Skip to main content

Οι απόψεις και συζητήσεις γύρω από την χορτοφαγία πολλές. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας, αλλά οι γιατροί ενημερώνουν ότι στην αποκλειστική χορτοφαγία μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι.

Ο λόγος που γίνεται κάποιος χορτοφάγος δεν είναι μόνο η αγάπη για τα ζώα. Είναι κυρίως τρόπος ζωής. Οι αυστηροί χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά και ψάρι. Τους ενδιαφέρει πως γίνεται η εκτροφή των ζώων, οι συνθήκες, η σφαγή τους για την κατανάλωση του κρέατος, του δέρματος ή του τριχώματος τους κ.α. Αποφεύγουν τροφές με χημικά και φυτοφάρμακα. Πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση παραγωγής σιτηρών που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των ζώων, ώστε η χρήση τους να γίνει για την διατροφή χωρών που λιμοκτονούν.

Τα οφέλη στον οργανισμό σου όμως είναι:

v  Μακροζωία, αφού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, καρκίνου διαφόρων μορφών, διαβήτη και άλλων ασθενειών.

v  Σεξουαλική υγεία καθώς από έρευνες που έχουν γίνει οι χορτοφάγοι δεν παρουσιάζουν δυσλειτουργία στο σεξ σε σχέση με όσους καταναλώνουν κρέας.

v  Περισσότερη ενέργεια για το σώμα, αφού τα λαχανικά, όσπρια, φρούτα και τα δημητριακά περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωση ενέργειας κατά την διάρκεια της πέψης τους είναι πολύ λιγότερη συγκριτικά με το κρέας.

Ένα πρωινό μυστικό για καλύτερη υγεία!

Επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος της καθημερινής διατροφής σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος.

Οι γιατροί όμως επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβονται στην αποκλειστική χορτοφαγία κυρίως από την έλλειψη βιταμινών όπως E, D και Β12 που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις. Τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά και μπορεί να προκληθούν βλάβες στο νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό και συμβάλλει στην επιτάχυνση της οστεοπόρωσης.  Ψυχολόγοι επίσης αναφέρουν ότι επηρεάζει την πνευματική υγεία.

Οι ίδιοι όμως οι χορτοφάγοι αντικρούουν κάθε κίνδυνο που αναφέρεται από γιατρούς και επιστήμονες καθώς υποστηρίζουν  ότι από την διατροφή τους λαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες,  βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο. Για την οστεοπόρωση ειδικά αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το γάλα όχι μόνο δεν προλαμβάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της, αλλά μπορεί να την προκαλέσει.

Οι πληροφορίες πολλές καθώς και οι επιστημονικές και όχι μόνο έρευνες. Ενημερώσου κατάλληλα και επέλεξε με γνώμονα την υγεία σου και τον τρόπο ζωής σου.

Ένα πρωινό μυστικό για καλύτερη υγεία!