Home Fitness Υγεία 6 Λόγοι που η δουλειά σου σε παχαίνει και πως να το...

6 Λόγοι που η δουλειά σου σε παχαίνει και πως να το αντιμετωπίσεις!

Η δουλειά όπως αποδεικνύεται ίσως είναι χειρότερη από το κολέγιο όσον αφορά την αύξηση βάρους, αφού σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι δήλωσαν πως πήραν κιλά μόλις ξεκίνησαν να εργάζονται.

 

3 Καλοκαιρινές τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για να προστατέψεις την υγεία σου!

Επομένως για να διατηρήσεις τον συνδυασμό δουλειά-κιλά σε σταθερά επίπεδα, δες παρακάτω τις αιτίες που προκαλούν την αύξηση βάρους καθώς και μερικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

 

1. Οι συνάδελφοι σου φέρνουν συχνά junk food στο γραφείο

Περίπου το 1/3 των υπαλλήλων που κάνουν δίαιτα, δηλώνουν πως οι συνάδελφοι τους είναι κακή επιρροή για εκείνους, αφού τους κάνουν να τρώνε περισσότερο και να επιλέγουν λιγότερο υγιεινές τροφές, με τα πρόχειρα φαγητά και τα γλυκά που φέρνουν καθημερινά στο γραφείο.

Ειδικότερα όταν ένας από τους κολλητούς σου στη δουλειά είναι παχύσαρκος, διπλασιάζεις αυτόματα τις πιθανότητες σου να πάρεις κιλά.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Τείνουμε να τρώμε τη διπλάσια ποσότητα φαγητού, όταν το φαγητό βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο οπτικό μας πεδίο, τονίζει ο Dr. Brian Wansink, συγγραφέας του Slim By Design. Οπότε φρόντισε να κάτσεις σε μια καρέκλα του τραπεζιού η οποία βρίσκεται όσο πιο μακριά γίνεται από εκείνο το κουτί με τα λαχταριστά ντόνατς και άλλαξε την κατεύθυνση που συνηθίζεις να κάνεις για να πας στη τουαλέτα, έτσι ώστε να αποφύγεις τις πιατέλες με τα γλυκά που βρίσκονται στη ρεσεψιόν.

Μια άλλη στρατηγική: Σχεδίασε το πρόγραμμα της διατροφής σου με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορείς να καταναλώσεις κάποιο γλυκό ή φαγητό χωρίς ενοχές μια φορά την εβδομάδα.

Αν αισθανθείς πως συνεχώς στερείσαι όλα τα απολαυστικά φαγητά, τότε μπορεί αργότερα ο οργανισμός σου να οδηγηθεί σε υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

 

2. Τρως μεσημεριανό μαζί με την ομάδα σου

Τρώμε 30% περισσότερο απ΄όσο συνηθίζουμε, όταν πηγαίνουμε για φαγητό με κάποιον άλλο παρέα. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουμε να μιμούμαστε την παραγγελία του διπλανού μας και σπαταλάμε την ώρα μας καθώς μιλάμε, παραγγέλνοντας γλυκό ή τσιμπολογώντας το πιάτο μας ακόμη και αν έχουμε ήδη χορτάσει, με αποτέλεσμα να μην δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που τρώμε και στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Πακετάρισε το γεύμα σου και προσκάλεσε τους συναδέλφους σου να φάτε παρέα από το να φας μόνος σου στο γραφείο, έτσι ώστε να παραμείνεις κοινωνικός καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Obesity, ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που είχαν πακετάρει το φαγητό τους από το σπίτι και είχαν τον έλεγχο των γευμάτων τους μέσα στην ημέρα, έχασαν περισσότερα κιλά (περίπου 18 κιλά σε 12 εβδομάδες), συγκριτικά με εκείνους που είχαν επαναπαυτεί σε άλλες μεθόδους.

Αν βγεις έξω για φαγητό κάνε μια συμφωνία με τους φίλους σου να είστε ελεύθεροι να φάτε χωρίς ενοχές το φαγητό που σας αρέσει μια φορά την εβδομάδα, με τη προϋπόθεση όμως πως όλη την υπόλοιπη βδομάδα θα τρώτε υγιεινά.

 

Σωστή διατροφή για καλή υγεία: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού!

 

3. Το γραφείο σου είναι πολύ κρύο

Πολλά γραφεία έχουν έντονο κλιματιστικό και η αντίδραση του οργανισμού σου για να προσαρμοστεί στις κρύες θερμοκρασίες, είναι να «γεννάει» λίπος για να ζεσταθεί, τονίζει ο Dr. Alan Hedge, ερευνητής του πανεπιστημίου Κορνέλ. Αυτή η τακτική μπορεί να προσθέσει ένα με 2 κιλά στο σώμα σου κάθε χρόνο, ακόμη και αν δεν καταναλώνεις επιπλέον θερμίδες.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Ντύσου για την εξωτερική θερμοκρασία του καιρού και όχι για την εσωτερική και προτίμησε πιο casual look, διότι μια μελέτη ανακάλυψε πως οι υπάλληλοι πως φορούσαν πιο άνετα ρούχα κάνανε 491 βήματα περισσότερο και έκαψαν 25 θερμίδες παραπάνω καθημερινά, συγκριτικά με εκείνους που είχαν επιλέξει να φορέσουν κουστούμι.

 

4. Το γραφείο σου δεν έχει παράθυρο

Έρευνες έχουν ανακαλύψει πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του πόσο βάρος έχει ένας άνθρωπος σε σχέση με το πόσο εκτίθεται στο φυσικό φως της ημέρας καθημερινά, ειδικότερα τις πρωινές ώρες.

Το να εργάζεσαι σε ένα κλειστό γραφείο μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου να πάρει 1,5 κιλό παραπάνω συγκριτικά με τους συναδέλφους σου που απορροφούν τις πρωινές ηλιαχτίδες.

Η θεωρία είναι πως το πρωινό φως διατηρεί το βιολογικό ρολόι της πείνας του οργανισμού σου να χτυπάει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ενώ αν δεν απορροφάς αρκετό φως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης και σε αντίσταση της ινσουλίνης (όπου μπορείς να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος στο σώμα σου παρά να καις τη ζάχαρη).

Πως να το αντιμετωπίσεις

Κάνε μια μεγαλύτερη διαδρομή το πρωί για να πας στο γραφείο, φρόντισε να κάθεσαι κοντά σε παράθυρο όταν έχετε κάποιο meeting ή πετάξου για μια γρήγορα βόλτα πριν το απόγευμα, οτιδήποτε μπορείς να κάνει για να απορροφήσει το σώμα σου το φως του ήλιου τουλάχιστον για 20 λεπτά καθημερινά, είναι καλό για τον οργανισμό σου.

 

Τρως από άγχος

Το ένα τέταρτο των Αμερικανών υπαλλήλων δήλωσαν πως η εργασία τους είναι η βασική αιτία για το άγχος που έχει καταβάλλει τη ζωή τους και η επιρροή του δεν μένει μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο.

Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την όρεξη σου και να οδηγήσει τον οργανισμό σε λιγούρες για ανθυγιεινές λιπαρές τροφές με ζάχαρη μειώνοντας το μεταβολισμό σου και αυξάνοντας το βάρος σου.

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός πως πιθανότατα να μην αφήνεις αυτές τις βλαβερές επιρροές μόνο στο γραφείο, διότι μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανακάλυψε πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα γεύμα με 930 θερμίδες 24 ώρες μετά από μια αγχωτική ημέρα, έκαψαν περίπου 100 θερμίδες λιγότερες συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν αγχωμένοι και είχαν καταναλώσει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Προγραμμάτισε συχνά «αποστασιοποιημένα διαλλείματα», συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι έτσι ώστε να μπορέσεις να διατηρήσεις την ισορροπία του οργανισμού σου και να αναρρώσεις  από αγχωτικές καταστάσεις.

Άκουσε για 10 λεπτά στο κινητό σου έναν οδηγό για διαλογισμό έτσι ώστε να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από το άγχος της στιγμής (το Buddhify είναι ιδανικό) ή βρες άλλες μεθόδους χαλάρωσης που σε κάνουν να ξεχνιέσαι.

Ακόμη και αν είναι μόνο για ένα ή δύο λεπτά, προσπάθησε να κάνεις τέτοια διαλλείματα κάθε μιάμιση ώρα, διότι πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως η συγκέντρωση και η ενέργεια αρχίζουν να μειώνονται μετά από τον συγκεκριμένο χρόνο.

Αν λιγουρεύεσαι πολύ ένα σνακ, δοκίμασε μια πιο υγιεινή παραλλαγή όπως το να φας 2 κομματάκια μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει αποδειχτεί πως μπορεί και μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία ευθύνεται για το άγχος.

 

6. Η ατζέντα σου είναι παραφορτωμένη

Μια αγχωτική δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε ελάχιστο προσωπικό χρόνο, με αποτέλεσμα να σου κλέβει τα καλύτερα όπλα για την αντιμετώπιση του άγχους, που είναι η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική σου.

Μόνος ο ένας στους 5 υπαλλήλους τρώει τακτικά ένα ολοκληρωμένο γεύμα, αφού οι περισσότεροι τείνουν να τρώνε κάτι στα γρήγορα ή να αποφεύγουν όλα τα γεύματα της ημέρας, σύμφωνα με το Right Management.

Ωστόσο, το 45% των συμμετεχόντων της έρευνας, δήλωσαν πως είναι πολύ κουρασμένοι από την δουλειά τους για να μπορέσουν να γυμναστούν μετά και μόνο το 18% των συμμετεχόντων πήγαιναν στο γυμναστήριο ή πήγαιναν μια βόλτα στο διάλλειμα τους.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Σε μέρες που θα ξέρεις πως θα τρέχεις από το ένα γραφείο στο άλλο, ξεκίνα την ημέρα σου με ένα πλούσιο πρωινό. Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε πως με το να τρως τις μισές θερμίδες της ημέρας σου στο πρωινό γεύμα, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις διπλάσιο βάρος από το να καταναλώνεις όλες τις θερμίδες σου στο βραδινό γεύμα.

Στη συνέχεια πακετάρισε σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη για να διατηρήσεις τα επίπεδα του ζαχάρου σε σταθερό επίπεδο ικανοποιώντας την όρεξη κατα τη διάρκεια της ημέρας (όπως για παράδειγμα χούμους, καρότα, βούτυρο από ξηρούς καρπούς με σέλερι, φιλέτο γαλοπούλας με ολικής άλεσης φρυγανιές κλπ.)

Όσον αφορά την άσκηση όταν δεν έχεις πολύ χρόνο, μελέτες έχουν δείξει πως μπορείς να κάψεις έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα μέσω ασκήσεων θερμογένεσης, όπως το να ανεβαίνεις με τις σκάλες και να παρκάρεις μακριά από το γραφείο σου.

Δοκίμασε να βρίσκεσαι συχνά σε ορθοστασία μέσα στη μέρα σου, διότι καις περισσότερες θερμίδες όταν στηρίζεσαι στα πόδια σου παρά όταν στηρίζεσαι στους γλουτούς σου. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις τη προσωπική σου ρουτίνα γυμναστικής όπως το να μένεις σε ορθοστασία για 20 λεπτά και να κάθεσαι για 8 με 10 λεπτά.

Για να μπορέσεις να κινείσαι περισσότερο μέσα στην ημέρα σου, προτίμησε να επιλέγεις να χρησιμοποιείς το φωτοτυπικό στην άλλη μεριά του γραφείου (μερικές εταιρίες μετακινούν τους εξοπλισμούς που χειρίζεται όλο το προσωπικό σε κάποιο κεντρικό σημείο για να κινούνται περισσότερο οι υπάλληλοι) ή πάρε τη πιο μακρινή διαδρομή για την κουζίνα.

 

Διατροφή και Υγεία: Καταπολέμησε το άγχος σου τρώγοντας 4 συνδυασμούς τροφών!

Δείτε επίσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ