Skip to main content

Πάντα όλα ξεκινούν αθώα. Μια ματιά, ένα ελαφρύ ανεπαίσθητο άγγιγμα. Είναι λογικό: περνάτε μαζί πάνω από 8 ώρες την ημέρα, διπλανά γραφεία στον ίδιο χώρο. Και σε κοιτάζει, θέλει να παίξει. Και εσείς, μερικές φορές, τον-την ακολουθείτε. Επειδή δεν βλάπτει κανέναν, που και που, να είσαι αρεστός σε κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός σου. Αν και το όριο είναι τόσο διάχυτο και αόριστο όσο και επικίνδυνο και σύντομα θα προκύψουν τα ερωτήματα: θα πάω;, είμαι άπιστος; Εάν μου αρέσει αυτή η ένταση τόσο πολύ, δεν θα είναι επειδή έχω ένα πρόβλημα στο σπίτι;

Η μικροαπάτη” είναι οποιαδήποτε στάση που πυροδοτεί το ενδιαφέρον για ένα τρίτο άτομο, αλλά δεν συνεπάγεται σεξουαλική ή συναισθηματική οικειότητα“, λέει ο Carlos Miguel Fernández, coacher και ειδικός σε θέματα σχέσεων. Για αυτόν, και ως αφετηρία, ο κίνδυνος δεν είναι στις πράξεις, αλλά στην αυθεντική πρόθεση που κρύβουν.

 

Επειδή μια ελαφρώς ριψοκίνδυνη συνομιλία στο WhatsApp μετά τη δουλειά ή ένα απλό “Like” στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι ασήμαντα παιχνίδια, υπό τον όρο ότι αυτό που τα προκαλεί, γνωρίζει και μέχρι που θέλει να φτάσει. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ανακαλύπτετε ότι έχει ή έχετε εσείς,άλλες προθέσεις.

Ως εκ τούτου, «το πιο σημαντικό είναι να αναλύσουμε, με προσωπική και ήρεμη και σοβαρή στάση, το κίνητρο αυτών των πράξεων», εξηγεί ο ψυχολόγος. Και αρχίζει καθησυχαστικά: «Στις μέρες μας που όλα καθυστερούν ή παρατείνονται και έχουμε περισσότερο χρόνο για αναψυχή, αυτά τα σενάρια γίνονται πιο συνηθισμένα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Είναι μάλλον μια κλήση αφύπνισης. Επειδή το “παιχνίδι” που επιδιώκεται έξω από το ζευγάρι μπορεί να είναι ο συναγερμός που μας βοηθά να εντοπίζουμε καταστάσεις που μας απομακρύνουν από το να μοιραστούμε την ευτυχία με εκείνον που εδώ και πολύ καιρό μας δίνει την άνευ όρων αγάπη του.

Ωστόσο, η ρουτίνα μπορεί να διέπει πλέον τη σχέση ανάμεσα σε σας και ίσως το μυαλό σας, ενστικτωδώς, σας ωθεί να ψάξετε για αυτό που κάποτε είχατε μεταξύ σας, στην αγκαλιά ενός άλλου ατόμου. Αν και αυτό δεν είναι η τελική σας προσδοκία.

 

Γι’αυτό ανατρωτηθείτε, κρύβετε συνομιλίες από τον-τη σύντροφό σας; Μήπως αποφεύγετε να μιλάτε για κάποιον-κάποια όταν παίζετε με τον σύντροφό σας; Απολαμβάνετε να επικρίνετε τον φίλο σας με αυτό το τρίτο άτομο; Κίνδυνος “Είναι βολικό ότι, αφού έχετε εντοπίσει το πρόβλημα ή όταν πραγματικά αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, επανεξετάστε ποια είναι η πραγματική ρίζα της αιτίας που σας ωθεί να κοιτάξετε αλλού”, συμβουλεύει ο εμπειρογνώμονας. Και τότε, μπορείτε να ενεργήσετε αναλόγως, αν φυσικά επιθυμείτε να ανακτήσετε με το σύντροφό σας αυτό που αισθάνεστε ότι έχετε χάσει.

 

Δεν υπάρχει λάθος το να παίζετε αν μπορείτε να βάζετε όρια “

 

 

microinfidelidad-limites-psicologia-cosmopolitan-1528190506.jpg

Μια μελέτη που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες του εργαστηρίου σεξουαλικής υγείας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι έδειξε ότι το φλερτ, για παράδειγμα, στο εργασιακό περιβάλλον, προκαλεί σημαντική αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας για το ζευγάρι.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη του φλερτ με άλλους ανθρώπους πυροδοτεί ένα χείμαρρο ενθουσιασμού που μερικές φορές δεν είναι πλέον δυνατό να δημιουργηθεί στο ρουτίνα του ζευγαριού μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, αν αυτά τα συναισθήματα μεταφερθούν στη σχέση, εάν διοχετευθούν για να ενισχύσουν τον δεσμό με το ζευγάρι, μπορούν να χρησιμεύσουν στην ανάκτηση της ευχαρίστησης που προηγουμένως υπήρχε από μόνη της.

 

“Εάν είμαστε σε θέση να θέσουμε τα κατάλληλα εμπόδια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλάψουμε τον άλλο”. Με αυτόν τον τρόπο, η πλήρης ειλικρίνεια μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και ότι είναι ατομική δουλειά για να προσδιοριστούν τα κίνητρα για να χρησιμοποιηθούν προς όφελος και των δύο. Μόλις εντοπιστούν, συνιστάται να μοιραστείτε τα συμπεράσματα με το σύντροφο σας:”Αισθάνομαι ότι δεν διασκεδάζουμε πολύ πλέον, θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο μαζί σου,”ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό όπως πριν”.