Skip to main content

Ο Καναδάς έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής μαριχουάνας αφού οι γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ μιας νέας νομοθεσίας που θα επιτρέπει τη χρήση σε εθνικό επίπεδο του φαρμάκου.

 

Η ανώτατη συνεδρίαση της Γερουσίας ψήφισε 56 με 30 ψήφους υπέρ νέων κανόνων την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ συμπεριέλαβε και τροπολογίες που θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή των Κοινοτήτων για να μπορέσει να ψηφιστεί ο νόμος.

 

 

canada-weed.gif

 

 

Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Justin Trudeau υποσχέθηκε να νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της επιτυχούς γενικής προεκλογικής εκστρατείας του 2015.

 

Ενώ δεν υπάρχει ακόμη καθορισμένη ημερομηνία κατά την οποία θα κυκλοφορήσει το φάρμακο, η εκκαθάριση της Γερουσίας φαίνεται να είναι το τελευταίο σοβαρό εμπόδιο για το νομοσχέδιο, ενώ αρκετοί συντηρητικοί γερουσιαστές αντιτίθενται στη νομιμοποίηση.

 

Ο υπουργός Υγείας, Ginette Petitpas Taylor, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η κάνναβη θα κυκλοφορούσε μόνο λίγους μήνες μετά τη νομιμοποίηση, επειδή τα νέα συστήματα λιανικής χρειάστηκαν χρόνο για να ξεκινήσουν με επιτυχία.

 

Οι τροπολογίες που πρότεινε η Γερουσία περιλαμβάνουν αυστηρότερους περιορισμούς στη διαφήμιση και δίνοντας επαρχίες να λένε για το αν οι Καναδοί μπορούν να μεγαλώνουν μαριχουάνα στο σπίτι.

 

 

420-marijuana-rally-23.jpg

 

Η κυβερνητική νομοθεσία θα επέτρεπε στους Καναδούς να μεγαλώνουν έως και τέσσερις εγκαταστάσεις στο σπίτι για προσωπική χρήση.

 

Ο Καναδάς νομιμοποίησε την κάνναβη ήδη από το 2001 για ιατρικούς λόγους. Εάν το νέο νομοσχέδιο “περάσει”, ο Καναδάς θα γίνει η πρώτη χώρα των G7 που θα έχει νομιμοποιήσει  παγκοσμίως την ψυχαγωγική της χρήση.

 

Οι Φιλελεύθεροι λένε ότι οι νέοι νόμοι θα κρατούσαν τη μαριχουάνα έξω από τα χέρια των ανήλικων χρηστών και θα μειώσουν το σχετικό έγκλημα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τα φορολογικά έσοδα.

 

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος της αγοράς αναψυχής της μαριχουάνας του Καναδά, που εκτιμάται ότι αξίζει 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια (3,3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες) ετησίως, θα διεξαχθεί ως παράνομο εμπόριο.

 

Το GTV Capital, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου που επενδύει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αποθέματα κάνναβης καναδικής προέλευσης, εκτιμά ότι η μέση τιμή της κάνναβης πριν από τη φορολογία είναι 8,33 δολάρια (4,80 δολάρια) ανά γραμμάριο, ήδη υψηλότερη από την παράνομη, όπου κοστίζει κατά μέσο όρο 7,48 δολάρια (4,30 δολάρια) λόγω των δοκιμασιών που έχει υποστεί, της συσκευασίας και των κανονισμών ασφαλείας.

 

 

420-marijuana-rally-13.jpg

 

Πολλοί θα επιμείνουν στην παράνομη αγορά, δεδομένης της διαφοράς των τιμών“.

 

Η βασιλική καναδική αστυνομία σχεδιάζει να προσθέσει αναλυτές για την παρακολούθηση του οργανωμένου εγκλήματος στη βιομηχανία κάνναβης μετά τη νομιμοποίηση και να καθορίσει ποιοι πόροι επιβολής είναι απαραίτητες.

 

“Αν η μαύρη αγορά μπορεί να λειτουργήσει κερδοφόρα, θα πρέπει να διατεθούν σημαντικοί πόροι δικαιοσύνης για την επιβολή της νομοθεσίας”, δήλωσε η Rosalie Wyonch, αναλυτής πολιτικής στο think-tank think-tank του Ινστιτούτου CD Howe.

 

Προς το παρόν, στην επαρχία του Καναδά σκοπεύουν να επιτρέψουν λιγότερα νόμιμα μαγαζιά πώλησης από όσα απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές υψηλές έως ότου οι κανονισμοί γίνουν πιο χαλαροί.

 

Το Οντάριο, η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά, σχεδιάζει αρχικά τα καταστήματα της κυβέρνησης, φτάνοντας τα 150 μέχρι το 2020. Το Κεμπέκ, το δεύτερο μεγαλύτερο, θα ξεκινήσει με 20 καταστήματα, αλλά έχει αναβάλει οποιαδήποτε σχέδια επέκτασης.

 

Αντίθετα, το αμερικανικό κράτος του Κολοράντο φιλοξενεί σήμερα περίπου 1.000 εμπόρους μαριχουάνας μετά τη νομιμοποίηση του φαρμάκου το 2012.

 

Η κάνναβη αναμένεται να αποφέρει πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με 4.3 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από τις ψυχαγωγικές πωλήσεις και 1.7 δισεκατομμύρια από τις ιατρικές, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Deloitte.