Home Fun 8 δουλειές που πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές!

8 δουλειές που πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές!

Έχεις προγραμματίσει τα πάντα, οι βαλίτσες περιμένουν στην είσοδο αποβραδίς και το νησί είναι μόλις κάτι ώρες μακριά σου. Έχεις κι εσύ πάντα την αίσθηση ότι έχεις κάτι ξεχάσει; Εγώ μόνιμα κι αυτό που με αγχώνει περισσότερο είναι να μην βρω το σπίτι μου πλημμυρισμένο ή καμένο και κυρίως να μην το βρω ακατάστατο την ημέρα που θα γυρίσω γιατί θα μου χαλάσει ακόμα περισσότερο τη διάθεση.

Μας έφτιαξα λοιπόν έναν οδηγό για τα 8 πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν φύγουμε για διακοπές, ώστε να γυρίσουμε σε ένα όμορφο, τακτοποιημένο σπίτι και να μην χρειαστεί να κάνουμε καμία δουλειά μέχρι να μας φύγει η μελαγχολία της επιστροφής.

 

1. Καθάρισε το ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια τροφίμων

 

Μια χρονιά, γύρισα από διακοπές και μόλις άνοιξα την πόρτα του σπιτιού μου μύριζε τόσο άσχημα που έκανα εμετό. Απ’ότι κατάλαβα μετά, τις 3 τελευταίες μέρες είχε πέσει ο γενικός του ρεύματος και είχαν σαπίσει τα πάντα στο ψυγείο και την κατάψυξη. Πίστεψε με, δεν θες να το πάθεις.

 

Τι να κάνεις:

 

– Σταμάτα να πηγαίνεις σούπερ μάρκετ, περίπου 10 ημέρες πριν φύγεις για διακοπές και κατανάλωσε ότι υπάρχει στο ψυγείο, την κατάψυξη αλλά και τα ντουλάπια σου.

– Μία μέρα πριν φύγεις καθάρισε τα ράφια του ψυγείου και μία σπογγοπετσέτα και ενα ελαφρύ απολυμαντικό.

– Βάλε στα ντουλάπια της κουζίνας το ειδικό αυτοκόλλητο που κυκλοφορεί  και μαζεύει τους σκόρους του φαγητού. Αν έχεις αποθήκη με τρόφιμα βάλε και εκεί.

 

2. Μάζεψε τα σκουπίδια και πλύνε τα πιάτα

 

Το αμέσως χειρότερο που μπορείς να πάθεις μπαίνοντας σπίτι από τις διακοπές, είναι να μυρίζει σκουπιδίλα ή μούχλα.

 

Τι να κάνεις:

 

– Καταρχήν μην αφήσεις άπλυτα πιάτα και ποτήρια ακόμα κι αν λείψεις 3 μέρες. Είναι καλοκαίρι, τα πάντα χαλάνε πολύ γρήγορα και μυρίζουν πάρα πολύ έντονα.

– Μάζεψε όλα τα σκουπίδια του σπιτιού (κουζίνα, μπάνιο WC)

– Πέτα και την ανακύκλωση καθώς μπορεί να έχει μείνει κατά λάθος κάτι που χαλάει και να μυρίσει

 

3. Φρόντισε τα φυτά σου

 

Το ξέρω ότι έχεις το μυαλό σου στο νησί, αλλά πριν φύγεις φρόντισε να μην υποφέρουν (και τελικά πεθάνουν) τα φυτά σου.

 

Τι να κάνεις:

 

– Φρόντισε να ποτίζονται όποτε και όσο πρέπει είτε βάζοντας αυτόματο πότισμα (θα σου κοστίσει από 60 έως 150 ευρώ ανάλογα την βεράντα) είτε δώσε τα κλειδιά σου σε κάποιον γείτονα/φίλο/συγγενή.

– Αν πας με τη δεύτερη λύση, μην ξεχάσεις να του δείξεις τα φυτά εσωτερικού χώρου που μπορεί να έχεις. Θα πρέπει  εκτός από το πότισμα να τα βγάζει και στο φως για λίγη ώρα κάθε φορά που τα επισκέπτεται, αφού όσο λείπεις θα είναι συνέχεια στα σκοτάδια και μπορεί αυτό να τα σκοτώσει.

– Κατέβασε τις πολύ βαριές γλάστρες απο τα κάγκελα και τα πρεβάζια.

– Φρόντισε να είναι τα φυτά σου προστατευμένα σε περίπτωση που πιάσει πολύς αέρας.

 

4. Μην αφήσεις άπλυτα ρούχα

 

Σκέψου τα άπλυτα ρούχα, τις πετσέτες, τα εσώρουχα, τις κάλτσες κτλ που θα πρέπει να πλύνεις όταν επιστρέψεις. Τώρα πρόσθεσε σε αυτά και άλλο ένα καλάθι άπλυτα που παράτησες πριν φύγεις. Εγώ θα είχα πάθε πανικό…

 

Τι να κάνεις:

 

– Πλύνε τα πάντα πριν φύγεις, ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, εσώρουχα, τα πάντα.

– Δεν χρειάζεσαι να τα σιδερώσεις απαραίτητα, απλά πλύνε τα, στέγνωσε τα και διπλωσε τα όμορφα σε μια λεκάνη ή ακόμα και στην ντουλάπα σου (αν είσαι σαν εμένα και δεν σιδερώνεις ποτέ τα ρούχα σου).

 

5. Καθάρισε τον φούρνο

 

Τα υπολείμματα από τα ψησίματα στον φούρνο σου (ένα λίπος που έχει στάξει στον πάτο ή τα ψίχουλα από τα τυροπιτάκια που έψησες εχτές βράδυ), μπορεί να γίνουν -εκτός από εστία μόλυνσης- ένα ωραιότατο πάρτυ για κατσαρίδες τώρα που θα λείπεις.

Τι να κάνεις:

 

– Ρίξε ένα ειδικό απορρυπαντικό για φούρνους και λίπη στον φούρνο, όταν είσαι σίγουρος ότι δεν θα τον ξαναχρησιμοποιήσεις μέχρι να φύγεις.

– Καθάρισε τα υπολείμματα φαγητού και λίπους με ένα σφουγγάρι και κλείσει καλά την πόρτα του φούρνου.

 

6. Συμμάζεψε το σπίτι και άλλαξε σεντόνια

 

Θυμάσαι πώς είσαι κάθε φορά που γυρίζεις από διακοπές; Θα σου θυμίσω εγώ: πτώμα, με πολύ κακή διάθεσή αφού σε λίγες μέρες θα επιστρέψεις στη δουλειά, κουβαλώντας άπειρα άπλυτα και πολύ πιθανό να είσαι και ταλαιπωρημένος από κάποιο πολύωρο ταξίδι σε ένα κατάστρωμα.

 

Πίστεψε με δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να γυρνάς σε ένα ακατάστατο, βρόμικο σπίτι και να πρέπει είτε να αλλάξεις σεντόνια είτε να κοιμηθείς σε βρόμικα (σκονίζονται όσες μέρες λείπεις να σου θυμίσω).

 

Τι να κάνεις:

 

– Συγύρισε όλους τους χώρους του σπιτιού, βάλε τα το κάθε πράγμα στη θέση του. Δεν χρειάζεται να κάνεις γενική καθαριότητα, αρκεί να είναι τακτοποιημένο το σπίτι.

– Άλλαξε σεντόνια. Είναι υπέροχο να γυρνάς από ένα κουραστικό ταξίδι, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και να ξαπλώνεις σε φρέσκα σεντόνια που μυρίζουν καθαριότητα.

– Σκέπασε το κρεβάτι σου με ένα κουβερλί/ριχτάρι. Έτσι δεν θα σκονίζονται τα καθαρά σου σεντόνια

 

7. Καθάρισε τους πάγκους της κουζίνας

 

Αυτοί οι μικροί λεκέδες στον πάγκο της κουζίνας σου αλλά και τα μικροσκοπικά ψίχουλα που δεν βλέπεις, είναι οι λόγοι που μπορεί να βρεις μια στρατιά μυρμηγκιών (ή τις αγαπημένες μας κατσαρίδες να παρτάρουν ανελέητα στην κουζίνα σου. Φαντάζομαι, δεν τρελαίνεσαι στην ιδέα…

 

Τι να κάνεις:

 

– Καθάρισε καλά όλους τους πάγκους με σαπουνάδα ή κάποιο ειδικό απορρυπαντικό.

– Ξέπλυνε και στέγνωσε καλά.

 

8. Κλείσε τον γενικό του νερού και το γκάζι

 

Κανείς δεν θέλει να δει δεκάδες αναπάντητες απο την διαχειρίστρια της πολυκατοικίας όσο είναι στις διακοπές του, για να ακούσει ότι πλημμύρισε το σπίτι του ή ακόμα χειρότερα ότι υπάρχει κάποια διαρροή γκαζιού.

 

Τι να κάνεις:

 

– Κλείσε το γενικό του νερού, μόνο σε περίπτωση που δεν έχεις βάλει αυτόματο πότισμα για τα λουλούδια. 

– Κλείσε τη παροχή του γκαζιού αν έχεις εστία με γκάζι.

– Αν έχεις μπουκάλα κάτω από τις εστίες σου όπως εγώ, κλείσε την παροχή, αποσυνέδεσε την και βγάλτη στο μπαλκόνι.

 

 

*Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, τότε σου ευχόμαστε καλό ταξίδι!

 

summer-675x320_1.jpg

 

Πηγή

Δείτε επίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ