου στη μνήμη τους το χωρισμό. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν εικόνες του φίλου τους. Υποβλήθηκαν επίσης σε σωματικό πόνο (ένα ζεστό ερέθισμα στο αριστερό τους αντιβράχιο).
Καθώς αυτά τα ερεθίσματα επαναλαμβανόταν επανειλημμένα, τα υποκείμενα βαθμολογούσαν το πώς αισθάνθηκαν σε μια κλίμακα από το 1 (πολύ κακή) έως το 5 (πολύ καλή). Εν τω μεταξύ, η μηχανή fMRI παρακολούθησε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Παρόλο που δεν είναι πανομοιότυπο, οι περιοχές που ανάβουν κατά τη διάρκεια σωματικού και συναισθηματικού πόνου ήταν παρόμοιες.
Αυτό το εύρημα από μόνο του στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην καρδιά, είπε ο ανώτερος συγγραφέας Tor Wager, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο CU Boulder: «Γνωρίζετε ότι ο πόνος σας είναι πραγματικός – νευροχημικά πραγματικός».
Τα άτομα στη συνέχεια βγήκαν έξω από το μηχάνημα και έλαβαν ρινικό σπρέι. Οι μισοί είπαν ότι ήταν ένα “ισχυρό αναλγητικό αποτελεσματικό στη μείωση του συναισθηματικού πόνου”. Το μισό είπαν ότι ήταν ένα απλό διάλυμα αλατόνερου.
Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου όχι μόνο αισθάνθηκε λιγότερο σωματικό πόνο, αλλά αισθάνθηκε καλύτερα συναισθηματικά, αλλά ο εγκέφαλός τους απάντησε διαφορετικά όταν έδειχναν τον πρώην.
Η δραστηριότητα στον οπίσθιο μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου – μια περιοχή που εμπλέκεται στην τροποποίηση των συναισθημάτων – αυξήθηκε απότομα. Σε όλο τον εγκέφαλο, οι περιοχές που σχετίζονται με την απόρριψη, “ηρέμησαν”.
Ενώ η μελέτη δεν εξετάζει ειδικά εάν το εικονικό φάρμακο προκάλεσε την απελευθέρωση τέτοιων χημικών ουσιών, οι συγγραφείς υποψιάζονται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι που συμβαίνει.
“Η τρέχουσα άποψη είναι ότι έχετε θετικές προσδοκίες και επηρεάζουν τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό σας, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τα συστήματα στον μεσαμβρινό σας για να δημιουργήσει νευροχημικές αντιδράσεις οπιοειδών ή ντοπαμίνης”, δήλωσε ο Wager.
Συμπέρασμα, σε έντονα δυσάρεστους χωρισμούς ή συναισθηματικές καταπτώσεις, το placebo θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ευρύτερης μελλοντικής βελτίωσης. Ποτέ δεν ξέρετε!