Skip to main content

Δύσκολο να μπεις στο πετσί τους ακόμα κι αν είσαι Έλληνας του σήμερα. Μπορεί η κρίση να κατέβασε τα ποιοτικά στάνταρς της ζωής μας αλλά δεν έχει ακόμη απειλήσει την ίδια μας την ύπαρξη. Ή έστω όχι ευθέως.

Εκείνοι πάλι κουβαλούν τη φρίκη του πολέμου στο βλέμμα. Νοιάζονται για τα απολύτως βασικά ένστικτα, χωρίς καν να τα συνδέουν με τη Σάρον Στόουν και την ταινία της: Πείνα, δίψα, νύστα. 

Το μυαλό τους λειτουργεί με απλούς όρους επιβίωσης. Αναγκαστικά. Έρχονται εδώ και πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν, νυστάζουν. Απλές λειτουργικές ανάγκες του ανθρωπίνου σώματος. 

Πώς μας βλέπουν; Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σκέφτονται για μας; Ένας Σύρος γιατρός μίλησε χθες για τους Έλληνες και την εικόνα που του έδωσαν. Μίλησε και για όλη την περιπέτεια του ταξιδιού του. Για τους Τούρκους, τα ναύλα, τις συνθήκες.

“Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας με αυτή την ομάδα που ήρθαμε στην Καβάλα, είπει ο Αλί Καντίρ. Συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε εδώ.

Τα ναύλα μας τώρα είναι φτηνα. Μόλις 700 ευρώ το άτομο. Παλιότερα, ποι Τούρκοι ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες – σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο 50.000 € σε κάθε ταξίδι”.

“Εργάζομαι ως γιατρός”, λέει ο Καντίρ και συνεχίζει: “Δεν έχω οικογένεια, οπότε για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία. Ξέρουμε ότι η Κροατία, τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία. Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, που είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100 – 200 δολάρια ή ευρώ σε μια οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του”.

“Δεν θέλω να σε σοκάρω αλλά έζησα λίγο πόλεμο χθες. Στον Πειραιά όχι στη Συρία”

Ερωτηθείς για τους λόγους που επιλέγεται η Ελλάδα ώστε να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια κι όχι κάποια εναλλακτική διαδρομή από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, ο Αλί Καντίρ επισημαίνει: “είναι ο μόνος δρόμος, που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα. Για παράδειγμα σας λέω ότι όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να περάσει για παράδειγμα τα σύνορα της Ουγγαρίας, κινδυνεύει με τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αν τώρα πάμε από τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αποτρέψουν να περάσουμε. Θα μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνά μας κι ό,τι βρουν επάνω μας. Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα”.

Στην σύντομη κουβέντα του με τους δημοσιογράφους ο Σύρος γιατρός ζήτησε να ευχαριστήσει τους κατοίκους και τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας για την παροχή βοήθειας στον ίδιο και τους συμπατριώτες του:

Ποιός ήταν “ο πιο θυμωμένος άντρας των ΗΠΑ” και τι κρύβει η … Επιστροφή του

“Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καβάλα. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπατριώτες μου, αφού είμαι γιατρός. Ελλάδα σ’ ευχαριστώ”.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ποιος dj παίζει μουσική στα τρένα; Η νέα μόδα στην Αθήνα και … η παραγγελιά!!!

12 γκράφιτι που στολίζουν τους δρόμους της Αθήνας! ΦΩΤΟ