Skip to main content

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να έχει πολύ περισσότερα προνόμια από το να ενισχύσετε τους μύες σας. Μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο εάν αντιμετωπίζεται προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Ο Eddy Clarkson ήταν στο δεύτερο έτος της σχολής του, όταν ανακάλυψε ότι έπασχε από οξεία μυελοειδή λευχαιμία. Σταδιακά κατάλαβε ότι το τρέξιμο βοήθησε στο να ανακουφίσει την ανησυχία του για την ασθένειά του και η άποψή του ήταν τόσο εμπνευσμένη που η ASICS συνεργάστηκε μαζί του ως μέρος της εκστρατείας της με όνομα I MOVE ME, ώστε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βρουν έναν λόγο να τρέξουν.

 

Ο Eddy άρχισε να τρέχει για να ανακτήσει την αίσθηση της ελευθερίας. “Το τρέξιμο μου έδωσε μια διαφορετική άποψη για τη ζωή, την αίσθηση της αυτοπεποίθησης που χρειαζόμουν. Μετά την αγωγή, το άγχος μου ήταν πολύ κακό. Δεν μου άρεσε να βγαίνω από το σπίτι. Ήμουν αγοραφοβικός και απρόθυμος να δω τους φίλους μου. Ωστόσο, μόλις άρχισα το training, η οπτική μου άλλαξε. “Αντί να απεικονίσουμε αυτές τις φοβίες ως αδυναμίες, άρχισα να τις βλέπω ως προκλήσεις. Το τρέξιμο άλλαξε το μυαλό μου και κυρίως, μου επανέφερε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. “

 

Το τρέξιμο αποτέλεσε τεράστιο μέρος της ανάκαμψης του Eddy. Θέτοντας μεγάλους στόχους, ο Eddy τους “έσπασε” σε μικρότερους. “Χρησιμοποιώ ακόμα αυτή τη μέθοδο για να ελέγξω την πρόοδό μου και να εξασφαλίσω ότι θα επιτύχω στις μεγαλύτερες προκλήσεις που έθεσα εγώ. Πιστεύω ότι αν μπορείτε να δείτε νοητά τον τελικό στόχο, αγνοώντας την τρέχουσα κατάσταση σας, όποια κι αν είναι αυτή, τότε είναι εφικτό. Το τρέξιμο θα είναι πάντα η θεραπεία μου. “

 

 

resize-gettyimages-504890652-1522157693.jpg

 

Έτσι εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα άγχους, ή απλά χρειάζεται να κάνετε επικεντρωθείτε ψυχικά και πνευματικά σε κάτι, αυτό θα γίνει εάν μπείτε στη διαδικασία της άσκησης, σε σημείο να “παλέψετε” για να πάρετε αναπνοή, να ιδρώσετε big time. Ναι αυτό θα βοηθούσε σίγουρα!

 

Το τρέξιμο:

 

Μειώνει το άγχος

 

Εάν αγχώνεστε πολύ στη ζωή σας,ο τρέξιμο μπορεί να γίνει ο νέος σας σύμμαχος. «Το στρες και το άγχος μπορούν να εκδηλωθούν με μια σειρά από φυσικά συμπτώματα, όπως η ένταση, οι δυσκολίες στον ύπνο και οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις»,

 

Καταπολεμά την κατάθλιψη

 

 

resize-gettyimages-509800912-1522157917.jpg

 

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει την τάση να σας κάνει να νιώθετε υποτονικός, κουρασμένος, άδειος, και το τρέξιμο-μεταξύ άλλων- μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

 

Όταν βιώνουμε κατάθλιψη έχουμε την τάση να αποσυρόμαστε από τη ζωή και δεν επιθυμούμε να ασχοληθούμε με σωματικές δραστηριότητες.

 

Η ενεργητικότητα έναντι τους συναισθήματος είναι ένας ισχυρός τρόπος για να βγείτε από αυτόν το φαύλο κύκλο και το τρέξιμο μπορεί να είναι μια βασική δραστηριότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η αερόβια άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική για την κατάθλιψη ως ένα είδος ψυχολογικής θεραπείας.

 

 

Βοηθά στον ύπνο

 

Τίποτα δεν είναι πιο απογοητευτικό από το να ξαπλώνετε στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείτε μόνο για να καταλήξετε να παρακολουθείτε τις ώρες να περνούν μπροστά από τα μάτια σας.

 

Στον αντίποδα, η έντονη σωματική δραστηριότητα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην ανακούφιση ενός από τα βασικά συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών – την αδυναμία ύπνου.

 

Ο ύπνος συχνά θεωρείται ως βαρόμετρο της συναισθηματικής μας ευεξίας. όταν είμαστε ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί, έχουμε προβλήματα συχνά με τον ύπνο. Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών που με τη σειρά τους μας βοηθούν να πετύχουμε μεγαλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

 

 

Αυξάνει την προσοχή

 

Η ικανότητα να εστιάσετε το μυαλό σας στο παρόν αντί να το αφήσετε να παίξει μια σεκάνς των πιο δύσκολων στιγμών της εβδομάδας σας είναι σημαντική.

 

Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει με συνειδητή αυτοπροαίρεση και μπορεί να συμβάλλει στο να συνδεθείτε με τον φυσικό σας εαυτό, επικεντρώνοντας την προσοχή σας στο σώμα σας και όχι σε μη ωφέλιμες σκέψεις και αναμασήματα που συχνά οδηγούν σε ακραία αρνητικά συναισθήματα .