12 Τρόποι για να κοιμηθείς πιο εύκολα και να νιώθεις περισσότερο ξεκούραστος!

0
2118

Ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου χαλαρώνοντας τον οργανισμό και αποβάλλοντας το καθημερινό άγχος. Αν ανήκεις όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων οι οποίοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη καθημερινή σου ρουτίνα. Το 6 με 10% των ανθρώπων πάσχουν από αϋπνία και η χρόνια έλλειψη του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα ενός ανθρώπου, όπως αλλαγές στη διάθεση, δυσκολία στη συγκέντρωση αλλά και χρόνιες ασθένειες.

 

Οι επιδράσεις από την έλλειψη ύπνου: 7 λόγοι που είναι απαραίτητος για την υγεία μας

 

Δες παρακάτω μερικούς τρόπους για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να καλυτερεύσεις την ζωή σου.

 

1. Μείνε εκτός ρεύματος

Απομακρύνσου από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ και τηλεοράσεις, τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο. Το μπλε φως των οθονών έχει τη τάση να ξαγρυπνάει τον εγκέφαλο σου και να δυσκολεύει τη διαδικασία του ύπνου. Αν θέλεις οπωσδήποτε να μείνεις προσκολλημένος στην οθόνη σου, άλλαξε τον φωτισμό της οθόνης σου με ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει το μπλε φως που βγαίνει από το κινητό σου. Υπάρχουν μερικά application όπως το Twilight για τα Android κινητά και το Night Mode για τα iPhones τα οποία αλλάζουν τον φωτισμό της οθόνης σου και δεν ξαγρυπνούν στον ίδιο βαθμό των εγκέφαλο σου, σίγουρα δεν είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικό όσο με το να το αφήσεις το κινητό στην άκρη και να χαλαρώσεις.

 

2. Βάλε πρόγραμμα

Είναι σημαντικό να έχεις μια ρουτίνα κάθε φορά πριν πέσεις για ύπνο η οποία χαλαρώνει τον οργανισμό σου και σε βοηθάει να κοιμηθείς πολύ πιο εύκολα. Η ρουτίνα αυτή μπορεί να χαλαρώσει το νευρικό σου σύστημα από όλες τις καθημερινές πιέσεις και στρεσογόνες καταστάσεις και να φέρνει τον εγκέφαλο σου σε κατάσταση ύπνου. Ένα ζεστό αρωματικό ντους πριν κοιμηθείς κάθε βράδυ, ή το να διαβάσεις ένα ενδιαφέρον βιβλίο ή να ακούσεις χαλαρωτική μουσική, είναι φυσικοί τρόποι οι οποίοι μπορούν να χαλαρώσουν τον οργανισμό σου και να κοιμηθείς πολύ πιο εύκολα.

 

3. Κρύψε το ρολόι σου

Απομάκρυνε από το οπτικό σου πεδίο όλα εκείνα που σου θυμίζουν πόσο λίγο χρόνος έχει απομείνει μέχρι να ξυπνήσεις το πρωί για τη δουλειά σου. Με το να κοιτάς το ρολόι σου αυξάνεις τα επίπεδα του άγχους σου με αποτέλεσμα να στρεσάρεις τον οργανισμό σου και να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς.

 

4. Βάλε λεβάντα στη κρεβατοκάμαρα σου

Η λεβάντα σε οποιαδήποτε μορφή της και αν είναι, είτε σε λάδι, είτε σε κερί, είτε σε σπρέι ή αρωματικές λοσιόν, έχει αποδειχθεί πως το άρωμα της βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και διατηρεί τη χαλάρωση του οργανισμού για μεγαλύτερη διάρκεια, κάνοντας το πρωινό ξύπνημα πολύ πιο ξεκούραστο.

 

5. Συγκεντρώσου στις αναπνοές σου

Μερικές απλές βασικές τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σου να χαλαρώσει και να αποβάλλει το καθημερινό άγχος. Συγκεντρώσου στις αναπνοές σου χωρίς να προσπαθείς να τις ελέγξεις.

 

Κουρασμένα και κόκκινα μάτια; Μάθε 4 ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να τα ξεκουράζεις!

 

6. Κοιμήσου σε δροσερό δωμάτιο

Ένα πολύ ζεστό δωμάτιο μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό σου να κοιμηθεί, αφού το σώμα σου είναι πολύ θερμό έτσι ώστε να μπορέσει να χαλαρώσει. Μια κρύα θερμοκρασία των 18 με 20 βαθμών είναι ιδανική για το χώρο της κρεβατοκάμαρας σου.

 

7. Κράτα το δωμάτιο σου σκοτεινό

Κάλυψε ή απομάκρυνε οτιδήποτε μπορεί να αφήσει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν μέσα στο δωμάτιο σου, όπως για παράδειγμα οι λάμπες του δρόμου έξω από το σπίτι σου που μπορεί να διαπερνάνε τη κουρτίνα σου ή το φως από τις ειδοποιήσεις του κινητού σου που είναι δίπλα στο κομοδίνο σου. Όλα αυτά μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σου και να ξαγρυπνήσουν τον εγκέφαλο σου. Επέλεξε κουρτίνες που δεν αφήνουν το φως να περάσει ή βάλε ένα μαξιλάρι ή κάποιο μπλουζάκι στα μάτια σου.

Θυμήσου πως το φως έχει τη τάση να ξυπνάει το σώμα σου από την κατάσταση του ύπνου, οπότε όσο λιγότερο είσαι εκτεθειμένος σε φως τις ώρες που κοιμάσαι, τόσο περισσότερο θα βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου.

 

8. Άδραξε την μέρα (μόλις ξυπνήσεις)

Η έκθεση του οργανισμού σου στο φως της ημέρας μετά από περίπου δύο ώρες αφού έχεις ξυπνήσει βοηθάει το βιολογικό σου ρολόι να λειτουργεί έτσι ώστε ο εγκέφαλος σου να έρχεται σε κατάσταση υπνηλίας με το που πέφτει ο ήλιος. Αν δεν μπορείς να βγεις εκτός σπιτιού ή εκτός γραφείου, πήγαινε κοντά σε ένα παράθυρο και απόλαυσε τον ήλιο, ακόμη και η έμμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσει.

 

9. Κράτα τους υπνάκους σου μέχρι 30 λεπτά το πολύ

Αν αισθάνεσαι πως δεν έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και θέλεις να πάρεις έναν υπνάκο το μεσημέρι, προσπάθησε να μην κοιμηθείς περισσότερο από μισή ώρα. Αν κοιμηθείς για πολύ ώρα τις ώρες που δεν θεωρείται βραδινός ύπνος, τότε σίγουρα το βράδυ όταν θελήσεις να πέσεις για ύπνο, θα μείνεις ξάγρυπνος ή θα κάνεις έναν άστατο ύπνο, αφού το βιολογικό σου ρολόι έχει βγει εκτός πορείας.

 

10. Γυμνάσου συχνά

Πιθανότατα να το ακούς συχνά αυτό αλλά αν χρειάζεσαι κίνητρο για να μένεις ενεργός τουλάχιστον 3 μέρες τη βδομάδα για μισή ώρα και παραπάνω θυμήσου πως η φυσική άσκηση βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική άσκηση αυξάνει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα, μια νευροχημική ουσία η οποία απελευθερώνεται με την γυμναστική και βοηθάει στην χαλάρωση του οργανισμού βελτιώνοντας τη διάθεση.

 

11. Μην πίνεις αλκοόλ για να κοιμηθείς

Ένα ή δυο ποτήρια κρασί, μπύρα ή ποτό δεν θα φέρουν και το τέλος του κόσμου. Με το να πίνεις όμως συστηματικά και να το κάνεις μια καθημερινή συνήθεια για να μπορέσεις να κοιμηθείς, στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνεις με αυτό το τρόπο είναι να χειροτερεύεις το πρόβλημα του ύπνου σου. Μπορεί το αλκοόλ να σε βοηθάει στο να κοιμηθείς πιο εύκολα, όσο όμως ο οργανισμός σου μεταβολίζει τις ουσίες του ποτού, το νευρικό σου σύστημα διαταράσσεται με αποτέλεσμα να σε κάνει να ξυπνάς τις πρωινές ώρες γεμάτος στρες από την ορμόνη κορτιζόλη και να μην μπορείς να ξανακλείσεις μάτι. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταπιέζει τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου και γι΄αυτό συνήθως το πρωί της επόμενης ημέρας ξυπνάς με πονοκέφαλο.

 

12. Περιόρισε τη καφεΐνη που καταναλώνεις