Μπορεί η παγκόσμια ημέρα των ωκεανών να πέρασε (8 ιουνίου 2018), ωστόσο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού για τη σημασία των ωκεανών για την ύπαρξη των ζωντανών οργανισμών.
Οι ωκεανοί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε, απορροφούν μεγάλες ποσότητες εκπομπών άνθρακα, παρέχουν τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, ενώ ρυθμίζουν το κλίμα και είναι οικονομικά σημαντικά.
Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες τραβηγμένες απ’όλο τον κόσμο, αφιερωμένες σε αυτή η μέρα
Χελώνα Carey, το είδος Eretmochelys imbricata, Reserva Marina de Namena, στα νησιά Φίτζι στο Νότιο Ειρηνικό.
Η NASA συνεχίζει τις προσπάθειές της για την παρακολούθηση της απώλειας πάγου στην Αρκτική με ερευνητικές πτήσεις στη Γροιλανδία και τον Καναδά. Η συνάντηση του θαλάσσιου πάγου με τη Γη, όπως φαίνεται από το ερευνητικό αεροσκάφος Operation IceBridge της NASA κατά μήκος της ακτής του Upper Baffin Bay στη Γροιλανδία. Το κομμάτι πάγου της Γροιλανδίας αφαιρείται λόγω θερμοκρασιών θέρμανσης.
Μια θαλάσσια φώκια κολυμπά δίπλα στον φακό του Brett Lobwein στο νησί Hopkins της Αυστραλίας.
Παραλία στα προάστια της πόλης του Cabo, στη Νότια Αφρική.
Μια φάλαινα επιστρέφει στoν Ειρηνικό Ωκεανό στο φυσικό πάρκο Uramba Bay της Μάλαγα στην Κολομβία. Οι συγκεκριμένες φάλαινες (Megaptera novaeangliae) μεταναστεύουν ετησίως από την χερσόνησο της Ανταρκτικής για να φθάσουν στην ακτή του Κολομβιανού Ειρηνικού Ωκεανού, με απόσταση περίπου 8.500 χιλιομέτρων, για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τις “νέες γενιές”. Οι φάλαινες αυτές έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου στα 50 χρόνια και είναι περίπου 18 μέτρα.
Η ακτή Molokai, ένα από τα νησιά της Χαβάης.
Τα δελφίνια του Ατλαντικού, τα λεγόμενα Stenella frontalis, στις Αζόρες του Ατλαντικού Ωκεανού, στην Πορτογαλία.
Η Groupama με αρχηγό Franck Cammas της Γαλλίας ακολουθούμενος από ένα “στόλο” θεατών, στην αρχή του διαγωνιστικού γύρου 9 της Volvo Ocean Race, ξεκινώντας από τη Γαλλία με προορισμό την Ιρλανδία, την 1η Ιουλίου 2012.