Καλή η γραβάτα αλλά…μήπως κάνει κακό στην υγεία;

0
1955

Ο συγγραφέας Ραμόν ντελ Βάγιε-Ινκλάνείπε ότι η γραβάτα ήταν “η θηλιά της πιο φρικτής δουλείας“. Παρόλο που για πολλούς το αξεσουάρ αυτό θεωρείται σύμβολο κομψότητας, υπάρχουν και πολλά άλλα που έχουν αποκαλυφθεί ενάντια στη χρήση του. Μέχρι σήμερα, οι λόγοι αυτής της εξέγερσης είναι αισθητικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και λόγοι που κάνουν τη γραβάτα..επικίνδυνη για λόγους που σχετίζονται με την υγεία.

 

Μια μελέτη που διεξήχθη από το νοσοκομείο Schleswig-Holstein στη Γερμανία έδειξε ότι η γραβάτα που έχει δεθεί με σφιχτό κόμπο μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, πραγματοποίησαν ένα πείραμα με υγιή αρσενικά, τα μισά από τα οποία τους ζήτησαν να φορούν δεσμούς και τα υπόλοιπα όχι. Στη συνέχεια, μέσω μαγνητικών συντονισμών διαπίστωσαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας έλαβαν 7,5% λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο, Το ποσοστό δεν είναι αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί να επηρεάσει στιγμιαία τη γνωστική λειτουργία. Εν πάση περιπτώσει, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποκαλύπτει πιθανούς κινδύνους για την υγεία που απορρέουν από τη χρήση της ισοπαλίας.

 

Το 2003, μια άλλη έρευνα του νοσοκομείου Eye and Ear της Νέας Υόρκης του Mount Sinai, Νέα Υόρκη, αποκάλυψε ότι η σφιγμένη γραβάτα αυξάνει την πίεση στα μάτια, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες γλαυκώματος. Οι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη χρήση με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης.

 

Έτσι από δω και πέρα να ξέρετε: εάν φοράτε γραβάτα, θα πρέπει να χαλαρώνετε τον κόμπο της μια στο τόσο…η πρόληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

 

 

02ea7f6d65574973acdc39ba9a3875c6.jpg