Όλα όσα πρέπει να προσέξεις στα αντηλιακά και τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις!

0
561

Ενώ μπορεί να νομίζεις πως είναι καλό να αλείψεις το δέρμα σου με αντηλιακό και να θεωρείς πως έχεις την απόλυτη προστασία από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, ωστόσο τα πράγματα όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο απλά, αφού η επιλογή του αντηλιακού σου μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τη προστασία του δέρματος σου. Επειδή ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων συνήθως δεν εξετάζει τακτικά την ποιότητα των αντηλιακών που κυκλοφορούν στην αγορά, γι΄ αυτό μια έρευνα μπήκε στη διαδικασία να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα από 65 διαφορετικά είδη αντηλιακών μέσα σε διάστημα 4 χρόνων.

 

Πως να ξεφορτωθείς την ακμή στην πλάτη σου μια και καλή!

 

Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού όπως αποδεικνύεται τα αντηλιακά που θεωρούνται “αδιάβροχα” ουσιαστικά είναι άχρηστα, αφού τα περισσότερα τεστ με νερό που έγιναν από ερευνητές απέτυχαν.  Επίσης τα αντηλιακά εκείνα που κατασκευάζονται χωρίς χημικά και είναι φτιαγμένα μόνο με διοξείδιο του τιτανίου και ψευδάργυρο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τις χημικές φόρμουλες.

Επομένως έχεις 57% πιθανότητες να αγοράσεις ένα αντηλιακό το οποίο θα σου παρέχει λιγότερη προστασία από αυτό που ισχυρίζεται στην ετικέτα της συσκευασίας του. Επίσης μόνο το 1 στα 3 αντηλιακά με προστασία κάτω από 30 βαθμούς,  μπορεί να εμποδίσει σε πολύ μικρό βαθμό το κάψιμο του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και τα μακροχρόνια δερματικά προβλήματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Σύμφωνα επίσης με το AAD, το μελάνωμα είναι από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος και η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου σε ηλικίες μεταξύ των 25 με 29 χρονών.

Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είσαι πολύ προσεχτικός στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού για να προστατέψεις το δέρμα σου όσο καλύτερα μπορείς αποφεύγοντας τα παρακάτω λάθη.

 

1. Πιστεύεις πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς αντηλιακό επειδή έχεις σκουρόχρωμο δέρμα.

Ακόμη και αν έχεις σταρένιο δέρμα μπορείς να καείς και να πάθεις ζημιά από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι άνθρωποι με μπλε μάτια και ανοιχτόχρωμο δέρμα φαίνεται πως είναι περισσότερο επιρρεπείς στο καρκίνο του δέρματος, ωστόσο όλοι είμαστε ευάλωτοι ανεξαρτήτως το χρώμα μας. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρήση αντηλιακού πριν την έκθεση στον ήλιο για να προστατευτεί το δέρμα από όλες τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

2. Δεν βάζεις αντηλιακό συχνά μέσα στην ημέρα.

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να βάζουν αντηλιακό στο δέρμα τους πριν βγουν από το σπίτι τους και σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας δεν ξαναβάζουν. Επίσης οι περισσότεροι προτιμούν τα αδιάβροχα αντηλιακά επειδή πιστεύουν πως το δέρμα τους θα μείνει προστατευμένο ακόμα και μετά τη θάλασσα ή τον ιδρώτα, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να βάζεις μια αξιόλογη ποσότητα αντηλιακού στο δέρμα σου κάθε δύο ώρες για να διατηρήσεις τη προστασία στο μέγιστο.

 

Υγιή μαλλιά και λαμπερό δέρμα: Το κόλπο με το κρύο νερό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

 

3. Δεν χρησιμοποιείς αντηλιακό όταν οδηγείς ή δουλεύεις.

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να περάσει ακόμη και μέσα από τα παράθυρα  και να επηρεάσει το δέρμα σου, προκαλώντας γήρανση και αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος, οπότε είναι πολύ σημαντικό να προστατευτείς όπου και αν βρίσκεσαι.  Ακόμη και 5 λεπτά μέσα στη μέρα αν εκτεθείς στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου για μια ζωή.

 

4. Χρησιμοποιείς αντηλιακό που σε προστατεύει  μόνο από τις UVB ακτίνες.

Οι UVB ακτίνες είναι εκείνες που ευθύνονται για το κάψιμο του δέρματος, ενώ οι UVA ακτίνες είναι οι πιο επικίνδυνες και υπεύθυνες για σοβαρότερα προβλήματα, επειδή προκαλούν ζημιά χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αλλοιώνουν το DNA σου, δημιουργώντας καφέ και λευκά σημάδια στο δέρμα σου, προκαλούν πρόωρη γήρανση, σπάσιμο των αγγείων και ανομοιόμορφη υφή.

 

5. Χρησιμοποιείς αντηλιακό που έχει λήξει.

Όπως κοιτάς την ημερομηνία λήξης στο γάλα σου πριν το πιείς, έτσι ακριβώς πρέπει να ελέγχεις και την ημερομηνία λήξης σε οποιοδήποτε προϊόν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις πάνω στο δέρμα σου. Αν το αντηλιακό σου έχει λήξει τότε πρέπει να το πετάξεις γιατί δεν θα είναι αποτελεσματικό, αφού τα συστατικά που υπάρχουν στη σύνθεση του θα έχουν απενεργοποιηθεί με το πέρασμα του καιρού και δεν θα μπορέσει να σου προσφέρει την προστασία που χρειάζεσαι.

 

6. Δεν το απλώνεις καλά πάνω σου.

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να καίγονται συχνά σε σημεία όπως η άκρη της μύτης τους, στα βλέφαρα των ματιών, στους αστραγάλους και στο πίσω μέρος των γονάτων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν απλώνουν καλά και προσεχτικά το αντηλιακό τους. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το αντηλιακό πριν φορέσεις το μαγιό σου, για να μπορέσεις να το απλώσεις πιο εύκολα σε όλο σου το σώμα και να αποφύγεις τυχόν καψίματα.

 

Summer Ηair Tips:Πως να προστατέψεις τα μαλλιά σου από το θαλασσινό νερό!