Ποια είναι τα καλύτερα veggie υποκατάστατα του κρέατος;

0
15259

Με τον λεγόμενο βιγκανισμό να αυξάνεται – το 7% των Βρετανών επιλέγουν να απολαύσουν ένα φυτικό τρόπο ζωής – πολλοί άνθρωποι πλέον στρέφονται σε υποκατάστατα κρέατος για τα γεύματά τους, ώστε να εξασφαλίσουν ότι καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες.

Ενώ οι πηγές πρωτεΐνης χωρίς κρέας, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, σόγια, ξηροί καρποί, σπόροι, σιτάρι, ρύζι, αραβόσιτος, γάλα, γιαούρτι και τυρί παρέχουν πρωτεΐνη, πολλοί χορτοφάγοι επιθυμούν να καταναλώσουν μυκοπρωτεΐνη.

Το Quorn είναι μια μυκοπρωτεΐνη και μία από τις πιο γνωστές μάρκες εναλλακτικών προϊόντων κρέατος. Και η χορτοφαγική εταιρεία, γνωστή για τον κιμά της χωρίς κρέας και τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακοίνωσε τώρα ότι θα επενδύσει 7 εκατομμύρια λίρες (787 εκτ. Ευρώ).

 

Αλλά ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όφελος για το περιβάλλον μειώνει την πρόσληψη κρέατος, τα υποκατάστατα παρέχουν πραγματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε;

“Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι γενικά ατελείς – δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης – δηλαδή είναι απαραίτητο να τρώμε μια ποικιλία από αυτά κάθε μέρα”, δήλωσε ο διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine.

Η σόγια, το quinoa και η κάνναβη είναι οι μοναδικές πλήρεις πηγές πρωτεΐνης που περιέχουν φυτά, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας“.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος περιέχουν συχνά πολύ λιγότερη πρωτεΐνη από τα ισοδύναμα κρέατος τους.

 

Αν και αυτό μπορεί να μην είναι ένα πρόβλημα για όλους – η πλειοψηφία των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε αρκετές πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση – οι φανατικοί της φυσικής κατάστασης καθώς και οι γυμναστές, που χρειάζονται υψηλότερη από τη μέση πρόσληψη πρωτεϊνών για την αποκατάσταση μυών, μπορεί να χρειαστεί προσπαθήστε να καταναλώσετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν τρώτε κρέας.

Ο μέσος άνθρωπος απαιτεί τουλάχιστον 0,8g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 2g εάν αθλείστε ς προσπαθείτε να χάσετε λίπος και να αποτρέψετε την απώλεια μυών.

Δείτε πώς μερικές από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας μπορούν να συγκριθούν με το στήθος κοτόπουλου με πρωτεΐνη:

Στήθος κοτόπουλου – 24g πρωτεΐνη / 100g (ακατέργαστο βάρος)

Quorn – 14g πρωτεΐνης / 100g

Tofu – 11.5g πρωτεΐνης / 100g

Ρεβίθια – 7g πρωτεΐνης / 100g

Jackfruit – 1,7 g πρωτεΐνης / 100 g