Jogging: Όσα πρέπει να γνωρίζεις – Κάνε το σωστά και χωρίς να βαριέσαι!

0
1465

To jogging είναι μια μορφή αερόβιας γυμναστικής πολύ κοντινή στο τρέξιμο αλλά σε πιο ήπιο και ήρεμο ρυθμό, που πρέπει να δοκιμάσεις! Και επειδή όσοι το δοκιμάζουν συνήθως το βαριούνται γρήγορα, ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για τη σωστή και αποδοτική εκτέλεσή του!

Τα οφέλη

– Με το jogging γυμνάζετε τον ορθό κοιλιακό, τους ώμους, τους ραχιαίους, τα πόδια, τους γλουτούς και άλλες περιοχές του σώματος.

– Βοηθάει στην καλύτερη καρδιαναπνευστική λειτουργία και στην απώλεια βάρους και περιττού λίπους.

– Συσφίγγει τους μυς.

– Χαρίζει ζωντάνια και ευεξία.

3 Ιδανικές ασκήσεις για να «φουσκώσεις» τα τρικέφαλα σου!

Τα πλεονεκτήματα

– Μπορείτε να τρέχετε όπου και όποτε θέλετε. Εντός του σπιτιού θα χρειαστείτε ένα διάδρομο, ενώ εκτός μπορείτε να τρέχετε οπουδήποτε, για παράδειγμα στο πιο κοντινό σας πάρκο.

– Μπορείτε να τρέχετε μόνος ή με παρέα.

– Δεν χρειάζεστε κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό παρά μόνον απλά αθλητικά ρούχα και παπούτσια για τρέξιμο.

Φροντίστε να…

– Ξεκινάτε με προθέρμανση, η οποία είναι απαραίτητη για όποιον τύπο άθλησης κι αν επιλέξετε.

– Ευθυγραμμίζετε γοφούς, κεφάλι, ώμους και όλο τον κορμό χωρίς να καμπουριάζετε. Η στάση του σώματός σας είναι πολύ σημαντική για να μην καταπονηθείτε.

– Κρατάτε το βλέμμα μπροστά και όχι κάτω ή πλάγια, γιατί μπορεί να πέσετε, και έχετε το σαγόνι σας χαλαρό, χωρίς να σφίγγετε τα δόντια, για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο.

– Λυγίζετε ελαφρά τα χέρια στο πλάι του κορμού κινώντας τα χαλαρά μπρος-πίσω) κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Αν τα αφήσετε να κρέμονται, θα κουραστούν.

– Προτιμάτε τα πάρκα ή τις αλάνες αν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους και όχι δρόμους με κίνηση για να είστε ασφαλείς αλλά και για να μην εισπνέετε καυσαέριο.

Τρέξτε σωστά

– Το συνολικό πρόγραμμα jogging για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία κινήσεων, δεν αρκεί απλώς να τρέχετε. Εκτός λοιπόν από τον κλασικό τρόπο κίνησης προς τα εμπρός, καλό είναι να κάνετε και τρέξιμο ανάποδα, δηλαδή προς τα πίσω.

– Προσπαθήστε να κινείτε παράλληλα και τα χέρια σας κάνοντας εκτάσεις ή κυκλικές κινήσεις ώστε να δώσετε μεγαλύτερη ένταση και στην άσκηση και στην ταχύτητα με την οποία τρέχετε.

– Φυσικά μπορείτε να κάνετε διαλείμματα, χωρίς όμως να αφήνετε να επηρεάζουν ιδιαίτερα την προπόνησή σας.

Η προπόνηση των 5 κινήσεων που θα απογειώσει τη δύναμη σου!

Και τι να κάνετε για να μην το βαρεθείτε σαν άσκηση ή να μην βαριέστε κατά τη διάρκεια που τρέχετε;

1. Τρέξτε σε διαφορετικά μέρη

Άλλος ένας τρόπος να προσθέσετε μια ευχάριστη εναλλαγή, είναι να τρέξετε τη συνηθισμένη σας διαδρομή από την αντίθετη κατεύθυνση. Η αλλιώς, να αλλάξετε τη διαδρομή σας γενικά.

2. Τρέξτε με παρέα

Όπως πολύ καλά γνωρίζει κάθε δρομέας, ο δρόμος μπορεί να γίνει πολύ μοναχικός κάποιες φορές. Καλέστε λοιπόν ένα φίλο σας να τρέξει μαζί σας! Η παρέα δεν σας αφήνει να αισθανθείτε μοναξιά, και σας βοηθά να βγείτε από το σπίτι σας όταν είσαστε έτοιμοι να πείτε “βαριέμαι…”

Καλοί τρόποι συμπεριφοράς στο γυμναστήριο!

3. Ακούστε μουσική

Η μουσική μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο κίνητρο και πολλές φορές ένα δυναμικό μουσικό κομμάτι μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε δύσκολες φάσεις στο τρέξιμο. Φτιάξτε μια λίστα με μουσικά κομμάτια, πάρτε ένα ζευγάρι ακουστικά με καλή εφαρμογή και ξεκινήστε.

4. Ορίστε μία πρόκληση και μία επιβράβευση

«5 χιλιόμετρα σε 30 λεπτά», ή «10 χιλιόμετρα σε 60 λεπτά». Ο ορισμός ενός στόχου εκτός αγώνα και η επιβράβευση του εαυτού σας όταν αυτός επιτυγχάνεται, μπορεί να κάνει το τρέξιμο πιο διασκεδαστικό. Απλά φροντίστε το ΒΡΑΒΕΙΟ να είναι δελεαστικό.

5. Τρέξτε σε ένα φιλανθρωπικό αγώνα

Δώστε στο τρέξιμό σας ένα ανώτερο σκοπό, τρέχοντας σε ένα φιλανθρωπικό αγώνα. Για πολλούς δρομείς αυτό έχει αποδειχθεί εξαιρετική εμπειρία και επιπλέον αποτελεί και ένα εξαιρετικό κίνητρο. Βεβαιωθείτε πως επιλέγετε ένα φιλανθρωπικό σκοπό με ιδιαίτερο νόημα για σας.

Η «εκρηκτική» προπόνηση που θα σε φτάσει στα όρια σου!