Θα πάρεις τα βουνά! Οδοιπορικό στη μαγευτική χειμωνιάτικη Δημητσάνα!

0
1226

Μοναδική αρχιτεκτονική, καλοδιατηρημένος οικισμός, εντυπωσιακά μοναστήρια, ατμοσφαιρικοί ξενώνες και πανέμορφα χειμωνιάτικα τοπία είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να απολαύσει κανείς αν αποφασίσει να επισκεφθεί ίσως το ομορφότερο χωριό της Αρκαδίας, τη Δημητσάνα!

Γεμάτη πέτρινα αρχοντόσπιτα και γραφικά σοκάκια, αλλά και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, η Δημητσάνα αναδεικνύεται στους κορυφαίους φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 930 μ. έως 1.020 μ. πάνω σε δύο λόφους, ανάμεσα από τους οποίους διέρχεται ο κεντρικός ασφαλτόδρομος του χωριού. Απέχει 48 χλμ. από την Τρίπολη και η πρόσβαση από την Αθήνα είναι εύκολη και γίνεται μέσα σε 3 με 3μιση ώρες.

Χειμερινοί προορισμοί: Οδοιπορικό στη λίμνη Πλαστήρα. Στη λίμνη των τεσσάρων εποχών!

Το αρχιτεκτονικό τοπίο του οικισμού, με τα παραδοσιακά, πέτρινα πυργόσπιτα είναι από τα πρώτα που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια της πόλης με τα επιβλητικά αρχοντικά και επισκεφθείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Λίγο έξω από το χωριό, το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης θα σας εντυπωσιάσει, αφού σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια χαλαρή βόλτα στη φύση. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μονοπάτια προς το φαράγγι του Λούσιου και τα μοναστήρια του. Στη Δημητσάνα θα βρείτε μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες στην Αρκαδία και βέβαια ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και cafes και bars.

Φεύγοντας από τη Δημητσάνα μπορείτε να προμηθευτείτε από το μικρό πρατήριο της τοπικής οικοτεχνίας τα περιβόητα “γλυκά Λούσιου”. Τα πιο δημοφιλή είναι οι “Κοπεγχάγες”, οι κουραμπιέδες, τα πυραυλάκια, τα πουράκια και τα μπακλαβαδάκια!

Φαράγγι Λούσιου

Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του.