4 καφέδες την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!

0
18097

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να αμφισβητούνται τακτικά, αλλά μια νέα μελέτη συνδέει την κατανάλωση καφεΐνης με βελτιωμένη καρδιακή υγεία.

 

 

 

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των καρδιαγγειακών κυττάρων από βλάβες και επίσης να συμβάλλει σε θεραπεία.

 

 

 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην PLOS Biology, οι ερευνητές από το Heinrich-Heine-University και το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική Ιατρική του IUF-Leibniz στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τις αρτηρίες και τις φλέβες. ικανότητα αποκατάστασης από ζημιές.

 

 

 

Οι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση καφέ – ή άλλων ποτών με καφεΐνη – θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από τους νεότερους.

 

 

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η καφεΐνη επάγει την κίνηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p27 σε μιτοχόνδρια, η οποία τελικά οδηγεί στην προστασία των καρδιακών μυϊκών κυττάρων από τον κυτταρικό θάνατο και βοηθά στην αποκατάσταση του καρδιακού μυός.

 

 

 

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ θεωρείται βέλτιστη για τους ανθρώπους.

 

 

 

Στο πείραμα, η καφεΐνη ήταν προστατευτική έναντι καρδιακής βλάβης σε προ-διαβητικά, παχύσαρκα ποντίκια, αλλά και σε ηλικιωμένα.

 

 

 

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ένα νέο τρόπο δράσης για την καφεΐνη, που προάγει την προστασία και την επιδιόρθωση του καρδιακού μυός μέσω της δράσης των μιτοχονδρίων p27”, δήλωσε ο καθηγητής Judith Haendeler.

 

 

 

“Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε καλύτερες στρατηγικές για την προστασία του καρδιακού μυός από βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ ή της καφεΐνης ως πρόσθετου διαιτητικού παράγοντα στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

 

 

 

“Επιπλέον, η ενίσχυση του μιτοχονδριακού p27 θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πιθανή θεραπευτική στρατηγική όχι μόνο στις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και στη βελτίωση της υγείας.”

 

 

 

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής Tim Chico, Καθηγητής Καρδιοαγγειακής Ιατρικής και Επίτιμος Σύμβουλος Καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: “Αυτοί οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p27 είναι σημαντική για την αποκατάσταση μετά από καρδιακή προσβολή σε ποντίκια και ότι η λειτουργία p27 ενισχύεται από την καφεΐνη. Αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές δοκιμές πριν μπορέσουμε να πούμε εάν η καφεΐνη είναι πραγματικά χρήσιμη μετά από καρδιακή προσβολή σε ανθρώπους.

 

 

 

“Υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από κάποιες ασθένειες, πράγμα που εάν επαληθευτεί, αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση της καφεΐνης στην p27.

 

 

 

“Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν περισσότερο καφέ σε απάντηση αυτής της μελέτης, αλλά ότι οι άνθρωποι που πίνουν ήδη καφέ μπορούν να είναι σίγουροι ότι μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία (εφ ‘όσον δεν το χρησιμοποιούν για να πλύνουν ένα τεράστιο muffin, κέικ ή ντόνατ)”.