Skip to main content

Δεν θα δώσουν μόνο επιπλέον νοστιμιά στο φαγητό αλλά θα εμπλουτίσουν και την υγεία σου. Τα βότανα είναι πάντα ευεργετικά και το καλοκαίρι μερικά είναι φρέσκα και ιδιαίτερα σημαντικά. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.

Βασιλικός

Τι να λέμε τώρα για αυτό το σχεδόν μαγικό, από πολλές απόψεις, βότανο. Και μόνο η παρουσία μιας γλάστρας αρκεί για να γεμίσει ένα δωμάτιο με τη χαρακτηριστική του ευωδία, αλλά αυτό είναι το λιγότερο από τα καλά που προσφέρει. Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας,  ξέρουν καλά πως μακαρονάδα πέστο χωρίς φρέσκο βασιλικό δεν γίνεται, ενώ και η καλή σπαγκέτι ναπολιτάνα χρειάζεται τα φυλλαράκια της. Αν σου σερβίρουν κάπου πίτσα μαργαρίτα και σου πουν πως είναι “αυθεντικά ιταλική” και εσύ δεν μυρίζεις βασιλικό, να ζητήσεις τα λεφτά σου πίσω.  Επίσης αποτελεί συστατικό που προσδίδει νοστιμια σε ψητό κοτόπουλο ή άλλα κρέατα τα οποία δεν συνοδεύονται από βαριές σάλτσες. Από εκεί και πέρα η κατανάλωσή του προσφέρει λύσεις στο άσθμα, μειώνει το στρες, ενώ το λάδι του έχει αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

5 θεραπευτικές τροφές!

Δεντρολίβανο

Must για να μαρινάρεις κάθε είδους κρέας, είτε αυτό είναι ψητό, φούρνου ή σχάρας στα κάρβουνα. Ένα κλαδάκι δεντρολίβανο αρκεί για να εκτοξεύσει την νοστιμιά και να δώσει το δικό του ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό. Το λάδι του χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωμάτων ή αιθέριων έλεων ενώ προσφέρει αρκετά και στην υγεία. Έχει τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συναντώνται και σε άλλα βότανα, βοηθάει τη μνήμη ενώ λειτουργεί ευεργετικά για το νευρικό σύστημα.

Μέντα

Κάπου εδώ ανακαλύπτεις πως δεν είναι απλά μια γεύση τσίχλας, αλλά ένα βότανο με ιδιαίτερα στοιχεία που προσφέρουν ποικιλοτρόπως. Γαστρονομικά, η μέντα ταιριάζει… σχεδόν παντού, παρά το ιδιαίτερο άρωμά της. Είναι πολύ καλό συστατικό για σάλτσες ειδικά πικάντικες (π.χ. σε ινδικά), εμπλουτίζει τη γεύση γλυκών όπως το ζελέ ή η σοκολάτα, ενώ από μόνο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και για… παγωτό μέντας! Είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για πόνους της πλάτης της κοιλιάς ή στο στομάχι, χαλαρώνει, ειδικά άμα προστεθεί σε τσάι και αποτελεί πρώτης τάξεως υλικό για ροφήματα.

Εσύ το ήξερες; Γιατί πρέπει να τρώμε 7 καρύδια ΑΚΡΙΒΩΣ την μέρα;

Ρίγανη

Και η αποξηραμένη (που χρησιμοποιείται κατά κόρον, ειδικά σε σαλάτες) και η φρέσκια, αποτελεί το πλέον προτεινόμενο για την υγεία μας. Και αυτό γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, ενω βοηθάει στον πονόλαιμο. Τη γεύση του τη γνωρίζετε καλά μιας και είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας: Χωριάτικη, ντάκος, κρέατα, σάλτσες, τα πάντα χρειάζονται τη ρίγανή τους. Ακόμα και η φρέσκια ρίγανη ταιριάζει παντού, ειδικά σε σάλτσες, μαινάδες για κρέατα, σε πίτσα ή σε μείγμα με άλλα μπαχαρικά για όμορφους συνδυασμούς.

Κόλιανδρο

Ινδικό χωρίς κόλιανδρο… δεν είναι αυθεντικό ινδικό! Θες να φτιάξεις τίκα μασάλα ή γενικά συνταγές με βάση το curry; Πάντα βάζεις κόλιανδρο ή σε σκόνη (μπαχαρικό) ή φρέσκο με τα φύλλα του. Ο κόλιανδρος είναι βασικό συστατικό σε αρκετές σάλτσες ή salsas ιδιαίτερα εξωτικές από την Ασία έως την Κεντρική Αμερική. Γενικά μην έχετε θέμα, όπου σάλτσα βάλτε και λίγο κόλιανδρο, κάνει καλό. Όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην υγεία μιας και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε αντιβακτηριδιακές ουσίες ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στα ποντίκια. Σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί αλλεργία, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Επίσης έχει άψογη αντιμικροβιακή δράση.

Λιναρόσπορος: Όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του!