Home Fun Η μουσική ευρηματικότητα του Childish Gambino, το This is America και η...

Η μουσική ευρηματικότητα του Childish Gambino, το This is America και η σημασία του

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Childish Gambino (ή αλλιώς Donald Glover ) κάνει ένα πολυσήμαντο come back με το κομμάτι “This is America”, το οποίο εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ένα αναπόφευκτο ορόσημο που θα μπορούσε να γίνει το καλύτερο και πιο φιλόδοξο της καριέρας του.

 

Μαζί με το συνοδευτικό βίντεοκλιπ, το “This is America” είναι επίσης μια από τις πρώτες multimedia εμπειρίες πραγματικής σημασίας το 2018 (παράλληλα με την Beyoncé στο Coachella και το “Dirty Computer” της Janelle Moná), καθώς ο Gambino πραγματεύεται την τρελή πραγματικότητα του σύγχρονου αμερικάνικου (δια)λόγου με αφηγηματική ακρίβεια, τολμηρές επιλογές παραγωγής και πολύ εύστοχες και δυναμικές χορευτικές κινήσεις.

 

Είναι σημαντικό τόσο ως δήλωση καλλιτεχνίας όσο και ως προς το πλαίσιο στο οποίο φτάνει και πρέπει να σπάσουμε τα πράγματα κάτω από το κομμάτι. \

 

Είναι τόσο καλό τραγούδι χωρίς το βίντεο;

 

Ναι. Ας ταο πιάσουμε από την αρχή. Το κλιπ είναι εξαιρετικό: “τραβάει” την αμφισημία από τους στίχους και δημιουργεί ένα σύμπαν για να ζήσει το τραγούδι μέσα. Είναι επίσης αρκετά συγκλονιστικό – αν δεν το έχετε δει, προετοιμαστείτε για χαριτωμένη διασκέδαση και έπειτα προετοιμαστείτε για φοβερή βία από όπλα. Ο συμβολισμός πάει βαθιά, καθώς ο Gambino οργανώνει και εκτελεί μια ολόκληρη χορωδία με ένα νεύμα στο γυρίσμα της εκκλησίας του Τσάρλεστον, προτού χορέψει με παιδιά μπροστά από το πλαίσιο.

Είναι σπάνιο για τα μουσικά βίντεο να ανεβαίνουν πάνω από το status accoutrement, και ο Gambino και ο σκηνοθέτης Hiro Murai δεν αξίζουν τίποτα άλλο παρά credits!

 

Πρόκειται για ένα άκουσμα που σε ταρακουνάει., σε βγάζει εκτός βολής, χαρακτηρίζεται από σαρωτική δομή, αλλά με ηχητική ασυμφωνία: οι όμορφες χορωδιακές λαϊκές μελωδίες είναι πολύ προσεκτικά δοσμένες, ενώ στη συνέχεια κόβονται απότομα, αντικαθιστώντας τους τρομερούς “παλμούς” των μπάσων και τον σκληρό στίχο του Gambino. Δεν έχουμε ακούσει τέτοιες παραγωγικές επιλογές πριν από τον Donald Glover, αλλά δεν είναι εντελώς απροσδόκητες.

 

Δεδομένου αυτού, δεν αποτελεί έκλπληξη ότι ο Gambino στρέφεται σε κοινωνικό σχολιασμό. Επίσης το “This is America” είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πιο σημαντικές σύγχρονες hip hop φωνές αυτή τη στιγμή.

 

Για τον ίδιο τον Glover, το να ξεπροβάλλει από τη hip hop χρυσαλλίδα του ως μια καυστική φωνή σε θέματα κοινωνικής σημασίας, σχεδόν ολοκληρώνει τον κύκλο του Childish Gambino ως το καλύτερο πείραμα της σύγχρονης ραπ.

 

Το έργο αυτό ξεκίνησε ως το alter-ego άλμπουμ του Glover και έχει γίνει κάτι διαφορετικό εξ ολοκλήρου και εντελώς λαμπρό. Αν τα κομμάτια, Awaken, My Love ανέβασαν υψηλά τον πήχη και τον ανέδειξαν ως καλλιτέχνη, που κινείται στη σφαίρα της μουσικής νομιμότητας λόγω και της τεράστιας δύναμης της δικής του εταιρείας, τώρα ο ίδιος χρησιμοποιεί τη φωνή του για να κάνει μια ζωντανή κοινωνική δήλωση .

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ