5 Μύθοι για τη φαλάκρα που όλοι πιστεύαμε.. μέχρι τώρα!

0
1688

Όλοι χάνουμε μαλλιά και όλοι ανησυχούμε για τα μαλλιά που χάνουμε ή ίσως χάσουμε στο μέλλον. Μετά όμως ανησυχούμε επειδή το άγχος μας να μην μείνουμε χωρίς μαλλιά θα μας κάνει όντως να τα χάσουμε. Καταλαβαίνεις έτσι;

 

Υψηλή τεστοστερόνη & τριχόπτωση:Τι ισχύει τελικά;

Τα καλά νέα όμως είναι πως πολλά πράγματα που πιστεύαμε πως ευθύνονται για τη φαλάκρα δεν ισχύουν.

Δες παρακάτω τους 5 πιο πολυφημισμένους μύθους σχετικά με την τριχόπτωση!

 

Μύθος 1: Ευθύνεται ο πατέρας της μαμάς σου για τη φαλάκρα σου

Λέγανε πως αν ήθελες να μάθεις τις πιθανότητες για το αν θα αποκτήσεις φαλάκρα τότε να κοιτούσες τον πατέρα της μαμάς σου. Αν ο παππούς σου είχε πλούσια μαλλιά τότε δεν είχες κίνδυνο. Αν όμως ήταν καραφλός τότε ήσουν καταδικασμένος!

Όπως αποδεικνύεται όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι ένας μύθος που πολλοί πιστεύανε μέχρι και σήμερα!

Η πυκνότητα της τρίχας περιλαμβάνει όχι μόνο ένα αλλά πολλά γονίδια και από τους δυο γονείς. Ρίξε μια ματιά στα αδέρφια σου και τα ξαδέρφια σου. Αν οι περισσότεροι από αυτούς υποφέρουν από τριχόπτωση τότε ίσως πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στη φροντίδα των μαλλιών σου πριν είναι αργά.

 

Μύθος 2: Οι φαλακροί άντρες έχουν περισσότερη τεστοστερόνη

Ένας μύθος που συχνά ακούμε μέχρι σήμερα, αφού πολλοί άντρες ρίχνουν το φταίξιμο στα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης τους για την φαλάκρα τους. Επίσης ισχυρίζονται πως έχουν και πιο έντονη σεξουαλική ζωή.

Στη πραγματικότητα όμως πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι άντρες που τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους συγκριτικά με τους άντρες εκείνους που δεν υποφέρουν από τριχόπτωση, εμφανίζουν ακριβώς τα ίδια επίπεδα τεστοστερόνης. Έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ευαίσθητοι είναι οι θύλακες των τριχών σου σχετικά με τις ορμόνες του σώματος σου. Και τι είναι αυτό που καθορίζει τη συγκεκριμένη ευαισθησία; Τα γονίδια φυσικά!

 

Μύθος 3: Η ηλιοθεραπεία θα οδηγήσει σε τριχόπτωση

Αν και υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες σχετικά με την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, η φαλάκρα ωστόσο δεν είναι μια από αυτές. Η λειτουργικότητα των θυλάκων της τρίχας συνεχίζει να είναι ενεργή όση ώρα και να κάθεσαι στον ήλιο. Το μόνο μειονέκτημα όμως είναι πως η ηλιακή ακτινοβολία αποδυναμώνει την τρίχα αλλά όχι τον θύλακα της τρίχας, γι΄αυτό το λόγο ξανθαίνουν τα μαλλιά μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλο η αποδυνάμωση της τρίχας και άλλο η νέκρωση του θύλακα της τρίχας.

 

Μύθος 4: Αν φοράς συνέχεια καπέλο θα μείνεις φαλακρός

Μιας και μιλάμε για καπέλα όλοι σίγουρα ξέρουμε κάποιον φαλακρό φίλο μας που κυκλοφορεί συνεχώς φορώντας καπέλο. Ποιο έχει έρθει όμως πρώτα; Η φαλάκρα ή το καπέλο;

Υπάρχει η θεωρία πως τα καπέλα κάνουν τα μαλλιά να ασφυκτιούν, επιταχύνοντας τη τριχόπτωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει!

Αν φοράς ένα πολύ πολύ στενό καπέλο υπάρχει η πιθανότητα να ασκηθεί πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές του κεφαλιού σου με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αλωπεκία. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης που δημιουργείται από έντονο τράβηγμα μαλλιών. Αν όμως δεν ασκείς κάποια πίεση στα μαλλιά σου τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για κάτι.

 

Μύθος 5: Το καθημερινό άγχος επιδεινώνει την τριχόπτωση

Το τελευταίο πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείς είναι το άγχος. Αυτός ο μύθος είναι λίγο πιο περίπλοκος. Η αλήθεια είναι πως ορισμένα πολύ τραυματικά γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση όπως κάποια ασθένεια ή κατάθλιψη.

Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη έρευνα, διάφοροι τύποι τριχόπτωσης συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα του άγχους στον οργανισμό και δημιουργούν προσωρινή αλωπεκία σε διάφορα σημεία της κεφαλής.

Κάτι τέτοιο όμως δεν σχετίζεται με την κοινή φαλάκρα!

 

Τι πρέπει να κάνεις όταν παρατηρήσεις τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης!