Skip to main content

Γιατί η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να έχει μία μοναδική παραγωγή και δημιουργία σε όλους τους τομείς κυρίως όμως στα τοπικά προϊόντα. Ορίστε οι καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί της χώρας!

 

1. Στη λίμνη Κερκίνη για βουβαλίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

Σε έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδος, δυτικά της πόλης των Σερρών και ανάμεσα στα βουνά Μπέλες και Κρούσια ζει σημαντικός αριθμός και πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στα άκρα του δάσους που υπάρχει στην περιοχή, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Γαστρονομίας στις Σέρρες, το 2009, στήθηκε το μεγαλύτερο καζάνι με βουβαλίσια κεφτεδάκια για το βιβλίο Γκίνες, όπου 305 κιλά βουβαλίσιου κρέατος χρησιμοποιήθηκαν για να παρασκευαστούν πάνω από 4.000 λαχταριστά κεφτεδάκια.

Στις ταβέρνες της περιοχής και των χωριών γύρω από τη λίμνη, θα απολαύσετε βουβαλίσιο κρέας (π.χ. κοκκινιστό βουβάλι στη γάστρα, μπριζόλα και λουκάνικο από βουβάλι), τέλειο καβουρμά αλλά και τυροκομικά και γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, όπως και το θεσπέσιο γλυκό καζάν ντιπί.

Εξόρμηση στην Πύλο Μεσσηνίας με νησιωτικό αέρα!

2. Στην Καλαμάτα για ελιές και λάδι

Η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή, φημίζονται για τις ελιές και το λάδι τους. Η ποικιλία ελιάς Καλαμών, είναι παγκοσμίως και η πιο γνωστή ελιά τραπεζιού και θεωρείται η «μαύρη βασίλισσα» των ελιών. Έχει σχήμα αμυγδάλου και κυμαίνεται σε μήκος μεταξύ 2-3 εκατοστών. Παράγεται μόνο στη χώρα μας και μάλιστα είναι παραδοσιακά εξαγώγιμο και Π.Ο.Π. προϊόν. «Ψημένες» σε άλμη που φτιάχνεται από θαλασσινό αλάτι και βουτηγμένες σε κρασόξυδο, αποκτούν μια χαρακτηριστική ελαφρά, φρουτώδη γεύση.

Άριστης ποιότητας είναι και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα. Στα εστιατόρια και στις ταβέρνες, θα σας το σερβίρουν σε μπουκαλάκι στο τραπέζι, με ψημένες φέτες ψωμιού.

 

3. Στη Χίο για αρωματική, θεραπευτική μαστίχα

Στο νησί της Χίου, καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει και την τοπική οικονομία. Η μαστίχα παράγεται μόνο σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή στο νότιο τμήμα του νησιού και οι οικισμοί της περιοχής αυτής, ονομάζονται Μαστιχοχώρια.

Από τα 24 Μαστιχοχώρια, τα πιο καλοδιατηρημένα σήμερα, είναι όσα δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881. Τα Μεστά, το Πυργί, οι Ολύμποι, η Καλαμωτή, η Βέσσα, τα Πατρικά, το Βουνό, η Ελάτα και η Κοινή είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς μεσαιωνικούς οικισμούς στην Ελλάδα.

Αν και τα μαστιχόδεντρα καλλιεργούνται από την αρχαιότητα στη Χίο, το 1957 δημιουργήθηκε εκεί το πρώτο εργοστάσιο τσίκλας με μηχανήματα που κάλυπταν όλα τα στάδια παραγωγής της. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει άλματα στην παραγωγή προϊόντων με μαστίχα, τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής και της καλλυντικής αγοράς, όσο και στον τομέα της διατροφικής αλυσίδας.

Χειμερινοί προορισμοί: Καρπενήσι

4. Στην Αίγινα για αρωματικά φιστίκια

Η κοντινή στην Αθήνα και ίσως υποτιμημένη Αίγινα, φημίζεται για τα κεραμικά και τις δαντέλες, αλλά κυρίως για τα φιστίκια της, που καλλιεργούνται στις νότιες κυρίες περιοχές του νησιού και ξεχωρίζουν για την ποιότητάς τους.

Η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1860 με την ντόπια ποικιλία να χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες διεθνώς.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου η καλλιέργεια της φιστικιάς επεκτάθηκε στο νησί και το φιστίκι πήρε την ονομασία «αιγινίτικο φιστίκι» ή «φιστίκι Αιγίνης», ενώ το 1996 η ονομασία «φιστίκι Αιγίνης» καταχωρήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Είναι μοναδικά για το ιδιαίτερο άρωμά τους και τη νοστιμιά τους, που τα ξεχωρίζουν από τα άλλα του είδους τους, ακόμα κι αυτά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Για περισσότερα αντρικά θέματα κάντε like στη σελίδα του Manslife στο facebook:https://www.facebook.com/manslife.gr