Ο David Bowie μιλά για τον Iggy, τον Burroughs και το θρυλικό tour του 80

0
860

Οι δύο πρώτες συνεντεύξεις του ’80 με τον David Bowie για την τηλεοπτική εκπομπή της Νέας Ζηλανδίας, Radio with Pictures διήρκησαν δώδεκα μήνες περίπου, ο χρόνος επιτέλεσε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του βασιλιά της pop.

 

 

Το μουσικό πρόγραμμα Radio with Pictures έκανε πρεμιέρα το 1976 και ήταν ένα τηλεοπτικό βραδινό πρόγραμμα της Κυριακής για πάνω από μια δεκαετία στη Νέα Ζηλανδία. Ο Brent Hansen, παραγωγός / σκηνοθέτης του Radio with Pictures, ο οποίος προσλήφθηκε αργότερα από το MTV και έφτασε να γίνει πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του καναλιού, τη δεκαετία του ‘80 πήρε συνέντευξη στον David Bowie.

 

 

Το 1982, ο Bowie βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία, πρωταγωνιστώντας στο Merry Christmas Mr. Lawrence, ενώ η συνέντευξη διεξήχθη στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ώκλαντ κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της παραγωγής.

 

 

Πολλά θέματα τέθηκαν επί τάπητος, συμπεριλαμβανομένης της επανεγγραφής μερικών κομματιών που ο ίδιος και ο Iggy Pop έγραψαν για κάποια σόλο άλμπουμ του Iggy, το The Idiot και το Lust For Life. Ο Bowie θα έκανε στη συνέχεια ακριβώς αυτό, το πρώτο από αυτά ήταν το “China Girl“. Επίσης κατά τή διάρκεια της συνέντευξης, ο ίδιος αποκάλυψε ότι το υπέροχο εικονικά και αισθητικά, βίντεοκλιπ του τραγουδιού “Ashes to Ashes” επηρεάστηκε από τον μάστερ του σουρεαλισμού της 7ης τέχνης, Luis Buñuel, και ότι η τεχνική cut-up του συστήθηκε από τον μπιτνικικό πρωτοπόρο ιδιοφυή συγγραφέα, William Burroughs.

 

 

 

 

 

 

Η συνέντευξη του Bowie για το Radio with Pictures το 1983 εμφανίστηκε υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες. Στο κομμάτι του 1982, είχε μιλήσει για το πώς ανυπομονούσε να καταγράψει τον επόμενο δίσκο του, ο οποίος τελικά ήταν το Let’s Dance. Ο Bowie ήταν και τότε αρκετά δημοφιλής, αλλά η ιστορική επιτυχία που σημείωσε το άλμπουμ τον μετέτρεψε σε παγκόσμιο σούπερ σταρ.

 

 

 

bowie_and_carlos_alomar_on_stage_1983_italian_magazine_clipping_465_350_int.jpg

 

 

 

Η συζήτηση/συνέντευξη έγινε τον Νοέμβριο του 1983 προς το τέλος του Serious Moonlight Tour. Ο Bowie εκείνη την εποχή έδωσε δύο μεγάλες συναυλίες στη Νέα Ζηλανδία. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου στο Athletic Park στο Wellington, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 40.000 fans και δύο ημέρες μετά, η προσέλευση στο στάδιο Western Springs ήταν διπλάσια, με περίπου 80.000 άτομα να περιμένουν τον Bowie να ανέβει στη σκηνή.

 

 

 

Δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη στιγμή ολόκληρης της περιοδείας του, αλλά αναφέρθηκε και στο Guinness Book of Records του 1984 χαρακτηρίστηκε ως “η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων ανά κεφαλή πληθυσμού οπουδήποτε ανά τον κόσμο”.

 

 

 

 

 

 

 

Η συζήτηση του 1983 μαγνητοφωνήθηκε στις 26 Νοεμβρίου, πριν από τη συναυλία στο Ώκλαντ. Αν και ο Bowie ήταν εγκάρδιος και φιλικός, η γενικότερη συμπεριφορά του είναι αισθητά διαφορετική σε σύγκριση με τη συνέντευξη το 1982. Δείχνει κουρασμένος (απόλυτα λογικό) και απαντά στην πρώτη ερώτηση λέγοντας ότι «ποτέ δεν είχε απολαύσει μια περιοδεία όπως αυτή.» Άλλα θέματα που καλύπτονται κατά τη διάρκεια, αφορούν την- τότε- επικείμενη προβολή της ταινίας Ziggy Stardust, ενώ μιλάει για την επιθυμία του να κυκλοφορήσει άλλο ένα δίσκο με τον Iggy (ο Bowie μετά απ’αυτό συμμετείχε ως παραγωγός στην επόμενη δισκογραφική δουλειά του Pop, το Blah-Blah-Blah, συν-γράφοντας έξι από τα τραγούδια του με την Iggy).