Οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα σε κοινωνίες με ίσα δικαιώματα για τα δύο φύλα!

0
1823

«Οι κοινωνίες που είναι πιο αποτελεσματικές στην εξίσωση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων έχουν πολίτες που κοιμούνται καλύτερα»

 

Τα ζευγάρια που ζουν σε χώρες όπου υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα των φύλων είναι πιθανό να κοιμηθούν καλύτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 14.000 άτομα σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, και τα δύο φύλα ωφελούνται από καλύτερο ύπνο σε χώρες όπου οι άνδρες αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στη φροντίδα των παιδιών και οι γυναίκες έχουν θέσεις εργασίας υψηλής ισχύος.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα κοινωνιολόγων στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η οποία ανέλυσε στοιχεία από τον δείκτη χειραφέτησης των φύλων των Ηνωμένων Εθνών και στοιχεία σχετικά με την αναφερθείσα ποιότητα ύπνου από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα.

 

Η Βρετανία κατατάσσεται μόλις πάνω από το μέσο όρο στον δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των γυναικών σε ανώτερους ρόλους και το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 14% των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 20% των γυναικών πάσχουν από ανήσυχο ύπνο

Η Νορβηγία κατέχει την υψηλότερη θέση στον δείκτη, με μόλις το 3% των ανδρών και το 9% των γυναικών που ανέφεραν ανήσυχο ύπνο.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία χαρακτηρίστηκε χαμηλότερη, με τα επίπεδα διαταραχής του ύπνου να αυξάνονται στο 16% για τους άνδρες και το 22% για τις γυναίκες.

 

Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να εξηγήσουμε τη σύνδεση, η συγγραφέας Leah Ruppannear πιστεύει ότι μπορεί να είναι η ισότητα των φύλων μειώνοντας τις πιέσεις και τις ανησυχίες στις οικογένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές του ύπνου.

Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ύπνος των γυναικών ήταν πιο πιθανό να διαταραχθεί από τα μικρά παιδιά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις ενώ ο ύπνος των ανδρών ήταν πιο πιθανό να επηρεαστεί από τις απαιτήσεις στο χώρο εργασίας και τις ανησυχίες για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Όταν οι ευθύνες αυτές κατανέμονται πιο ομοιόμορφα στα έθνη που εξουσιοδοτούν τις γυναίκες, η Ruppannear προτείνει ότι και τα δύο φύλα μπορούν να ωφεληθούν από τον καλύτερο ποιοτικό ύπνο ως αποτέλεσμα.

“Καθώς οι περισσότερες οικογένειες εξισορροπούν την εργασία και τις οικογενειακές απαιτήσεις, το ποιος έχει το δικαίωμα σε ξεκούραστο ύπνο είναι κάτι πολύ σημαντικό”.

 

«Το φύλο, ένας σημαντικός παράγοντας της καθημερινότητάς μας, διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στο ποιος αναλαμβάνει να φροντίσει ένα βρέφος καθώς και ποιου διαταράσσεται ο ύπνος ανησυχώντας για τα οιονομικά της οικογένειας

“Οι κοινωνίες που είναι πιο αποτελεσματικές στο να εξισώνουν τις οικονομικές και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων έχουν πολίτες που κοιμούνται καλύτερα.

“Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι μια ολοκληρωμένη διάσταση στην υγεία και την ευημερία, το οικονομικό, υγειονομικό και κοινωνικό όφελος της καλής ανάπαυσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ας συνεργαστούμε λοιπόν για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε καλύτερα. “