Πώς να καταπολεμήσετε τους μύκητες στα πόδια!

0
856

Οι μύκητες είναι ανθρωπόφιλα δερματόφυτα και ένα νόσημα που ταλαιπωρεί πολλούς και παρά τις θεραπείες, επανεμφανίζονται συνεχώς.

Οι πιο συνηθισμένοι μύκητες που προσβάλλουν τα πόδια μας είναι το Trichophyton rubrum και το Trichophyton interdigitale. Το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους είναι η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε όταν φοράμε κλειστά ή μη αεριζόμενα παπούτσια για πολλές ώρες. Συχνά θύματα της πάθησης είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα στενά μεσοδακτύλια διαστήματα, αλλά και οι αθλητές, που ιδρώνουν πάρα πολύ.

Υπάρχουν τρία είδη μυκήτων των ποδιών:

Το πιο κοινό είδος είναι εκείνο που προσβάλλει το μεσοδακτύλιο διάστημα κι εκδηλώνεται με φαγούρα, ρωγμές στο δέρμα ή και πόνο, ενώ παρατηρείται λευκότερο χρώμα δέρματος στα εν λόγω σημεία, τα οποία ξεφλουδίζουν. Μπορεί να επεκταθεί και κάτω από τα δάχτυλα, αλλά για να τον αντιμετωπίσουμε πρέπει να προσέξουμε να στεγνώνουμε καλά τα πόδια μας μετά το μπάνιο, να αλλάζουμε συχνά κάλτσες, να χρησιμοποιούμε πούδρες που ρουφούν τον ιδρώτα και όταν μπορούμε, να φοράμε ανοιχτά παπούτσια.

Επίσης, ένας άλλος μύκητας είναι ο υπερκερατωσικός, που προκαλεί ξεφλούδισμα και κοκκίνισμα κάτω από τα δάχτυλα και το πέλμα.Το δέρμα ξεραίνεται, εμφανίζει λεπιδώδη μορφή ή ακόμα και ρωγμές.

Τέλος, υπάρχει και ένας μύκητας που εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι, με τη μορφή φουσκαλών που ξεραίνονται και ξαναβγαίνουν, προκαλεί έντονη φαγούρα και μοιάζει με έκζεμα.

Οι μύκητες ευθύνονται για τη δυσοσμία των ποδιών μας, ενώ με την κατάλληλη τοπική αγωγή των απαραίτητων αντισηπτικών κρεμών, τζελ, πούδρας για καθημερινή χρήση, μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε πιο προχωρημένη περίπτωση, μαζί με την τοπική αγωγή απαιτείται και η λήψη αντιμυκητιασικών χαπιών.