Home Fitness Υγεία 7 Προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη ύπνου στον οργανισμό σου!

7 Προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη ύπνου στον οργανισμό σου!

Είναι ένα βράδυ καθημερινής και θέλεις απεγνωσμένα να πας για ύπνο μια απόλυτα λογική ώρα, αλλά στη συνέχεια, όσο γλυκός και αν φαντάζει στον ορίζοντα ο ύπνος που έχεις ονειρευτεί, το όλο πρόγραμμα σου βγαίνει εκτός τροχιάς. Ίσως είναι μια σειρά στην τηλεόραση που έχεις βάλει στόχο να την τελειώσεις μέσα σε μια νύχτα, ή ίσως είναι ένας φίλος που θέλει απεγνωσμένα να βγείτε έξω από το σπίτι στις 11 το βράδυ μιας Δευτέρας, για να πιείτε και να ξεχάσει τον χωρισμό του.

 

Μεγαλύτερης διάρκειας και πιο σκληρή στύση με 4 απλά βήματα!

Όποια και αν είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζεις, συνήθως καταλήγεις να φτάνεις στη δουλειά σου την επόμενη μέρα, πνίγοντας τον πόνο σου με 10 κούπες καφέ και μετρώντας τα δευτερόλεπτα που θα γυρίσεις πίσω στο σπίτι σου για να λιποθυμήσεις.

Μην ανησυχείς όμως, δεν υπάρχει  λόγος να ντρέπεσαι. Όλοι μας έχουμε βιώσει μερικές απρόσμενες κουραστικές νύχτες μέσα στη βδομάδα μας. Το πρόβλημα όμως μπορεί να μεγαλώσει ραγδαία αν η έλλειψη ύπνου σου γίνει μια καθημερινή συνήθεια. Διότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σου και να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα στην υγεία σου, και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στις μόνιμες μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια σου.

Δες παρακάτω μερικές από τις πολλές παρενέργειες που μπορεί να αποκτήσεις εαν δεν συμπληρώνεις καθημερινά ένα 8ωρο βραδινού ύπνου!

 

Δερματικά προβλήματα

Δεν είναι άγνωστο το γεγονός πως την επόμενη μέρα μετά από ένα ξενύχτι δεν δείχνεις 100% φρέσκος και ανανεωμένος. Όσο περισσότερο όμως στερείς από τον οργανισμό σου την ξεκούραση και την αναζωογόνηση, τόσο περισσότερες και πιο μόνιμες παρενέργειες έχεις να αντιμετωπίσεις. Για παράδειγμα τα άτομα εκείνα που δεν κοιμούνται αρκετά, αυξάνουν τις πιθανότητες να γεράσουν πολύ πιο γρήγορα, διότι κατά τη διάρκεια ύπνου το κολλαγόνο και οι πρωτεΐνες του οργανισμού αναπλάθουν το δέρμα και ενισχύουν την ελαστικότητα του.  Επίσης η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ακμής, αφού ο ύπνος βοηθάει στην εξισορρόπηση της φυσικής υγρασίας του δέρματος. Και κανένα καλλυντικό προϊόν δεν πρόκειται να καλυτερέψει την κατάσταση!

 

Μείωση επιθυμίας για σεξ

Και όμως καλά διάβασες. Η έλλειψη ύπνου για μεγάλο διάστημα μπορεί να σου μειώσει την επιθυμία για σεξ, πράγμα που ίσως δύσκολα μπορούσες να αντιληφτείς όταν ήσουν μικρότερος. Η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό σου να παράγει λιγότερη τεστοστερόνη από αυτή που χρειάζεται για να μπορέσεις να κάνεις σεξ. Και την τεστοστερόνη σου μπορείς να την ανεβάσεις φυσιολογικά μόνο με έναν βαθύ ύπνο!

 

Αραίωση μαλλιών

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της τριχόπτωσης. Αυτό συμβαίνει, επειδή η έλλειψη ύπνου και το άγχος που συνδέεται μαζί με αυτό, επηρεάζει τα επίπεδα τον ορμονών στον οργανισμό σου, επιδεινώνοντας την τριχόπτωση στους άντρες που είναι πιο επιρρεπείς. Και δυστυχώς όπως πολλές μελέτες δείχνουν, οι μισοί σχεδόν άντρες έχουν τη τάση να εμφανίσουν φαλάκρα.

 

Επηρεάζει τα κιλά σου

Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, το πιο πιθανόν είναι να μην τρως και σωστά και να έχεις περισσότερο λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιά σου, αφού όπως αποδεικνύεται ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των δυο ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη σου. Αυτές οι ορμόνες, ονομάζονται γκρελίνη και λεπτίνη όπου η πρώτη ενημερώνει τον εγκέφαλο σου όταν πεινάει και η δεύτερη όταν δεν πεινάει. Στα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά, έχει αποδειχτεί από τους επιστήμονες πως αυξάνεται η γκρελίνη και μειώνεται η λεπτίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λιγούρες τους και να ανοίγει η όρεξη τους. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε μια δίαιτα, σωστά;

Καταστρέφει την μνήμη σου

Σύμφωνα με το Royal Society For Public Health, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει δραστικά την μνήμη σου, αφού τη νύχτα ο εγκέφαλος σου μετατρέπει της τωρινές αναμνήσεις σε μόνιμες.

 

Δεν βλέπεις αποτέλεσμα με τη γυμναστική σου

Ξέρεις τι άλλο σου συμβαίνει όταν δεν κοιμάσαι; Όλες αυτές οι ώρες που ξοδεύεις στο γυμναστήριο να κάνεις κοιλιακούς και να σηκώνεις βάρη για να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο σώμα και να μεγαλώσεις τους μύες σου, πάνε χαμένες αν δεν κοιμάσαι σωστά. Διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνεται η μυϊκή μάζα του σώματος σου.

 

Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες

Η έλλειψη ύπνου εκτός από όλα τα παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως διαβήτη, έμφραγμα, εγκεφαλικό και θάνατο. Οπότε φρόντισε να κοιμάσαι όσο πιο σωστά γίνεται για να αποκτήσεις μια υγιή και μεγάλη ζωή!

 

Ψυχική Υγεία: Πως καταλαβαίνεις την διαφορά ανάμεσα στις κρίσεις πανικού και στο χρόνιο άγχος;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ