Πως δουλεύεις μια επιπλέον μέρα στο γραφείο χωρίς να το καταλαβαίνεις!

0
613

..Και το χειρότερο part είναι ότι δεν τη πληρώνεσαι, γι΄ αυτό φρόντισε να κρατήσεις τα email σου κλειστά για το καλό της ψυχικής σου υγείας, διότι με το να τσεκάρεις τα email της δουλειάς σου κατά τη διάρκεια της νύχτας σου δημιουργεί συναισθηματική εξάντληση, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Λεχάι της πολιτείας του Κολοράντο και από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

 

Τι πρέπει να προσέξεις όταν είσαι φίλος με το αφεντικό σου!

Στην συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μελέτες 300 υπαλλήλων σε διαφορετικούς εργασιακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου της υγείας, τα οικονομικά και της τεχνολογίας.

Οι μελέτες εξέτασαν πόσο χρόνο αφιερώνουν οι υπάλληλοι για να απαντήσουν στα email της δουλειάς τους ακόμη και αν είχαν δηλώσει πως είχαν την ικανότητα να αποκοπούν από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις αμέσως μόλις έφευγαν από το γραφείο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι υπάλληλοι οι οποίοι εργαζόντουσαν για εταιρίες με υψηλές απαιτήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκοπούν εύκολα από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις ακόμη και μέσα στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ψυχικά καταρρακωμένοι, τονίζει η Dr. Liuba Belkin, επικεφαλής της έρευνας.

Επιπλέον, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 8 ώρες τη βδομάδα για να απαντήσουν στα email μετά τη δουλειά τους όπου ισοδυναμεί με μια επιπλέον ολόκληρη μέρα στη δουλειά. Παρ΄ όλο όμως τον χρόνο που αφιερώνεις στα email μετά τη δουλειά σου, το να γνωρίζεις πως η εργασία σου έχει υψηλές απαιτήσεις και πρέπει να είσαι διαθέσιμος συνεχώς, είναι κάτι εξαιρετικά εξουθενωτικό για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Αν βρίσκεσαι σε μια δυναμική θέση και μπορείς να βοηθήσεις στην αλλαγή της πολιτικής του γραφείου, οι ερευνητές προτείνουν να εφαρμόσεις μέσα στη βδομάδα ελεύθερες μέρες χωρίς email ή να διοργανώσεις ένα πρόγραμμα για μετά τη δουλειά έτσι ώστε να βοηθήσεις τους υπαλλήλους να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους και να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Αυτό φυσικά εξαρτάται και από την κάθε εταιρία αλλά και το τομέα εργασίας στον οποίο ανήκει η κάθε μία και σίγουρα μπορεί να μην είναι εφικτή η δυνατότητα να αποκοπείς εντελώς από τις εργασιακές σου υποχρεώσεις μόλις φτάνεις στο σπίτι σου, διότι οι απαιτήσεις των εταιριών και ο ανταγωνισμός αυξάνονται όλο και περισσότερο. Μπορείς όμως να διοργανώσεις τον χρόνο σου λίγο καλύτερα.

Αν σε αγχώνει το γεγονός να μην τσεκάρεις τα email σου, προσπάθησε να τα ελέγξεις το απόγευμα αλλά φρόντισε να βάζεις κάποια όρια. Για αρχή απομάκρυνε το κινητό σου κατά τη διάρκεια του φαγητού όταν βρίσκεσαι με την οικογένεια σου.

Στη συνέχεια αύξησε τα διαλλείματα ανάμεσα στον έλεγχο των email, πρώτα τσέκαρε τα κάθε 10 λεπτά, την επόμενη μέρα κάθε 20 λεπτά και μετά μέρα με την μέρα κάθε 30 λεπτά, μέχρι να περάσεις το μισό βράδυ χωρίς να τα ελέγχεις καθόλου πριν πέσεις για ύπνο.

Αυτός ο τρόπος θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, διότι οι άνθρωποι που ελαττώνουν τις φορές που συνδέονται στον υπολογιστή τους τείνουν να έχουν λιγότερο άγχος από εκείνους που αφιερώνουν απεριόριστο χρόνο στις εργασιακές τους υποχρεώσεις ακόμη και όταν βρίσκονται στο σπίτι τους.

 

Κύριοι προσοχή: 13 πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι ώριμοι άντρες