Skip to main content

Φαίνεται λογικό να σκεφτείς ότι όση περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώσεις τόσο περισσότερο όγκο θα πάρεις. Όμως το σώμα δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι, αφού οι μύες σου μπορούν να απορροφήσουν μόνο συγκεκριμένο ποσοστό πρωτεΐνης από γεύματα ή από συμπληρώματα διατροφής.

“Η πρωτεΐνη που χρειάζονται ο σκελετός και οι μύες σου είναι περίπου 25 με 30 γραμμάρια από κάθε γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας”, αναφέρει ο καθηγητής διατροφολογίας Doug Paddon-Jones, του Πανεπιστημίου του Τέξας.

“Η πρωτεϊνοσύνθεση είναι ο επιστημονικός όρος για να αναφερθούμε στην δημιουργία και την αποκατάσταση των μυών”, επισημαίνει, “η γυμναστική βοηθάει να σχηματίζονται στους μύες περισσότερα κύτταρα. όσο περισσότερη προπόνηση κάνει ένα άτομο τόσα περισσότερα νέα κύτταρα δημιουργεί. Η πρωτεΐνη χρησιμεύει στην αποκατάσταση των καταπονημένων από την άσκηση μυών με αποτέλεσμα αυτοί να είναι πιο αποδοτικοί και να γίνονται δυνατότεροι και μεγαλύτεροι.”

Τα 3 είδη του αντρικού οργασμού που σίγουρα δεν ήξερες ότι υπάρχουν!

Αν από κάθε γεύμα σου προσλαμβάνεις λιγότερα από 25 γραμμάρια πρωτεΐνης και γυμνάζεσαι τακτικά τότε οι μύες σου θα αρχίσουν να ατροφούν, αφού θα αντιμετωπίζουν έλλειψη δομικών στοιχείων που βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Αν όμως προσλαμβάνεις περισσότερα από 35 γραμμάρια, τότε οι μύες σου απορροφούν μόνο την ποσότητα που χρειάζονται και η υπόλοιπη πρωτεΐνη αποθηκεύεται σε άλλα μέρη του σώματος σου ή αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Ο μαγικός αριθμός που πρέπει να θυμάσαι ότι προσλαμβάνεις είναι 25 με 35 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.

Την συγκεκριμένη ποσότητα μπορείς να την καταναλώσεις με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

-1 κύπελλο γιαούρτι (25 γρ. πρωτεΐνης)

-1 κύπελλο cottage cheese (28 γρ. πρωτεΐνης)

-3 αβγά ολόκληρα και 3 ασπράδια (27 γρ. πρωτεΐνης)

-1 σκουπ πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey) (25 γρ. πρωτεΐνης)

5+1 διατροφικοί κανόνες για να χάσεις την κοιλίτσα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Άρα το να καταναλώνεις κάθε μέρα τεράστιες ποσότητες κρέατος ίσως να μην είναι τόσο ωφέλιμο για τον οργανισμό σου, όσο να ακολουθήσεις μια διατροφή που να περιέχει γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά. Άσε που με το να φορτώνεις το πιάτο σου μόνο πρωτεΐνη, ίσως έτσι αφήσει έξω από το καθημερινό σου διατροφολόγιο, άλλα θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά που μπορεί να φέρουν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου.

Όσο για το πότε πρέπει να καταναλώνεις τις περισσότερες πρωτεΐνες, πρέπει να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να τρέξεις μετά το γυμναστήριο να φας κατευθείαν αβγά ή μια μπριζόλα, αφού η ανάγκη των μυών για πρωτεΐνη και η ικανότητα απορρόφησής της από αυτούς κρατάει για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την άσκηση. “Σαφώς η ανάγκη για ζήτηση πρωτεΐνης είναι πολύ μεγαλύτερη αμέσως μετά την προπόνησή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και μετά από κάποιες ώρες δεν θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα στην ενσωμάτωση της από τους μύες”, καταλήγει ο Alan Aragon, σύμβουλος διατροφής του Men’s Health.

Το όλο θέμα με την πρωτεΐνη, όπως και να έχει, χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ σοβαρά και να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα. Αντί, ας πούμε, να προσπαθείς να καταναλώσεις 60 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, σκόρπισε τα και κατανάλωνε 25 με 30 γραμμάρια σε διάφορα γεύματα στην διάρκεια της ημέρας. Μοίρασε τα γεύματα αυτά λίγο πριν και λίγο μετά από την προπόνησή σου και έτσι θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!

5 Τροφές με καλά λιπαρά που σε βοηθούν να αδυνατίσεις!