Η δίαιτα της εφηβείας, το αλκοόλ και το κάπνισμα

0
1834

Ενώ το να δείχνεις λεπτός και να έχεις γραμμωμένη σιλουέτα είναι στην μόδα, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών στην εφηβεία, η εκ προθέσεως απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταράξεως της υγείας. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό περιλαμβάνει το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την απώλεια πρωινού.

 

Οι έφηβοι που κάνουν δίαιτα είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να παραλείπουν το πρωινό και 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από όσους δεν ήταν σε δίαιτα.

 

Η κύρια συγγραφέας της εν λόγω έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, η Amanda Raffoul, δήλωσε: “Οι μετα-εφηβικές αλλαγές συχνά οδηγούν σε αύξηση βάρους μεταξύ των κοριτσιών και υπάρχει απίστευτη πίεση από τα κοινωνικά μέσα για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν το ιδανικό σώμα”.

 

Προσέθεσε ότι η σκόπιμη απώλεια βάρους δεν είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνουμε, ειδικά μεταξύ αυτού του πληθυσμού. “Είναι πολύ πιθανό ότι οι καλές πρωτοβουλίες που προωθούν τη δίαιτα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αντίθετα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία σε γενικές γραμμές και όχι μόνο να γνωρίζουμε το βάρος μας “, εξηγεί ο συγγραφέας.

breakfast_heraldsun-1527860981.jpg

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Καναδική Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας και συμπεριέλαβε στοιχεία από 3.300 κορίτσια γυμνασίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τα κορίτσια που δεν έκαναν δίαιτα κατά τη στιγμή της αρχικής συλλογής δεδομένων, όσοι έκαναν δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε μία ή περισσότερες σμήνη “ομάδες” επικίνδυνης συμπεριφοράς, τρία χρόνια αργότερα.

 

“Η σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και τις άλλες συμπεριφορές που απειλούν την υγεία είναι ανησυχητική, καθώς το 70% των κοριτσιών ανέφερε κάποια δίαιτα σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των τριών ετών”, πρόσθεσε η Raffoul. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση της τροφής και οι επιπτώσεις του γίνονται αισθητές περισσότερο εάν δεν καταναλώνεται σε συνδυασμό με φαγητό, κάτι που μπορεί να επιθυμούν ιδιαίτερα οι έφηβες, αναφέρουν οι ερευνητές. Το αλκοόλ έχει επίσης ως αποτέλεσμα να καταστέλλει τη μνήμη και να επιτρέπει στο έφηβο κορίτσι να ξεφύγει από το άγχος που βιώνει και να το αποσπάσει από το να σκέφτεται τον εαυτό του αρνητικά. 

 

Σύμφωνα με μία άλλη καθηγήτρια του πανεπιστημίου, τη Sharon Kirkpatrick, η μελέτη εξετάζει τους σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία “συμπεριλαμβανομένων των συμπεριφορών και της πληθώρας των επιρροών πάνω τους, σε συνδυασμό”.

 

Η Sharon κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις και να προβλέψουμε και να παρακολουθήσουμε τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα μόνο με την κατανόηση των σύνθετων τρόπων αλληλεπίδρασης αυτών των παραγόντων.

“Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία ως σύνολο και όχι στο βάρος ως δείκτη υγείας”.