Τι προβλήματα υγείας μπορεί να δημιουργήσει το ροχαλητό σου;

0
485

Αν υποφέρεις από ροχαλητό τότε πρέπει να ξέρεις πως ίσως να μην τόσο αθώο όσο νομίζεις, αφού πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια ύπνου, μια δυσλειτουργία στην αναπνοή ενώ κοιμάσαι. Σύμφωνα με το American Academy of Sleep Medicine, το 24% των αντρών που ροχαλίζουν, έχουν εμφανίσει συμπτώματα άπνοιας ύπνου. Ακόμη χειρότερα όμως, το 80 με 90% των περιπτώσεων δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα τους.

 

Κρύα πόδια: Τι δείχνουν για την υγεία του άντρα;

Το ροχαλητό όμως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την καθημερινότητα σου δημιουργώντας πολλά ακόμη προβλήματα. Δες παρακάτω ποιο αναλυτικά.

 

1. Ξυπνάς με πονοκεφάλους

Οι ημικρανίες αποτελούν σίγουρα έναν δυσάρεστο τρόπο να ξεκινήσεις την μέρα σου. Αν υποφέρεις όμως από άπνοια ύπνου, τείνεις 3 με 4 φορές περισσότερο να ξυπνάς το πρωί με πονοκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Νορβηγία. Η άπνοια ύπνου δυσκολεύει τον οργανισμό σου να αναπνεύσει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται ενώ κοιμάσαι, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία σου να διαστέλλονται μέσα στον εγκέφαλο σου, χτυπώντας δυνατά και δημιουργώντας ημικρανίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, είναι να πάρεις καθαρό αέρα. Αν κοιμάσαι στο πλάι για να βελτιώσεις την ροή του αέρα και εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις πρόβλημα, τότε συμβουλέψου έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή έναν ειδικό ύπνου, μήπως μπορούν να σου δώσουν κάποια ειδική συσκευή στόματος για τον ύπνο, διατηρώντας το σαγόνι και τη γλώσσα σου στη σωστή θέση όσο κοιμάσαι.

 

2. Αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό

Σύμφωνα με μια έρευνα από την Κίνα, το 26% των περιπτώσεων με ροχαλητό τείνουν να παθαίνουν εγκεφαλικό. Οι ερευνητές, πιστεύουν πως η πλάκα που δημιουργείται μέσα στις αρτηρίες μπορεί να παίζει βασικό ρόλο στο έντονο ροχαλητό και στο εγκεφαλικό. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ροχαλίζουν τείνουν να είναι περισσότερο υπέρβαροι από τους υπόλοιπους και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για εγκεφαλικό.

 

3. Ξεθωριάζει η μνήμη σου

 Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη Νευρολογίας, το περιορισμένο οξυγόνο δημιουργεί μια ομίχλη στον εγκέφαλο σου, με αποτέλεσμα το έντονο ροχαλητό να αποδυναμώνει την μνήμη σου 10 χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν ροχαλίζουν. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η δυσλειτουργία αναπνοής μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ένα υγρό του εγκεφάλου που βοηθάει στην φυσιολογική ροή του αίματος και τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι έρευνες επίσης δείχνουν, πως αν θεραπεύσεις το ροχαλητό σου, μπορείς να βελτιώσεις τα επίπεδα του υγρού του εγκεφάλου, διότι όπως έδειξαν οι έρευνες, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν βοηθήματα για την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, βελτίωσαν σημαντικά τη μνήμη τους.

 

4. Αυξάνονται οι πιθανότητες για κατάθλιψη

Περίπου το 50% των ανθρώπων που ροχαλίζουν, έχουν παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η άπνοια ύπνου μπορεί να ευθύνεται για την κατάθλιψη αλλά και το αντίθετο, διότι όταν η διάθεση σου είναι σε άσχημη κατάσταση, οι χημικές ουσίες του οργανισμού σου μεταβάλλονται, με αποτέλεσμα να διαταράζεται ο ύπνος σου και να αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση άπνοιας.

Την ίδια στιγμή όμως, η άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη εξαιτίας της έλλειψης και κακής ποιότητας ύπνου. Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα σου, φρόντισε να εντάξεις τη γυμναστική στη καθημερινότητα σου. Κάνε γυμναστική 3 φορές τη βδομάδα για να περιορίσεις τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 19%.

 

5. Μειώνεται η σεξουαλική σου επιθυμία

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, οι άντρες που ροχαλίζουν έντονα, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης συγκριτικά με τους υπόλοιπους που κάνουν ένα φυσιολογικό ύπνο.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού μειώνεται αισθητά εξαιτίας του ροχαλητού, διότι ο περιορισμένος ύπνος μειώνει σημαντικά την σεξουαλική επιθυμία. Αν η σύντροφος σου παραπονιέται πως μένει άυπνη εξαιτίας του ροχαλητού σου, φρόντισε να επισκεφτείς κάποιον ειδικό για να καταπολεμήσεις το πρόβλημα σου και να επαναφέρεις την σεξουαλικότητα της σχέσης σου.

 

3 Ενοχλητικά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν οι αμυγδαλές σου!