Skip to main content

Αυτές οι κουραστικές μέρες στη δουλειά που απλά δεν αντέχεις άλλο με τους άσπλαχνους συναδέλφους σου και το απαιτητικό αφεντικό σου να σε αναγκάζει να κάνεις ένα σωρό αγγαρείες, φαντάζομαι πως και συ μπορεί να τα ζεις συχνά αν όχι καθημερινά..

Δυστυχώς είναι λίγο πολύ συνήθη φαινόμενα στους χώρους εργασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει απλά να το χωνέψεις και να χαμογελάσεις.. φυσικά μια χαλαρή και χαμογελαστή προσωπικότητα είναι αρκετά σημαντική στη δουλειά σου αλλά το να είσαι συμπαθής δεν είναι και ούτε θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός τρόπος σου για να επιτύχεις στην καριέρα σου. Απαιτείς να σε σέβονται και ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσεις τον σεβασμό από τους συναδέλφους σου αλλά και τους υπεύθυνους, είναι να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τις απόψεις σου με αποφασιστικότητα και διπλωματία.

 

Οι πιο διασκεδαστικοί χώροι εργασίας παγκοσμίως!

Το να είσαι δυναμικός και αποφασιστικός σημαίνει πως δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σου φέρεται με υποτιμητικό τρόπο αλλά πρέπει να φροντίσεις να μην ξεπεράσεις τα όρια γιατί είναι λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο δυναμικός και στο επιθετικός. Δεν θέλεις να χάσεις τον σεβασμό των υπολοίπων με την επιθετική και ανάρμοστη συμπεριφορά σου. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς πως υπερασπίζεσαι τις απόψεις και τις ανάγκες σου με ηρεμία και διακριτικότητα.

Δες παρακάτω μερικές συνηθισμένες καταστάσεις στο χώρο εργασίας που μπορούν να σε βγάλουν έξω από τα ρούχα σου και πως να μάθεις να τις αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά!

 

1. Όταν αναλαμβάνεις projects που δεν σε ικανοποιούν

Σίγουρα το να ακούς από το αφεντικό σου πως διεκδικείς την προαγωγή του αιώνα μπορεί να σε γοητεύει παραπάνω από όσο θα έπρεπε αλλά όμως να μην είναι ακριβώς η κατεύθυνση που θα ήθελες να πάρει η καριέρα σου. Ή όταν το project των ονείρων σου βρίσκεται στο τραπέζι και έχεις κάνει τα πάντα έναν χρόνο για να το αναλάβεις και το αφεντικό σου πάει και το αναθέτει στον καινούργιο που ήρθε στην ομάδα σου. Αντί να αναλάβεις κάτι που δεν ξέρεις αν θα σου ταιριάζει ή να βλέπεις να σου παίρνουν οι συνάδελφοι σου όλα τα projects που θέλεις, φρόντισε να κανονίσεις ένα ραντεβού με τον μάνατζερ της εταιρίας για να συζητήσεις μαζί του τα επαγγελματικά σου σχέδια, τα ιδανικά project που θα ήθελες να αναλάβεις και σε τι θα ήθελες να εργαστείς πιο πολύ. Το πιο πιθανόν είναι το αφεντικό σου να χρειάζεται μια απλή ενημέρωση για τα σχέδια της καριέρας σου αλλά και μια υπενθύμιση που και που.. οπότε μη φοβάσαι να κανονίσεις και μια επαναληπτική συνάντηση στη συζήτηση σας!

 

1. Όταν το αφεντικό σου σε «φορτώνει» συνεχώς με επιπλέον δουλειά

Όταν το αφεντικό σου σε «αγγαρεύει» να κάνεις μια παρουσίαση για το επόμενο meeting της εταιρίας ενώ ταυτόχρονα παλεύεις με άλλα 65 projects και ταυτόχρονα αναπληρώνεις και τον συνάδελφο σου που πήρε άδεια για να πάει τις διακοπές του στην Σαντορίνη με το νέο του αμόρε ενώ έχει πάει ήδη η ώρα για να σχολάσεις! Πριν λοιπόν απαντήσεις αμέσως ένα απλόχερο «ναι» στο αφεντικό σου για να μην του χαλάσεις χατίρι φρόντισε να του εξηγήσεις τη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι για να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις. Μπορείς να του ζητήσεις να σε βοηθήσει για να βάλεις στη σωστή προτεραιότητα τις εργασίες που πρέπει να τελειώσεις έτσι ώστε να βγάλεις εις πέρας όλη τη δουλειά που σου έχει ανατεθεί χωρίς να δημιουργηθούν παράπονα και εντάσεις. Είναι μια ήρεμη και συγκροτημένη αντιμετώπιση για να εξηγήσεις στο αφεντικό σου τον φόρτο εργασίας που σου έχει ανατεθεί και να του δώσεις να καταλάβει πως δεν γίνεται να τα τελειώσεις όλα σε μια μέρα γι΄αυτό και προτίμησες να ζητήσεις τη γνώμη του για να μην θεωρήσει «τσαπατσούλικη» τη δουλειά σου σε περίπτωση που ήθελες να τα τελειώσεις όλα μόνος σου!

 

3. Όταν ο συνάδελφος σου παίρνει τα εύσημα για κάτι που έκανες εσύ

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να παίρνει τα εύσημα ο εγωιστής συνάδελφος σου ενώ εσύ έχεις κάνει όλη τη σκληρή δουλειά είτε δημόσια σε ένα meeting είτε ύπουλα μέσω email. Μια σοφή κουβέντα που συνηθίζεται να λέγεται σε πολλές δουλειές είναι πως αν δεν πάρεις ο ίδιος τα εύσημα για τον κόπο σου τότε κάποιος άλλος θα βρεθεί να τα πάρει για σένα! Μπορείς να αντιμετωπίσεις τη κατάσταση μόνο αν είσαι και συ παρών και με το να το αντιμετωπίσεις δεν εννοούμε να υποβιβάσεις τον συνάδελφο σου αλλά να δώσεις με τον τρόπο σου να καταλάβουν πως εσύ ανέλαβες το συγκεκριμένο project γιατί είχες αφιερώσει τη ζωή σου σε αυτό το τελευταίο εξάμηνο και για οποιαδήποτε απορία έχουν να απευθυνθούν σε εσένα. Οτιδήποτε άλλο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αντιθέτως μπορεί να βρεθείς εκτεθειμένος και όλη η σκληρή δουλειά σου να πάει χαμένη.. απλά θυμήσου να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου!

 

18 Πράγματα που νιώθεις όταν έρχεται Σαββατοκύριακο!