Τι δείχνουν τα σπυράκια για την υγεία σου;!

0
1047

Αυτά μιλάνε. .. εσύ τ’ ακούς;! Το δέρμα σου είναι σαν μια φωτεινή πινακίδα η οποία εκδηλώνει οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σώμα σου και τα σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά στέλνουν μηνύματα σχετικά με την υγεία σου και την υγιεινή σου όπως υποστηρίζει ο δερματολόγος Joshua Zeichner M.D του δερματολογικού τμήματος στο MT. Sinai Hospital της Νέας Υόρκης.

Οδηγός για να πετύχεις τα τέλεια γένια 4 ημερών!

 

Δες τι πρέπει να κάνεις παρακάτω για να μάθεις τι σημαίνουν και να προστατευτείς από τα ανεπιθύμητα και ενοχλητικά σπυράκια!

 

Σπυράκια στο σαγόνι και στο λαιμό

Οι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη είναι οι βασικές αιτίες για τα σπυράκια που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα σημεία διότι κάνουν τους ενδοκρινής αδένες σου να παράγουν περισσότερο σμήγμα απ΄ όσο πρέπει με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι σου και να εκδηλώνονται σπυράκια.  Φρόντισε λοιπόν να χρησιμοποιείς καθημερινά ένα καλό καθαριστικό προσώπου με σαλικυλικό οξύ που είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ακμής!

 

Σπυράκια σε μύτη και μέτωπο

Όπως αναφέρει ο Dr. Zeichner το καθημερινό άγχος προκαλεί στο σώμα σου αδρεναλίνη με αποτέλεσμα να παράγει το δέρμα σου περισσότερο σμήγμα και να είναι υπεύθυνο γιατην εμφάνιση των ανεπιθύμητων σπυριών σε σημεία όπως η μύτη και το μέτωπο.

 

Σπυράκια γύρω από τα μαλλιά σου

Όταν χρησιμοποιείς προϊόντα styling  στα μαλλιά σου φρόντισε να μην ακουμπάς/ ψεκάζεις και το δέρμα γύρω από τα μαλλιά σου όταν θέλεις να περιποιηθείς τις ρίζες σου, διότι τα προϊόντα αυτά όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα σου προκαλούν έντονη λιπαρότητα φράζοντας τους πόρους σου. Μόλις τελειώνεις το styling πλύνε τα χέρια σου και κάθε φορά που πλένεις το πρόσωπο σου φρόντισε να κάνεις απολέπιση σε αυτές τις περιοχές χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό προϊόν με μικρόκοκκους. Πρόσεξε μην το παρακάνεις όμως, να είσαι απαλός στις κινήσεις σου διαφορετικά θα ερεθίσεις το δέρμα σου.

 

Σπυράκια στα μάγουλα σου

Οι ρύποι που βρίσκονται στα χέρια σου και το κινητό σου είναι οι συνήθεις ύποπτοι όταν το δέρμα σου εμφανίζει σπυράκια στα μάγουλα σου. Οτιδήποτε αγγίζει το πρόσωπο σου για αρκετή ώρα όπως για παράδειγμα όταν μιλάς στο τηλέφωνο με τις ώρες, μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και βακτήρια στο δέρμα σου τα οποία στη συνέχεια εκδηλώνονται σε σπυράκια. Φρόντισε λοιπόν να καθαρίζεις καθημερινά το κινητό σου με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και να χρησιμοποιείς hands free όταν μιλάς στο τηλέφωνο και το σημαντικότερο… κράτα τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπο σου!

 

Σπυράκια γύρω από το στόμα σου

Η διατροφή σου είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση σπυριών γύρω από το στόμα σου όπως για παράδειγμα ορισμένες όξινες τροφές (λεμόνι ή ξύδι) μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ενώ οι λιπαρές τροφές (πατατάκια και όλα τα πεντανόστιμα φαγητά) φράζουν τους πόρους σου. Επομένως φρόντισε μετά το φαγητό σου να καθαρίζεις με ένα μαντηλάκι την περιοχή γύρω από το στόμα σου για να απομακρύνεις όλα τα αόρατα μικρόβια.

 

Σπυράκια στο στήθος ή τη πλάτη

Τα βαμβακερά υφάσματα όπως το t-shirt σου έχει τη τάση να απορροφάει τον ιδρώτα σου και να το κρατάει κοντά στο δέρμα σου για όση ώρα το φοράς. Επειδή τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή δημιουργούνται σε υγρά μέρη, το να φοράς βαμβακερά ρούχα στο γυμναστήριο μπορεί να προκαλέσουν στο σώμα σου ανεπιθύμητα σπυράκια. Επέλεξε ρούχα που δεν απορροφούν τον ιδρώτα όπως πολυεστέρας, συνδυασμό ελαστικών και μικροϊνες όταν γυμνάζεσαι. Τα υφάσματα αυτά απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα σου με αποτέλεσμα να αναπνέει καλύτερα και να μην φράζουν τους πόρους σου.

 

*Ο Dr. Zeichner συμβουλεύει πως αν θέλεις να αντιμετωπίσεις την ακμή στο δέρμα σου φρόντισε να επιλέγεις προϊόντα που περιέχουν έναν συνδυασμό 2.5% κρέμα με βενζοϊκό υπεροξείδιο, 2% τζελ με σαλικυλικό οξύ και 1% κρέμα με κορτιζόλη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

 

4 Υλικά που πρέπει να σταματήσετε να βάζετε στον καφέ σας!