4 Μύθοι που δεν ήξερες για την ακμή! Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για ένα καθαρό δέρμα χωρίς σπυράκια!

0
696

Αν το δέρμα σου έχει τη τάση να εμφανίζει ανεπιθύμητα σπυράκια, τότε το πιο πιθανόν είναι να έχεις ακούσει πολλές και διάφορες θεωρίες σχετικά με όλα εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Ποια είναι όμως αλήθεια και ποια όχι; Ο δερματολόγος Dr. Hadley C. King από τη Νέα Υόρκη, ήρθε να διαλευκάνει την υπόθεση!

 

Ανδρική Περιποίηση: Πως να απαλλαγείς εύκολα και γρήγορα από τα ανεπιθύμητα μαύρα στίγματα!

Μύθος1: Η ακμή είναι πρόβλημα των εφήβων

Η εμφάνιση ακμής καθορίζεται περισσότερο από το γενετικό κομμάτι και όχι τόσο από το ηλικιακό. Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν παρουσιάσει ανεπιθύμητα σπυράκια μόνο στην ηλικία των εφηβικών τους χρόνων, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί ενήλικες οι οποίοι έχουν εμφανίσει ακμή ακόμη και στα 40 τους χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με το International Dermal Institute το 40 με 55% των ενηλίκων εμφανίζουν ακμή από την ηλικία των 20 μέχρι και 45.

Μύθος2: Πρέπει να πλένεις πιο συχνά το πρόσωπο σου

Δυστυχώς, το πολύ συχνό πλύσιμο δεν πρόκειται να θεραπεύσει την ακμή σου. Οι αιτίες της ακμής είναι πολλοί και διάφοροι, με βασικότερο πρόβλημα τις ορμονικές διαταραχές του οργανισμού, το άγχος και τα γονίδια. Και σίγουρα όλα αυτά δεν μπορείς να τα αλλάξεις με λίγο νερό και σαπούνι.

Ωστόσο, τα βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού μπορούν να φράξουν τους πόρους του δέρματος σου και να εμφανιστούν σπυράκια. Όπως επίσης και τα παχύρευστα ενυδατικά προϊόντα που μπορούν χειροτερέψουν το πρόβλημα της λιπαρότητας σου. Το πλύσιμο του προσώπου σου μπορεί να περιορίσει τους δυο τελευταίους παράγοντες που αναφέραμε, γι΄ αυτό φρόντισε να κρατήσεις ένα μέτρο, πλένοντας το πρόσωπο σου δυο φορές την ημέρα, βράδυ και πρωί.

 

Μύθος3: Οι λιπαρές τροφές δημιουργούν ακμή

Σε γενικές γραμμές κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αν και υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα σου όταν είσαι επιρρεπής. Επίσης το πρόβλημα δεν είναι το λιπαρό τυρί της πίτσας, όπου πολλοί μύθοι ισχυρίζονται πως ευθύνεται για την ακμή, αλλά οι φλεγμονώδεις παράγοντες.  Οι τροφές όμως με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα της ακμής διότι διαταράζουν τις ορμόνες σου και το ενδοκρινικό σου σύστημα.

Μύθος4: Δεν υπάρχει πρόβλημα να σπας τα σπυράκια σου

Είναι μια φρικτή ιδέα! Το τραύμα που δημιουργείς με το σπάσιμο του σπυριού μπορεί να εγκλωβίσει βακτήρια και να μολυνθεί, προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό, με αποτέλεσμα να κάνεις το σπυράκι σου ακόμη χειρότερο αλλά και να αφήσεις σημάδι. Όταν αποφασίσεις να σπάσεις ένα σπυράκι, για να το κάνεις σωστά χωρίς να το τραυματίσεις και να το μολύνεις, πρέπει να  περιμένεις μέχρι να φτάσει στο τελικό του στάδιο και να είναι έτοιμο να σπάσει μόνο του.

 

5 Συνήθειες που σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερος!