Τι δείχνει το χρώμα των ματιών σου για την υγεία σου;

0
1214

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής αφού αντανακλούν την συναισθηματική σου κατάσταση, αλλά όχι μόνο. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μπορούν να σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία σου, όπως τις πιθανότητες να εμφανίσεις ορισμένες ασθένειες.

 

Πόνος στη μέση και στο χέρι! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτούς τους δύο πόνους!

Τι λέει λοιπόν το χρώμα της ίριδας του ματιού σου για την υγεία σου;

Καστανά και μελί μάτια

Όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα μάτια σου, τόσο μεγαλύτερη είναι η φυσική σου προστασία από τις ακτίνες UV, σύμφωνα με τον οφθαλμολόγο Ivan Schwab. Εννοείται πως αυτό δεν σε απαλάσσει από την υποχρέωση σου να βάζεις αντηλιακό, απλώς μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο στα μάτια, στο δέρμα ή άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις όπως καταρράκτη. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα του American Pain Society (APS), σε κάνει περισσότερο ευάλωτο στον πόνο και στο άγχος σε σχέση με τους άντρες που έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μάτια, αλλά ταυτόχρονα ελαττώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις λεύκη, μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες στο δέρμα και τα μαλλιά. 

Πράσινα μάτια

Σύμφωνα με το APS, οι άντρες με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στον πόνο και να μην εμφανίσουν έντονο άγχος ή κατάθλιψη.  Επιπλέον, το πράσινο χρώμα σχετίζεται με χαμηλότερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, και συνεπώς με μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσεις μελάνωμα στο μάτι.

Μπλε μάτια

Για τα μπλε μάτια ισχύει πάνω κάτω ό,τι είπαμε και για τα πράσινα μάτια. Μια νέα έρευνα όμως δείχνει ότι οι άντρες με μπλε μάτια μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εξάρτηση από το αλκοόλ.

Πως μπορεί η διατροφή σου να επηρεάζει τον ύπνο σου;