8+1 τρόποι με τους οποίους βλάπτουμε τα δόντια μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε

0
831

Tα δόντια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εμφάνισής μας, αλλά και της υγείας μας. Μήπως τα φθείρεις χωρίς να το καταλαβαίνεις;

-Boυρτσίζεις τα δόντια σου μετά το πρωινό

Θα πρέπει να τα βουρτσίζεις  αμέσως μόλις ξυπνάς για να απομακρύνεις τα βακτήρια που έχουν σχηματιστεί μέσα στο στόμα σου. Στη συνέχεια, αφού έχεις φάει πρωινό, ξέπλυνέ τα με στοματικό διάλυμα φθορίου.

Aύξησε πανεύκολα το μεταβολισμό σου!

-Τα ξεπλένεις με νερό μετά το βούρτσισμα

Έτσι ξεπλένεις το φθόριο από την οδοντόκρεμα που είναι καλό για τα δόντια σου και βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Απλά φτύσε την περίσσεια οδοντόκρεμα.

-Βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό

Θα πρέπει να περιμένεις 30 με 40 λεπτά για να επιτρέψεις στο σάλιο να εξουδετερώσει φυσικά το χαμηλό pH του στόματος που προκαλείται από τα τρόφιμα και τα ποτά πριν το βούρτσισμα. Αν βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως, το οξύ στο στόμα τρίβεται στα δόντια και προκαλεί τη διάβρωση και την απώλεια του σμάλτου των δοντιών, καθιστώντας τα δόντια ευαίσθητα και πιο αδύναμα με την πάροδο του χρόνου.

-Χρησιμοποιείς σκληρή οδοντόβουρτσα

Να χρησιμοποιείς πάντα μια μεσαία/μαλακή οδοντόβουρτσα, διότι είναι πολύ πιο φιλικές προς τα δόντια σου. Χρησιμοποιώντας μια σκληρή οδοντόβουρτσα θα βλάψεις τα ούλα, επιφάνεια της ρίζας και το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

-Το τσιμπολόγημα

Το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων είναι κακό για τα δόντια σου, καθώς αυξάνει την επαφή που έχει η τροφή με αυτά, προκαλώντας  οδοντική πλάκα που οδηγεί σε κοιλότητες. Εάν πρέπει να έχεις ένα σνακ, προτίμησε τα ωμά λαχανικά που βοηθούν να καθαρίσουν τα δόντια σου με φυσικό τρόπο, ή τους ανάλατους ξηρούς καρπούς καθώς είναι γεμάτοι από ασβέστιο και βιταμίνη D που βοηθούν  τα δόντια και τα ούλα σου να μείνουν υγιή.

-Χρησιμοποιείς τα δόντια σου ως ανοιχτήρι μπουκαλιών

Το να ανοίγεις ένα μπουκάλι, πακέτο πατατάκια ή οτιδήποτε άλλο με τα δόντια σου μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο και είναι πιθανό να χάσεις ένα δόντι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να κρατήσεις το δόντι που λείπει στο γάλα έως ότου μπορέσεις να ζητήσεις επείγουσα οδοντιατρική εργασία.

-Πίνεις σκούρα  ποτά

Τα πιο σκούρου χρώματος ποτά, όπως το ρούμι, μπορούν να βλάψουν και να διαβρώσουν τα δόντια σου καθώς έχουν χαμηλότερο pH, άρα είναι πιο όξινα.

-Καταβροχθίζεις τα αναψυκτικά

Δεν είναι μόνο τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τα δόντια σου, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών. Αν πίνεις ανθρακούχα ποτά, να τα πίνεις με καλαμάκι για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή της ζάχαρη με τα δόντια σου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά θέματα. Επίσης, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μετά τα ποτά βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα.

-Κάνεις χρήση οδοντικού νήματος μετά το βούρτσισμα

Να χρησιμοποιείς το νήμα πριν το βούρτισμα  για να απομακρύνει τυχόν υπολείμματα τροφών, λειτουργώντας σαν πρόπλυση για τα δόντια.

Το “κόλπο” του πρωινού ντους για περισσότερη ενέργεια στη στιγμή