Τι είπαμε είναι τα Bitcoins?

0
13623

Θα πρέπει να αποφεύγετε τις ειδήσεις και τα νέα γενικότερα για να μην έχετε ακούσει για τη νέα ψηφιακή νομισματική «τάση» που ακούει στο όνομα Bitcoin.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχετε καταλάβει κιόλας τι είναι, αλλά δεν είστε οι μόνοι. Κανείς πέρα από άτομα που ζουν στο εξωτερικό ή έχουν επαφές με συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή πολύ απλά είναι ITs, δεν μπορεί να δώσει ένα σαφή ορισμό ή προέλευση στα ψηφιακά αυτά χρήματα.

Το Bitcoin μπορεί να φέρει επανάσταση στον κόσμο όπως τον ξέραμε ή να αποτελέσει το μεγαλύτερο φιάσκο από την εποχή της ολλανδικής Tulip Mania (περίοδο της «χρυσής εποχής» στην Ολλανδία, που υπέγραφαν τιμές για τους βολβούς των τουλιπών, οι οποίες τότε ήταν πολύ trendy και διάσημες. Οι τιμές έφθασαν σε τρομερά υψηλά επίπεδα και έπειτα κατέρρευσαν δραματικά το Φεβρουάριο του 1637).

Ό,τι και να συμβεί, η αξία του «cryptocurrency» ή αλλιώς Bitcoin, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια (άρχισε να εμφανίζεται το 2009), με ανθρώπους να βάζουν σε υποθήκη τα σπίτια τους, ώστε να μπορούν να αγοράσουν Bitcoin.

 

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα που είναι διαθέσιμο αποκλειστικά on line. Είναι «παιδί» του cypherpunk κινήματος, αποτελούμενο από ριζοσπαστικούς που θεωρούσαν ότι ένα τέτοιο είδος χρήματος, μη χειροπιαστού, θα μπορούσε να βελτιώσει τον κόσμο. Αυτή η ιδανικά οραματισμένη τεχνο-φιλελεύθερη ουτοπία δεν έχει σταματήσει να υπάρχει.

Στο ντοκιμαντέρ, Banking on Bitcoin, προβάλλονται συνεντεύξεις ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτή την νομισματική επανάσταση, αποκαλώντας την το μεγαλύτερο κοινωνικοοικονομικό πείραμα που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ωστόσο ο Charlie Shrem, εκατομμυριούχος με λογική Bitcoin, θεωρεί ότι παρ’ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους φτωχούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, η πραγματική του ιστορίας αφορά το ξέπλυμα, παράνομες συναλλαγές που αφορούν το εμπορικό δίκτυο των ναρκωτικών και γενικά κλεμμένα εκατομμύρια.

«Γεννήθηκε» ακριβώς μετά την κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος , τον Ιανουάριο του 2009, μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς αλλά αλήθεια, ποιος είναι πίσω από όλο αυτό; Ακόμα δε γνωρίζουμε.

 

Δείτε πιο κάτω το trailer του ντοκυμαντέρ Banking on Bitcoin