Skip to main content

Τα παιχνίδια αποτελούσαν ανέκαθεν ένα χώρο ισχυρού ανταγωνισμού. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία εξελίχθηκαν πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, έως τα σημερινά επίπεδα των διαδικτυακών παιχνιδιών. Η εμπορευματοποίηση των πάντων γύρω μας οδήγησε και το συγκεκριμένο κλάδο σε τουρνουά και ανταγωνιστικές εκδηλώσεις επαγγελματιών. Από το Doom έως το Dota και πολλά άλλα νέα παιχνίδια σήμερα, οι επιτυχίες έρχονται από επαγγελματίες που εξασκούνται και συμμετέχουν σε αγώνες ως πραγματικοί αθλητές.

Στη συνέχεια θα δούμε κάποιους από τους πιο γνωστούς gamers. Αυτοί έχουν γράψει ιστορία με τις επιτυχίες, αλλά και με την προσωπική ζωή τους, η οποία πολλές φορές πήρε συναρπαστική εξέλιξη. Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτούς τους σύγχρονους gamers με οποιονδήποτε άλλο αθλητή.

Dennis Fong 

Ο Dennis «Thresh» Fong έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος gamer της σύγχρονης εποχής. Πρόκειται για έναν Αμερικανό κινεζικής καταγωγής, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο. Ασχολήθηκε με το Doom και το Quake, τα οποία υπήρξαν ουσιαστικά τα πρώτα παιχνίδια που δημιούργησαν την κατηγορία των e-sports. Ο Dennis ξεκίνησε το 1993 τις επιτυχίες του σε ηλικία μόλις 16 ετών.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε το 1997 στο τουρνουά Red Annihilation όπου ο Fang εντυπωσίασε με την απόδοσή του, κερδίζοντας το τουρνουά στο Quake. Μάλιστα, στον τελικό διέλυσε κυριολεκτικά τον αντίπαλό του με σκορ 14 με -1. Σήμερα είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας έχοντας δημιουργήσει λογισμικό αποστολής μηνυμάτων και κοινωνικά δίκτυα με τις εταιρείες του που σήμερα αξίζουν εκατομμύρια.

Lex Vildhuis 

Ο Lex Vildhuis ήρθε σε επαφή με τα βιντεοπαιχνίδια σε πολύ νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε την καριέρα του στα βιντεοπαιχνίδια ως παίκτης του Starcraft όπου είχε τις πρώτες επιτυχίες. Ωστόσο, ήταν το διαδικτυακό και το πραγματικό πόκερ εκείνο που έκανε το άστρο του να λάμψει περισσότερο. Σύντομα ο Lex Vildhuis έγινε πολύ επιτυχημένος παίκτης με τη συμμετοχή τους σε μια ομάδα επαγγελματιών, ενώ θεωρείται ένας πολύ γνωστός streamer στο πόκερ με χιλιάδες ακόλουθους.

Το πόκερ συγκαταλέγεται και αυτό στα παιχνίδια της ψηφιακής εποχής αν και μπορεί κανείς να παίξει και σε πραγματικά τραπέζια. O Lex Vildhuis αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία και στις δύο περιπτώσεις, όμως το γεγονός πως είναι επιτυχημένος streamer στο Twitch, στο Discord και στο YouTube, αλλά και λόγω της προϊστορίας του στο Starcraft, έχει κάνει τους περισσότερους να τον συνδέσουν με το ηλεκτρονικό πόκερ.

Manuel Scenkhuizen 

Ο συγκεκριμένος είναι ένας επαγγελματίας Ολλανδός παίκτης, ο οποίος έχει δείξει το μεγάλο ταλέντο του στο Warcraft. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται μύθος και ανάμεσα στους 2-3 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Κέρδισε το πρώτο του τουρνουά σε ηλικία 17 ετών και έγινε επικεφαλής της ομάδας 4Kings. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα στον χώρο των esports που γνώρισε τόση μεγάλη επιτυχία και αναγνωρισιμότητα. Ο Manuel έδειξε το ταλέντο του και στο Starcraft, ενώ συνολικά κατέκτησε περισσότερα από 30 χρυσά μετάλλια σε μεγάλα τουρνουά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 6 παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο Manuel Scenkhuizen θεωρείται ο κορυφαίος δυτικός παίκτης, σπάζοντας την παντοδυναμία των Νοτιοκορεατών και Κινέζων παικτών, που κυριαρχούν στον τομέα των esports. Ο Ολλανδός, πάντως, είναι γνωστός και για τον οξύθυμο χαρακτήρα του και τις κόντρες του με άλλους παίκτες. Μάλιστα μια τέτοια κόντρα αποτέλεσε αφορμή για το ντοκιμαντέρ «Beyond the Game» που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των esports.

Lee Young Ho 

Αναφέραμε ήδη ότι οι Νοτιοκορεάτες παίκτες είναι εξαιρετικοί στον τομέα των esports. Δεν υπάρχει σίγουρα πιο χαρακτηριστική περίπτωση από αυτή του Lee Young Ho, ο οποίος έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στο Starcraft. Ο Lee έχει κερδίσει συνολικά στην καριέρα του περισσότερα από 400.000 δολάρια. Φυσικά τα κέρδη του από τον χώρο των esports είναι πολλαπλάσια, καθώς στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές από συμβόλαια και χορηγίες.

O Lee Young Ho με το ψευδώνυμο flash δεν είναι απλά γνωστός για τις επιτυχίες του και την μακρά του πορεία στον επαγγελματικό χώρο των esports, αλλά και για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό νικών του που φτάνει το 70%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην ιστορία των esports. Η συμμετοχή του και η παρουσία του στα τουρνουά είναι ξεχωριστή και για αυτό πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει και με άλλα ψευδώνυμα, όπως «Final Boss» και «The Ultimate Weapon» μεταξύ άλλων.

Lim Yo Hwan 

Άλλος ένας Νοτιοκορεάτης βρίσκεται στη λίστα με τους κορυφαίους. O Lim Yo Hwan αποτελεί μια μοναδική περίπτωση και χαρακτηρίζεται ως ο Μάικλ Τζόρνταν στον χώρο του gaming. Οι επιτυχίες του στο Starcraft είναι πολυάριθμες, ενώ και ο κόσμος που τον αγάπησε και τον παρακολουθούσε σε κάθε διοργάνωση ήταν μεγάλος. Έφτασε το πρώτο του μεγάλο τουρνουά το 1999. Στην εποχή του υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο αξίας $180.000, που ήταν φυσικά το μεγαλύτερο μέχρι τότε. Έγινε σύμβολο στο χώρο του Starcraft, αλλά και γενικότερα στον χώρο του gaming.

Ο Lim Yo Hwan πέρα από θρύλος ως παίκτης βοήθησε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των esports. Ήταν ο ίδιος, ουσιαστικά, που μετέτρεψε το χώρο από μια συγκέντρωση κάποιων μανιωδών οπαδών των βιντεοπαιχνιδιών, σε αθλητικά θεάματα και σε ένα προϊόν αξίας πολλών εκατομμυρίων.