8 Ταινίες που υποτιμήθηκαν στις Κάννες αλλά είναι αριστουργήματα

Κάποιες από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων τριών δεκαετιών που δεν είχαν την αποδοχή που τους “έπρεπε” στις Κάννες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών είναι διάσημο για πολλά πράγματα, αλλά ίσως είναι πιο γνωστό για κάτι που πολλοί κινηματογραφιστές στην Αμερική θεωρούν περίεργο και μάλιστα κακεντρεχές!

 

Ακολουθεί μια λίστα με τις καλύτερες, ωστόσο βαθιά υποτιμημένες ταινίες που έχουν προβληθεί στις Κάννες!

 

Wild At Heart (1990)

 

 

 

 

Το βίαιο, ωστόσο πανέξυπνο αριστούργημα, Wild at Heart, του David Lynch υπήρξε υποψήφιο για το Palme d'Or στις Κάννες, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, καθώς πολλοί το θεώρησαν αρκετά τραβηγμένο.

 

Taxi Driver (1976)

 

 

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η απίστευτη ταινία του Martin Scorsese, ο οποίος κέρδισε επίσης το Palme d'Or, αποδοκιμάστηκε όταν προβλήθηκε στο φεστιβάλ, αλλά αυτό έγινε. Ο νιχιλισμός και η βία στην καρδιά της ταινίας ήταν προφανής σε μεγάλες δόσεις για να την αντέξουν τότε. Περιττό να προσθέσουμε ότι ο Taxi Driver είναι πλέον κλασική και ασύγκριτη, κατά κοινή παραδοχή.

 

 

L’Avventura (1960)

 

 

 

 

 

Αυτή η αργή αλλά τολμηρή ταινία του Michelangelo Antonioni θεωρείται τώρα ένα αριστούργημα από οποιονδήποτε αξιόλογο σινεκριτικό, αλλά όταν πρωτοπροβλήθηκε στις Κάννες το 1960, το κοινό αποδοκίμασε την ταινία τόσο έντονα, που ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Φυσικά, επικράτησαν άλλες απόψεις, με την ταινία να κερδίζει αργότερα το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ.

 

 

Antichrist (2009)

 

 

 

 

Ο Lars von Trier σίγουρα ήξερε ότι αυτή του η ταινία θα συνοδευόταν από έντονες και αμφίσημες αντιδράσεις, αλλά μάλλον δεν θα περίμενε κανείς ότι η ταινία θα αποδοκιμαζόταν τόσο κατά τη διάρκεια του screening όσο και μετά. Οι αντιδράσεις στην ταινία παραμένουν αναμεμειγμένες, αλλά εκείνο το βράδυ στη Γαλλία, οι εντυπώσεις και οι κριτικές ήταν συνολικά πολύ αρνητικές.

 

Pulp Fiction (1994)

 

Κι όμως! Δεν πρέπει να μπερδευτείτε, δεν γιουχαρίστηκε στις Κάνεες αυτό η classic-πλέον-cult ταινιάρα, άλλα όταν κέρδισε το βραβείο  Palme d'Or, με ανταγνωνιστή της την Κόκκινη ταινία του Κισλόφσκι (δεν θα μπορέσω να σχολιάσω, οι δύο ταινίες δεν ανήκουν καν στο ίδιο genre.

 

Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

 

 

 

David Lynch, πάλι! H συνέχεια/ prequel της ομώνυμης σειράς, Twin Peaks, παραμένει μια παράξενη υπόθεση, αλλά αν καταφέρετε να συμπλεύσετε μαζί της (έχοντας δει τη σειρά, αλλιώς δεν θα βγάλετε νόημα), θα δείτε το μεγαλείο της! Φανταστείτε τι αποδοχή θα χε στις Κάννες!

 

Crash (1996)

 

Σε πολύ αδρές γραμμές, το Crash του David Cronenberg, μιλάει για ανθρώπους που έχουν σεξουαλική ικανοποίηση από τα αυτοκινητιστικά δυστύχημα. Ίσως να είναι το πιο σπουδαίο έργο του Cronenberg μέχρι και σήμερα, αλλά αυτό δεν σταμάτησε το κοινό στις Κάννες από το να το γιουχάρει για την...”ανηθικότητα” του!

 

Inglourious Basterds (2009)

 

 

 

 

Στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πόση αποδοκιμασία υπήρξε κατά την πρώτη προβολή του επικού Inglourious Basterds του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου του Quentin Tarantino, αλλά σίγουρα είχαν γίνει αρκετές αναφορές/ενστάσεις εκείνη την εποχή.

Ένα είναι σίγουρο, η ταινία αποτέλεσε “μυστήριο” για τους περισσότερους στο φεστιβάλ. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, η ταινία έγινε hit, ενώ σήμερα περιγράφεται από πολλούς ως αριστούργημα του Τάραντινο.