Skip to main content

Είτε ήμασταν 10 είτε 20 χρονών, όλοι θυμόμαστε τα πρώτα μας φιλιά! Και ένα πρώτο φιλί με κάποιον νέο είναι πάντα – ή τουλάχιστον θα πρέπει – να είναι συναρπαστικό, με κόμπους στο στομάχι, νοητά πυροτεχνήματα, μούδιασμα των άκρων και δε συμμαζεύεται.

 

Αλλά καθώς οι σχέσεις προχωρούν και η “περίοδος του μήνα του μέλιτος” περνάει, είναι πολύ σύνηθες για τα ζευγάρια να φιλιούνται όλο και λιγότερο. Η διαδικασία του φιλιού ωστόσο, είτε είναι σε πλαίσιο χαμουρέματος είτε πρόκειται για πεταχτό φιλί, έχει πραγματικά πολλά οφέλη τόσο για την προσωπική σας υγεία και την υγεία της σχέσης σας!

 

“Το φιλί είναι μια οικεία χειρονομία και βοηθάει στην εμβάθυνση της αγάπης και της σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων”, λέει η dating coach και ειδική στις σχετίσεις, Madeleine Mason.

 

“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και οξυτοκίνη απελευθερώνονται όταν φιλάμε, ειδικά φιλώντας με αισθησιακό τρόπο – βλέπε γαλλικό φιλί (μερικές έρευνες προτείνουν για τουλάχιστον 15 λεπτά τη φορά).

 

“Αυτές οι ορμόνες μαζί μας κάνουν να νιώθουμε καλά, καθώς μειώνουν τα επίπεδα άγχους και αυξάνουν την ικανοποίηση της σχέσης. Συλλογικά το κάνει να φιλάει ένα αρκετά υγιές πράγμα που κάνει “.

 

 

the-famous-kissing-couple-from-the-vancouver-riot-2-21075-1435317283-9_dblbig.jpg

 

 

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Παρόλο που μπορεί να σκεφτείτε ότι η διάδοση του σάλιου μέσα από το φιλί μπορεί να είναι μη υγιεινή – μοιραζόμαστε περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου 10 δευτερολέπτου φιλί – είμαστε στην πραγματικότητα πιο πιθανό να αρρωστήσουμε με τα χέρια μας από ό, τι το φιλιά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έχει διαπιστώσει ότι το φιλί αυξάνει την “ασυλία” μιας γυναίκας από τον κυτταρομεγαλοϊό, ο οποίος, αν είναι έγκυος, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

 

2. Μειώνει το άγχος

 

Το φιλί μπορεί να είναι αποτελεσματικό ώστε να σας καθησυχάσει, μειώνοντας το άγχος και σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο άγχος επειδή μειώνει την κορτιζόλη και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμη ότι το φιλί έχει παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό, βοηθώντας μας να νιώσουμε πιο ήρεμοι.

 

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

 

 

Τα χείλη μας περιέχουν αιμοφόρα αγγεία που διαστέλλονται όταν φιλτράρουμε και σύμφωνα με τον Ryan Neinstein, MD, πλαστικό χειρουργό στη Νέα Υόρκη, “το αίμα κατευθύνεται προς το πρόσωπο και μακριά από το υπόλοιπο σώμα, χαμηλά στην καρδιά με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. ” Επιπλέον, καθώς η καρδιά σας αγωνίζεται από τον ενθουσιασμό ενός παθιασμένου φιλιού, η ροή του αίματος αυξάνεται, γεγονός που συμβάλλει επίσης στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

4. Είναι μια προπόνηση για τους μυς του προσώπου

 

Χρησιμοποιούμε έως και 30 μύες κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, πράγμα που προφανώς βοηθάει στο να τονωθούν. Έτσι, ενώ μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο για να χτίσετε τους δικέφαλους μύες σας, το μόνο που μπορεί να χρειάζεστε σε τελική ανάλυση είναι μια παθιασμένη ερωτική “φάση” για να τονώσει το πρόσωπό σας!

 

5. Κάνει καλό στα δόντια!

 

Η εναλλαγή σάλιου με κάποιον άλλο αυξάνει τη ροή του δικού σας σάλιου, πράγμα που βοηθάει στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, των δοντιών και των ούλων. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι έχοντας περισσότερο σάλιο στο στόμα σας, μπορείτε να απαλλαγείτε από κομμάτια φαγητού στα δόντια σας.

 

 

6. Σας βοηθά να βρείτε το “σωστό” σύντροφο

 

Το φιλί με τις γλώσσες προέρχεται από μια εξελικτική ώθηση να βρεθεί ένας γενετικά συμβατός σύντροφος. “Το φιλί – όπως το άγγιγμα και η μυρωδιά – είναι μια συναισθηματικά καθοδηγούμενη πράξη που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τον πιο συμβατό και αβανταδόρικο σύντροφο», λέει ο Fulvio D’Acquisto, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Roehampton.

 

“Οι άνθρωποι δεν έχουν ισχυρές οσφρητικές δεξιότητες και το φιλί σας επιτρέπει να μυρίσετε και να δοκιμάσετε ένα άτομο και να δείτε αν έχετε διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις, καθώς τείνουν να μας ελκύουν άτομα με διαφορετική ανοσολογική αντίδραση”, προσθέτει η Dr Sarah Johns, ειδικός στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και την εξελικτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

 

Επίσης το φιλί είναι ένας δείκτης για να διαπιστώσετε πού βρίσκεστε με το σύντροφο σας, κι αν η φλόγα διαρκεί ακόμα!

7. Ενισχύει τη σχέση σας

Ένα καλό φιλί απελευθερώνει την ορμόνη οξυτοκίνη – ήτοι την «ορμόνη αγάπης»! Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στο να παραμείνουν οι άνθρωποι μονογαμικοί, ενώ τους καθιστούν πιο έμπιστους στα μάτια των συντρόφων τους.

 

Το φιλί απελευθερώνει επίσης ντοπαμίνη, η οποία ενισχύει τα συναισθήματα της ρομαντικής προσκόλλησης: Το φιλί είναι πολύ σημαντικό για τη σχέση, καθώς μέσω αυτού διατηρείται η οικειότητα και ο ρομαντισμός.

Εάν η φυσική επαφή είναι μία από τις κύριες γλώσσες αγάπης κάποιου, τότε σίγουρα το φιλί σας κάνει να αισθάνεσαι ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν!