Μυϊκή δύναμη: Συμβουλές και μέθοδοι ανάπτυξής της στο γυμναστήριο!

0
1456

«Πόσα σηκώνεις στον πάγκο;» Ίσως είναι η πιο συχνή ερώτηση που σας κάνει κάποιος για να καταλάβει το φυσικό σας επίπεδο. Και δεν έχει άδικο, καθώς οι πιέσεις πάγκου θεωρούνται από πολλούς το στάνταρτ μέτρησης της δύναμης κάποιου αλλά όχι και το μοναδικό.

Η δύναμη είναι μια γενική έννοια με πολλά μέτρα και μορφές, πολλές εκφάνσεις και εξωτερικεύσεις, που σίγουρα δεν μπορούν να προσδιοριστούν με μόνο το πόσα κιλά σηκώνει κανείς στον πάγκο. Πριν δούμε τα είδη σωματικής δύναμης ας δώσουμε έναν γενικό ορισμό για αυτή την μαγική λέξη.

3 Ιδανικές ασκήσεις για να «φουσκώσεις» τα τρικέφαλα σου!

Δύναμη είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επενεργεί σε εξωτερικές δυνάμεις ή στο ίδιο το βάρος του σώματός του, μέσω της μυικής του δραστηριότητας.

Υπάρχουν πολλές  μορφές δύναμης όμως οι βασικές είναι οι παρακάτω: Η αντοχή στην δύναμη, η μέγιστη δύναμη, η ταχυδύναμη και η γενική δύναμη, αλλιώς γνωστή και ως fitness! Ας δούμε κάθε μία τι είναι και ποια η λειτουργία της.

1. Αντοχή στην δύναμη: Είναι η ικανότητα του οργανισμού και του σώματος να αντιστέκεται στην κούραση που προέρχεται απο κινητικές δραστηριότητες μακράς διάρκειας και απαιτούν σχετικά υψηλό ποσοστό δύναμης(πάνω απο 30% της μέγιστης δύναμης).

2. Μέγιστη δύναμη: Είναι η μέγιστη τιμή δύναμης που μπορεί να ασκήσει το νευρομυικό σύστημα ενός ανθρώπου σε μέγιστες με την θέλησή του συστολές.

3. Ταχυδύναμη: Είναι η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν πιο υψηλής τιμής δύναμης στο διαθέσιμο χρόνο (>250 msec) καθώς επίσης και η μεταφορά δύναμης σε ένα όργανο χωρίς χρονικό περιορισμό.

4. Γενικη δύναμη (fitness):  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, fitness είναι η ικανότητα εκτέλεσης μυικού έργου σε ικανοποιητικό βαθμό. Χαρακτηρίζεται γενικά η ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Στην κατεύθυνση αυτή, το fitness περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητας και τα πεδία δραστηριοποίησης του ατόμου.

5 εναλλακτικές ασκήσεις κοιλιακών για σφυρηλατιμένο six-pack!

Μορφές δύναμης και μέθοδοι ανάπτυξής της:

Αντοχή στην δύναμη

Α. Κυκλική προπόνηση:

  • Διαλειμματική,  
  • Διάρκειας

Β. Προπόνηση σε σταθμούς και ενότητες:

  • Χαμηλών εντάσεων,
  • Υψηλών εντάσεων

Μέγιστη δύναμη

Α. Μέθοδος υπερτροφίας

Β. Μέθοδος ενδομυικού συντονισμού

Γ. Μέθοδος μέγιστης δύναμης με έμφαση στην ταχύτητα εκτέλεσης

Δ. Πυραμιδική μέθοδος

Ταχυδύναμη

Α. Μέθοδος των εκρηκτικά εκτελούμενων επαναλήψεων

Β. Πλειομετρική μέθοδος (αντιδραστική -κρουστική)

Γενική δύναμη

Α. Μέθοδός υπερτροφίας (ενδομυικός συντονισμός)

Β. Μέθοδος αντοχής στην δύναμη

Γ. Μέθοδος ταχυδύναμης (ισχύος)

Γυμνάσου με το βάρος του σώματός σου και χωρίς εξοπλισμό – Όσα θέλεις να ξέρεις!