Άγιος Αθανάσιος: Το υπέροχο γαλαζοπράσινο νησί και η ιστορία με την γέφυρα που βυθίστηκε…

0
802

Ο Άγιος Αθανάσιος, είναι ένα πανέμορφο κυκλικό νησάκι, που βρίσκεται στα νερά του Κρισαίου κόλπου,  κοντά στο λιμάνι της Ιτέας.

Τα ελαιόδεντρα και τα πεύκα, κυριαρχούν σε αυτό το μικρό νησί το οποίο αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος 7  νησίδων.

Παλαιότερα, ο Άγιος Αθανάσιος συνδεόταν με ένα από τα κοντινά νησάκια, τον Άγιο Κωνσταντίνο, με μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα μήκους 210 μέτρων. Κατά μια εκδοχή χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ κατ’ άλλους, κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή. Σήμερα πάντως διακρίνεται στον βυθό της θάλασσας.

 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, αν και δεν διαθέτει την φυσική ομορφιά του Αγίου Αθανασίου,  έχει σπουδαία ιστορία, καθώς δίπλα από το εκκλησάκι την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε κρυφό νοσοκομείο και σχολείο.

Το νησί αποτέλεσε καταφύγιο για την φρεγάτα «Καρτερία» το 1827 κατά τη ναυμαχία της Αγκάλης, όπου 8 πλοία των Οθωμανών συγκρούστηκαν με έξι πλοία της Ελλάδας και της Βρετανίας. Η ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ιτέας και έληξε με τη νίκη του ελληνοβρετανικού στόλου.

Άλλο ένα μικρό νησάκι, είναι ο Άγιος Δημήτριος, που βρίσκεται μεταξύ Γαλαξιδίου και Ιτέας και έχει ύψος 8 μέτρα.

 

πηγή

Σαν σήμερα οι Γλέζος και Σάντας κατέβασαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη!