Αμερικανικές εκλογές: Άγνωστες πληροφορίες, οι “μυθικοί” Πρόεδροι και η επόμενη μέρα!

0
631

Άνοιξαν σήμερα 8 Νοεμβρίου, οι κάλπες στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και περίπου 120 εκατ. πολίτες θα ψηφίσουν. Όλα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στις Εκλογές ΗΠΑ 2016. Εμείς ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα σε όλες εκείνες τις άγνωστες πληροφορίες των εκλογών που σηματοδοτούν αλλαγές και ξεκινήματα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο!

Αρχικά σήμερα όλος αυτός ο όγκος των Αμερικανών πολιτών δεν ψηφίζει μόνο για να εκλέξει τον νέο του Πρόεδρο. Οι ψηφοφόροι θα έχουν πολλές ακόμα επιλογές να κάνουν στο ψηφοδέλτιό τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι μια ομοσπονδιακή, συνταγματική δημοκρατία. Στην εκτελεστική εξουσία ηγείται ο πρόεδρος, που λειτουργεί ανεξάρτητα από το νομοθετικό σώμα. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο που αποτελείται από την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δομή της εκτελεστικής εξουσίας αναλύεται στο σύνταγμα της χώρας. Δύο κόμματα κυριαρχούν στα πολιτικά της χώρας μετά από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό αν και υπάρχουν επιμέρους κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές.

Σύγχρονος Έλληνας άντρας: Το δικό σου Manifesto για το πως πρέπει να είσαι!

Έτσι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, που από πολλούς χαρακτηρίζεται δεδαλώδης, οι πολίτες των ΗΠΑ αποφασίζουν για πολλά πράγματα!

Εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα τεθούν σε ψηφοφορία. Οι βουλευτές θα εκλεγούν για θητεία δύο ετών. Σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 246 έδρες, έναντι 186 των Δημοκρατικών. Όπως όλα δείχνουν οι Δημοκρατικοί δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν 218 βουλευτές για να κερδίσουν την πλειοψηφία.

Εκλογές για τη Γερουσία.

Φέτος 34 από τις 100 έδρες θα τεθούν σε ψηφοφορία. Οι γερουσιαστές θα εκλεγούν για θητεία έξι ετών. Σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 54 γερουσιαστές έναντι 44 γερουσιαστών των Δημοκρατικών και 2 ανεξάρτητων γερουσιαστών. Ο στόχος για τους Δημοκρατικούς είναι διπλός: αφενός να επανεκλέξουν δικούς τους υποψηφίους στις έδρες που ήδη είχαν και αφετέρου να «κλέψουν» 4 έδρες που κατέχουν Ρεπουμπλικάνοι, ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Michael Pitsinos: Πώς να είσαι Έλληνας, άντρας, πετυχημένος επιχειρηματίας με διεθνή αναγνώριση

Εκλογές για Κυβερνήτες.

Δώδεκα από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ θα εκλέξουν τους κυβερνήτες τους. Πρόκειται για τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας σε πολιτειακό επίπεδο, με εκτεταμένες αρμοδιότητες που τους παραχωρεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο κυβερνήτης είναι η ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα της πολιτείας και μαζί με τους γερουσιαστές, αποτελεί τον «μεσολαβητή» ανάμεσα στην πολιτεία του και το κέντρο εξουσίας της Ουάσινγκτον.

Πολιτειακά Δημοψηφίσματα.

Οι ψηφοφόροι 35 πολιτειών θα έχουν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους επί 157 συνολικά δημοψηφισματικών ερωτημάτων. Ανάμεσά τους: ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση της Μαριχουάνας, την αλλαγή κάποιων εκλογικών κανονισμών, καθώς και ζητήματα εκπαίδευσης, φορολογίας στον καπνό, ελέγχου της οπλοκατοχής, κατώτατου μισθού και θανατικής ποινής.

Τοπικές Εκλογές.

Τέλος χιλιάδες θέσεις της δημόσιας διοίκησης σε πολλές πολιτείες θα ανανεωθούν σε τοπικό επίπεδο μέσω της ψήφου των Αμερικαών πολιτών. Ανάμεσά τους πολιτειακά νομοθετικά σώματα, δικαστές, δημοτικά συμβούλια, δήμαρχοι, σερίφηδες κ.α.

Οι προεδρικές εκλογές καθορίζονται στις λεγόμενες swing states, τις κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες, που λόγω πληθυσμού και αριθμού ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Όλα κρίνονται σε Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νιου Χάμσιρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Γουισκόνσιν.

Όπως και να έχει πρωταγωνιστής όλων αυτών είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ! Εκείνος που έχει την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο της χώρας του, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι ο αρχηγός του Κράτους των Η.Π.Α. Κατέχει την εκτελεστική εξουσία μέσω των υπουργών που ο ίδιος διορίζει. Επίσης κατέχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες. Είναι ο ένας -εκ των δύο- δημοκρατικά εκλεγμένος ομοσπονδιακός ηγέτης, ενώ ο δεύτερος είναι ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την εικοστή δεύτερη τροποποίηση του συντάγματος, που εγκρίθηκε το 1951, απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο να εκλεγεί και τρίτη φορά.

Στην ιστορία της Αμερικής πολλοί ήταν εκείνοι οι άντρες που έμειναν στην Παγκόσμια Ιστορία αναλαμβάνοντας το χρίσμα για την άσκηση του συγκεκριμένου ρόλου. Και αυτή η ιστορία είναι γεμάτοι από σκάνδαλα, δολοφονίες, πολέμους, εμβληματικές προσωπικότητες και απίστευτο παρασκήνιο. Κάποιοι από τους Προέδρους των ΗΠΑ κατάφεραν να αφήσουν το δικό τους στίγμα με ιστορίες που θα μείνουν για πάντα και θα σκιαγραφούν την σύγχρονη αλλά και την γενικότερη αντίληψη του Αμερικανικού ονείρου.

Τζορτζ Ουάσινγκτον

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ή Γεώργιος Ουάσιγκτον (22 Φεβρουαρίου 1732 – 14 Δεκεμβρίου 1799) ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789-1797), διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Προήδρευσε της συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα, το οποίο αντικατέστησε τα άρθρα της Συνομοσπονδίας και καθόρισε τη θέση του Προέδρου.

Ο Ουάσιγκτον εξελέγη Πρόεδρος με ομόφωνη επιλογή των 69 εκλογέων το 1788, και υπηρέτησε δύο θητείες. Φρόντισε για τη δημιουργία μιας ισχυρής, καλά χρηματοδοτούμενης εθνικής κυβέρνησης που θα διατηρούσε την ουδετερότητα στους πολέμους που θα μαίνονταν στην Ευρώπη, θα κατέστειλε εξεγέρσεις, και θα κέρδιζε την αποδοχή μεταξύ των Αμερικανών όλων των τύπων. Ο Ουάσιγκτον χαρακτηρίστηκε ως εθνοπατέρας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, όπου και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, επέβλεψε την ομοσπονδιακή ένωση των Πολιτειών και την δημιουργία Συντάγματος. Μετά την ψήφιση του συντάγματος εξελέγη δύο φορές στην Προεδρία, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων από το εκλεκτορικό σώμα.

Δεν ανήκε σε κόμμα, καθώς οι Εθνοπατέρες των Η.Π.Α. ήλπιζαν πως δεν θα εξελίσσονταν κομματικές παρατάξεις στη χώρα τους, ελπίδες που τελικά αποδείχθηκαν απατηλές, καθώς από τις πρώτες κιόλας εκλογές μετά τον Ουάσινγκτον εμφανίστηκαν κόμματα. Πέθανε το 1799 σε ηλικία 67 ετών.

Σύγχρονος Έλληνας άντρας: Το δικό σου Manifesto για το πως πρέπει να είσαι!

Αβραάμ Λίνκολν

Ο Αβραάμ Λίνκολν (12 Φεβρουαρίου 1809 – 15 Απριλίου 1865) ήταν ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Γεννήθηκε στο Κεντάκυ και ήταν γιος του αγρότη Τόμας Λίνκολν και της βαθύτατα θρησκευόμενης Νάνσυ Χανκς. Από μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως αγρότης, ενώ ταυτόχρονα διάβαζε εντατικά για να τελειοποιήσει τη μόρφωσή του. Το 1830 εγκαταστάθηκε στη Νέα Ορλεάνη και κατατάχθηκε στο στρατό όπου έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Το 1854 εντάχθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τέθηκε επί τάπητος το θέμα της δουλείας. Με πύρινους λόγους κατά της δουλείας κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και να αναδειχτεί σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής.  Το 1860 έθεσε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, τον οποίο και κέρδισε. Οι νότιες πολιτείες όμως είχαν ήδη αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι πολιτείες του Νότου είχαν ήδη σχηματίσει δική τους κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Τον Απρίλιο του 1861 ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Το 1864, ύστερα και από τις συνεχείς νίκες του στρατού, εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με ποσοστό 55%.

Στις 14 Απριλίου 1865, ενώ βρισκόταν σε θεωρείο στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, ηθοποιός και φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων, τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Λίνκολν μεταφέρθηκε σε γειτονικό σπίτι σε κωματώδη κατάσταση, όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου.

Φραγκλινος Ρούζβελτ

Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ (30 Ιανουαρίου 1882 – 12 Απριλίου 1945) ήταν ο 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του Τζέιμς Ρούζβελτ, επιχειρηματία και γόνου καλής οικογένειας της Νέας Υόρκης, και της Σάρα Ντελάνο. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ και οικονομικά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το 1910 ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική. Αρχικά εκλέχτηκε γερουσιαστής και το 1913 διορίστηκε υφυπουργός Ναυτικών. Το 1920 έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ηττήθηκε. Το 1928 εκλέχτηκε κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1930 επανεξελέγη. Το 1932 πήρε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές του ιδίου έτους. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου το 1933 και επανεξελέγη το 1936, το 1940 και το 1944. Το όνομα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ συνδέθηκε με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση (Κραχ) του 1929 και με τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Απεβίωσε στις 12 Απριλίου 1945, λίγο πριν τη λήξη του Πολέμου, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Τζον Κένεντι

Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι (29 Μαΐου 1917 – 22 Νοεμβρίου 1963) ήταν ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 1961 έως τη δολοφονία του το Νοέμβριο του 1963. Ο Τζον Κένεντι γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1917 στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ ήταν Ιρλανδικής καταγωγής και ο πρώτος καθολικός Πρόεδρος. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Μετά τον πόλεμο εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολιτεία της Μασσαχουσέτης και το 1953 εξελέγη Γερουσιαστής. Στις 8 Νοεμβρίου του 1960 εξελέγη ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Ο Κένεντι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 1961. Το προφίλ του ενδυναμώθηκε έπειτα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962. Το 1963, οι κάτοικοι του Δυτικού Βερολίνου επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Τζον Κένεντι και δεν απογοητεύτηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα, το άστρο του Κένεντι υψώθηκε στο ζενίθ της σύντομης διαδρομής του, όταν επισκεπτόμενος το Τείχος του Βερολίνου μαζί με τον Δυτικογερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τον δήμαρχο της πόλης Βίλλυ Μπραντ, κορύφωσε την εμπνευσμένη ομιλία του με την ιστορική φράση: Ich bin ein Berliner! (“Είμαι ένας Βερολινέζος”)[1].

Δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί.

“Μπιλ” Κλίντον

Ο Ουίλιαμ Τζέφερσον “Μπιλ” Κλίντον (19 Αυγούστου 1946) είναι ο  42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 μέχρι το 2001.

Είναι παντρεμένος με την Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον. Αμφότεροι οι Κλίντον έλαβαν πτυχία νομικής από τη Νομική Σχολή του Γέιλ, όπου συναντήθηκαν και άρχισαν να έχουν σχέσεις. Ο Κλίντον εκλέχθηκε πρόεδρος το 1992, νικώντας τον εν ενεργεία πρόεδρο Τζορτζ Χ. Ο. Μπους. Ως πρόεδρος, ο Κλίντον προέδρευσε κατά την διάρκεια της μακρύτερης περιόδου οικονομικής ανάπτυξης σε καιρό ειρήνης στην Αμερικανική ιστορία. Ο Κλίντον απήλθε από το αξίωμά του με την υψηλότερη δημοτικότητα από κάθε Πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, έχει αναμειχθεί σε δραστηριότητας δημόσιου λόγου και ανθρωπιστικού έργου.

Ήταν στις 17 Αυγούστου 1998 όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είχε “ανάρμοστη σωματική επαφή” με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Στην ίδια δήλωση παραδέχτηκε ότι “παραπλάνησε” τον λαό για τη σχέση του.

11/09: Όσα συνέβησαν την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο!

Τζωρτζ Μπους

Ο Τζωρτζ Ουώκερ Μπους (6 Ιουλίου 1946) ήταν ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εκλέχτηκε πρόεδρος στις εκλογές του 2000, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2001, και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2004, διανύοντας τη δεύτερη θητεία του. Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως ο 46ος κυβερνήτης του Τέξας από το 1995 έως το 2000. Ο Τζωρτζ Μπους θεωρείται από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους που είχε ποτέ η Αμερική και η πλειοψηφία της Ευρώπης θεωρούσε την κυβέρνηση Μπους ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ειρήνη και την ισορροπία του κόσμου. Δέχτηκε σοβαρή κριτική, τόσο για τη διαχείριση της οικονομίας των Η.Π.Α όσο και για τη διεξαγωγή των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το οποίο έγινε επί των ημερών του, ήταν ίσως η χειρότερη αποτυχία της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους πολίτες και έδωσε την αφορμή για την εισβολή στο Αφγανιστάν.

Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα (4 Αυγούστου 1961) είναι ο 44ος και σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέχθηκε σε αυτή τη θέση.

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα υπήρξε βουλευτής της Γερουσίας του Ιλινόις από το 1997 έως το 2004 και Γερουσιαστής των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την πολιτεία του Ιλινόις, από το 2005 έως το 2008. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου του 2008. Επανεκλέχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012.

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 από Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας τα πέρασε στη Χονολουλού, ενώ από τα 6 του ως και τα 10 του χρόνια έζησε στην Τζακάρτα με τη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο Ομπάμα εργάστηκε μεταξύ άλλων ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παντρεύτηκε το 1992 και έχει 2 κόρες. Ανακηρύχθηκε εκλεγμένος Πρόεδρος και ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2009. Στις 9 Οκτωβρίου 2009 η Νορβηγική Επιτρoπή των Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης αποφάσισε να απονείμει στον Μπαράκ Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009. Σύμφωνα με την επιτροπή, ο λόγος που ο Ομπάμα κέρδισε το βραβείο ήταν «το όραμά του και η δουλειά του για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Οι δύο υποψήφιοι αυτών των εκλογών:

Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον (26 Οκτωβρίου 1947) είναι Αμερικανίδα πολιτικός και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 2009 ως το 2013. Υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001. Η Χίλαρι Ρόνταμ γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1947. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Κολλέγιο Wellesley και στην συνέχεια φοίτησε στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ, όπου το 1971 γνώρισε τον επίσης φοιτητή και μέλλοντα σύζυγό της Μπιλ Κλίντον. Το 1993 ο Μπιλ Κλίντον κατορθώνει να εκλεγεί πρόεδρος των Η.Π.Α. και έτσι η Χίλαρι γίνεται πρώτη κυρία ολόκληρης της χώρας. Το Νοέμβριο του 2000 η Χίλαρι εξελέγη γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και το 2006 ανανέωσε τη θητεία της.

Παρόλο που η ίδια είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν επιθυμούσε να είναι ξανά υποψήφια πρόεδρος, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2007, αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών έχοντας πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρίσμα του προέδρου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, εν μέσω συνεχιζόμενης φημολογίας τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Κλίντον ανέφερε ότι σκεφτόταν την υποψηφιότητά της για την προεδρία, αλλά δεν βιαζόταν να αποφασίσει.

Στις 12 Απριλίου 2015 ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω email και βίντεο στο οποίο αναφέρει: «Ο καθημερινός Αμερικανός χρειάζεται έναν υπερασπιστή. Και εγώ θέλω να είμαι αυτός ο υπερασπιστής».

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ (Νέα Υόρκη, 14 Ιουνίου 1946) είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, κτηματομεσίτης, πολιτικός, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας. Είναι Πρόεδρος του The Trump Organization και ιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων-καζίνο Trump Entertainment Resorts. Παρουσίασε επίσης το τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι του NBC The Apprentice από το 2004 μέχρι το 2015. Γεννήθηκε το 1946 στο Κουίνς, Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Σχολή Γουάρτον στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δούλεψε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του Φρεντ Τραμπ,[3] στην οποία εντάχθηκε επίσημα το 1968. Ανέλαβε την ηγεσία της το 1971 την μετονόμασε σε The Trump Organization. Το περιοδικό Forbes εκτίμησε την περιουσία του το 2015 σε 4 δις δολάρια ΗΠΑ.

Στις 16 Ιουνίου 2015, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016, διεκδικώντας το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο όταν ανοίγει το στόμα του παραδίδει μαθήματα ζωής!