Χωράφι

0
365

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση των κατοίκων του χωριού των Αθύρων, οι οποίοι νύχτα όργωσαν το σημείο που προοριζόταν για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, καθιστώντας το πλήρως ακατάλληλο.

Το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι του χωριού είχαν ενημερωθεί από τον δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, ότι η συγκεκριμένη έκταση, 100 στρεμμάτων, είχε μόλις παραχωρηθεί από τον δήμο στις ένοπλες δυνάμεις για την κατασκευή ενός χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, χωρητικότητας 3.000 ατόμων. Η απόφαση είχε ληφθεί σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο νωρίτερα την ημέρα εκείνη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των παριστάμενων Αθυριωτών.

Πηγαίνοντας στα Άθυρα, ο κ. Στάμκος αντιμετώπισε ένα εξαιρετικά εχθρικό πλήθος, διακοσίων και πλέον ατόμων. Το ίδιο βράδυ οι κάτοικοι πήγαν με τα τρακτέρ στην τοποθεσία, δυόμισι χιλιόμετρα από το χωριό, και την κατέστησαν πλήρως ακατάλληλη για τη φιλοξενία οποιουδήποτε. Στη συνέχεια παρέμειναν στην περιοχή, για να την περιφρουρήσουν. Το πρωί της Πέμπτης έφτασε στο σημείο κλιμάκιο της Β΄ Μεραρχίας Εδέσσης, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν τα έργα και αποχώρησε.

Οι κάτοικοι, μιλώντας στην «Καθημερινή», είναι ανυποχώρητοι. Εξηγούν ότι δίπλα στην τοποθεσία που ήταν αεροδιάδρομος των ενόπλων δυνάμεων –πριν μεταβιβαστεί στον δήμο– πολλοί έχουν ζώα ή χωράφια, που παράγουν τα οπωροκηπευτικά, σιτάρι και καλαμπόκι. «Θα τους φέρουν και θα τους πετάξουν εδώ, δεν θα τους περιθάλψει κανείς» λέει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος. «Η πείνα και η βρωμιά φέρνουν εγκληματικότητα και αρρώστιες», λένε και απειλούν ακόμα και με την παρέμβαση εισαγγελέα ή των ΜΑΤ.