Skip to main content

Με σύμμαχο τα μαγευτικά τοπία, τις πεντακάθαρες παραλίες και τη φιλοξενία των κατοίκων της, η Ικαρία έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον αυθεντικό χαρακτήρα της και να κερδίζει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

 

Μπορεί η Ικαρία να είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο η τουριστική της ανάπτυξη είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της! Αυτό ποτέ δεν την εμπόδισε να κερδίζει κάθε ταξιδιώτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της.

 

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ

Το μεγαλύτερο λιμάνι και ταυτόχρονα πρωτεύουσα της Ικαρίας είναι ο Άγιος Κήρυκος, στα νοτιοανατολικά. Ξεκινώντας από το γραφικό επίνειο, μπορείτε να περπατήσετε στους λιθόστρωτους δρόμους της πόλης και να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα παλιά πέτρινα αρχοντικά που έχουν απομείνει. Ο χαλαρός -όπως άλλωστε επιβάλλουν οι τοπικές συνήθειες- περίπατος, συνήθως καταλήγει σε κάποιο από τα μαγαζάκια της περιοχής.

 

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

Μετά την πρώτη «αναγνωριστική» περιήγηση στην πρωτεύουσα της Ικαρίας, ακολουθούν άλλες στους υπόλοιπους οικισμούς. Η αρχή δικαιωματικά πρέπει να γίνει από τον Εύδηλο. Το δεύτερο λιμάνι του νησιού είναι ίσως το πιο όμορφο, γραφικό σημείο στον τόπο και ταυτόχρονα meeting point της νεολαίας. Στο βόρειο τμήμα θα συναντήσετε τον Αρμενιστή, το πιο τουριστικό χωριό της Ικαρίας, φημισμένο κυρίως για τη καταπληκτική παραλία του Να, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. Λίγο έξω από τον Αρμενιστή, το μικρό ψαροχώρι Γιαλισκάρι σάς «καλωσορίζει» στην ακρογιαλιά του. Στο κέντρο περίπου του νησιού, μια βόλτα στον Χριστό Ραχών, ένα ορεινό, γραφικό χωριό στην περιοχή Ράχες, θα σας μείνει αξέχαστη.

Το εντυπωσιακό είναι οι «εναλλακτικές» συνήθειες των κατοίκων, οι οποίοι έχουν κάνει τη νύχτα μέρα… Αν κυκλοφορήσετε το πρωί στα δρομάκια του οικισμού, για να κάνετε τις αγορές σας σε κάποιο από τα τοπικά καταστήματα, με έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι κανένα δεν λειτουργεί! Αντιθέτως, όλα ανοίγουν τις πόρτες τους το βράδυ και σας περιμένουν!

 

 

 

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια τις εικόνες που αντικρίζει κανείς στις παραλίες της Ικαρίας. Στον βορρά, θα συναντήσετε εκτεταμένες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά. Σε ολόκληρο αυτό το κομμάτι υπάρχουν υπέροχες πλαζ, όπως ο Νας, το Λιβάδι, η Μεσακτή και το Γιαλισκάρι. Λιγότερο πολυσύχναστες αλλά εξίσου μαγευτικές είναι η Κεραμέ και η ακτή στο Φανάρι. Όσο θα κινείστε προς τα νότια, το σκηνικό θα διαφοροποιείται αισθητά. Οι ακτές γίνονται απόκρημνες και βραχώδεις, ενώ οι λιγοστές αμμουδιές καταλαμβάνουν περιορισμένη έκταση και είναι δύσκολα προσβάσιμες. Από τις λίγες εξαιρέσεις είναι η παραλία Σεϋχέλλες, η οποία δημιουργήθηκε από κατολισθήσεις, μετά τις εκρήξεις κατά τη διάνοιξη του τούνελ του Μαγγανίτη. Στην πραγματικότητα, συναγωνίζεται επάξια τις καλύτερες του κόσμου, δικαιολογώντας απόλυτα το όνομά της και τη φήμη που την ακολουθεί.

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Ακόμα και αν δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ στην Ικαρία, θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή σας για τα φημισμένα πανηγύρια της. Στην πλειοψηφία τους, τα πανηγύρια πραγματοποιούνται με αφορμή θρησκευτικές γιορτές.

Από τα πιο φημισμένα είναι αυτό της Λαγκάδας, που λαμβάνει χώρα τον Δεκαπενταύγουστο στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί μέσα σε ένα εξαίσιο φυσικό τοπίο, οι πανηγυριστές τιμούν τη γιορτη με τον δικό τους μοναδικό τρόπο∙ με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και νόστιμους τοπικούς μεζέδες!