Home Fun Ο καφές δε βοηθάει στο hangover!

Ο καφές δε βοηθάει στο hangover!

Μάλλον η καφεΐνη δε βοηθάει τόσο στο hangover όσο πιστεύεις!

 

Είτε πρόκειται για μια έντονη νύχτα πίνοντας είτε για δύο ποτήρια ξεθυμασμένου κρασιού σε δείπνο, πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μπορούν να καταπολεμήσουν  την υπερβολική κατανάλωση αλκόολ που έκαναν το προηγούμενο βράδυ, με ένα φλιτζάνι καφέ!

 

Αλλά, ακόμα αν και ελπίζουμε ότι η καφεΐνη θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε, οι επιστήμονες λένε τώρα ότι δεν κάνει πολύ μεγάλη διαφορά! ενώ μπορεί να αισθάνεστε πιο alert με τη βοήθεια της καφεΐνης, ο συντονισμός των χεριών-ματιών σας και άλλες κινητικές δεξιότητες παραμένουν επηρεασμένα από το αλκοόλ στον οργανισμό σας.

 

O καθηγητής Tony Moss του Πανεπιστημίου South Bank του Λονδίνου προσκάλεσε πέντε μαθητές σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που από τον καθένα τους ζητήθηκε να πιει μια βότκα και τονωτικό που περιέχει αρκετό αλκοόλ με βάση το ατομικό ύψος και τα βάρη τους για να τους κάνει να νιώθουν θορυβώδες.

 

Στη συνέχεια δόθηκε σε κάθε ένα απλό τεστ συντονισμού χειρός-ματιού όπου έπρεπε να καθοδηγήσουν ένα μεταλλικό στεφάνι γύρω από ένα καλώδιο χωρίς να το αγγίξουν: Δεν κατάφεραν όλοι να ολοκληρώσουν το έργο. Αφού ήπιαν ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ, οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν πιο επιφυλακτικοί και προσπάθησαν ξανά να δοκιμάσουν, αλλά απέτυχαν. Δοκιμάζοντας τα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα τους με ένα αναπνευστικό σύστημα-breathalyser, ο Moss αποκάλυψε ότι τα επίπεδα του συμμετέχοντα δεν είχαν αλλάξει αφού έπιναν τον καφέ και ότι πραγματικά υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αισθανθείς νηφάλιος μετά από μια γερή κραιπάλη: να περιμένεις.

 

Τα ευρήματα υποστηρίζονται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009, η οποία αναλύει λεπτομερώς τις συνέπειες του συνδυασμού αλκοόλ και καφεΐνης.

 

Στα ποντίκια χορηγήθηκε αλκοόλη ακολουθούμενη από το ανθρώπινο ισοδύναμο οκτώ φλιτζανιών καφέ. Μετά την καφεΐνη φάνηκαν πιο επιφυλακτικοί, αλλά ήταν ακόμα πολύ χειρότεροι από ό, τι τα πονηρά ποντίκια στο δρόμο τους γύρω από ένα λαβύρινθο.

 

Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία- θαύμα για να φύγει το αλκοόλ από μέσα σας, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορείτε να δοκιμάσετε και να νιώσετε το σώμα σας αναζωογονημένο!

 

Πρώτον, το σώμα σας συχνά αφυδατώνεται μετά από κατανάλωση αλκοόλ, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να πίνετε περισσότερο νερό από ότι συνήθως!

 

Δεύτερον, σκεφτείτε τα θρεπτικά συστατικά. Αν και συχνά επιθυμούμε τα ζαχαρούχα τρόφιμα όταν υπάρχει αλκοόλ στο σύστημά μας, προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρωινό σας με ένα θρεπτικό πιάτο για να βοηθήσετε το σώμα σας να αναρρώσει. Δοκιμάστε κάτι σαν ένα αναζωογονητικό λεμόνι ή ένα χυλό πλήρωσης με βούτυρο και μούρα”.

 

Αυτά φυσικά δεν είναι όλα κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ! Την περασμένη εβδομάδα μια νέα έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 

Στην πραγματικότητα, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση έως και επτά φλιτζάνια κάθε μέρα – διπλάσια της ποσότητας καφεΐνης που συνιστά η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου – θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θανάτων κατά 16%.

 

Ομοίως, η κατανάλωση οκτώ ποτηριών ή περισσότερων ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 14%, ενώ η κατανάλωση δύο έως πέντε φλιτζανιών μείωσε τα ποσοστά πρόωρου θανάτου κατά 12%

 

Δείτε επίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ